Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

0
Advertisement

Hamileliğin ilk belirtileri nelerdir ve ne zaman başlar? Erken hamilelik belirtileri, kadın vücudunda ilk 3 ayda olan değişiklikler.

hamile

Kaynak: pixabay.com

Erken Hamilelik Belirtileri

Adet gecikmesi, olası bir gebeliğin ilk fark edilebilir işaretidir, ancak aynı zamanda diğer hamilelik belirtileri de mevcuttur. Her kadın belirtilerin hepsini yaşamasa da bazı belirtiler sık görülmektedir. Hamileliğin ilk belirtileri şunlardır:

Adet Gecikmesi

Çoğu kadında gebeliğin ilk belirtisi olarak kabul edilen işaret adet takviminde olan gecikmedir. Bazı kadınlar hamile olsalar dahi adet görebilirler. Buna halk arasında üstüne görme de denir. Veya 1-2 haftalık periyotta lekelenme görülebilir.

Bir adet periyodun gecikmesi gebelikten başka sebeplerden de kaynaklanabilir, bu nedenle her zaman kesin bir işaret değildir.

Göğüs şişmesi, hassasiyet ve ağrı

Gebelikte, göğüslerde büyüme, hassasiyet veya adet öncesi semptomlara benzer ağrı, erken ortaya çıkabilir. Göğüsler tam veya ağır hissedilebilir ve meme başı çevresindeki alan koyulaşabilir. Karnın ortasından kasık bölgesine kadar uzanan koyu bir çizgi ortaya çıkabilir.

mide bulantı

Kaynak: pixabay.com

Mide bulantısı ve kusma

Gebelikte ortaya çıkan “sabah rahatsızlığı” veya mide bulantısı ve kusma genellikle gebeliğin ikinci ve sekizinci haftaları arasında olur bilgisi tam olarak doğru değildir. Çünkü bulantı ve kusma gerçekte herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Östrojen seviyesindeki değişikliklerin bulantı gelişiminde rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Bir diğer erken gebelik belirtisi, yiyecek istek veya aş erme olabilir. Kadınlar, daha önce sevmediği veya yemeye pek alışık olmadıkları gıdaları isteyebilir veya sevdiği bir gıdayı tamamen itici bulabilir. Bu yaygın bir durumdur ve genellikle aş ermeler ilk üç aydan sonra azalır.

Advertisement
Yorgunluk

Hamilelik sırasında kadının vücudundaki ekstra progesteron, yorgun hissetmesine neden olabilir ve uykuya ihtiyaç duyulabilir. İkinci trimesterde, enerji seviyeleri genellikle tekrar yükselir.

Karında Şişkinlik

Gebelik sırasında progesteron yükselmesi ile karında şişkinlik, dolgunluk ve gaz oluşturabilir. İlk üç aylık dönemde kilo artışı genellikle azdır, ancak kramp ve şişkinlik ayda bir kilogramdan fazla almışsınız gibi hissetmenize sebep olabilir.

Sık idrara çıkma

Daha sık idrara çıkma isteği, (hCG) hormonunun pelvik bölgedeki kan akışını arttırması nedeniyle gebeliğin yaklaşık altıncı haftasında başlar. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde büyüyen bebeğin mesaneye baskı yapması da aynı şekilde idrara sık çıkılmasına sebebiyet verir.

termometre

Kaynak: pixabay.com

Bazal Vücut Sıcaklığında Artış

Hamile kalmayı umut eden bir çok kadın, bazal vücut ısısını (24 saatlik bir süre içindeki en düşük vücut ısısını) grafiğe dökecektir. Bazal vücut ısısı genellikle yumurtlama döneminde yükselir ve bir sonraki adet döngüsüne kadar sürer. Bazal vücut ısısı bundan uzun süre yüksek kalırsa hamilelik bu bir hamilelik belirtisi olabilir.

Cildin Koyulaşması

İlk üç aylık dönemde alın, burun köprüsü, üst dudak veya elmacık kemikleri kararabilir. Buna genellikle “gebelik maskesi” denir ve tıbbi terim melazma veya kloazmdır. Koyu tenli kadınlarda ve ailede melazma öyküsü olanlarda daha sık görülür.

Ruh Hali Dalgalanmaları ve Stres

Hamilelik sırasında hormon düzeylerinde hızlı değişimler, duygudurum dalgalanmalarına ve strese sebep olabilir. Kadınlar çok duygusal, endişeli veya depresif hissedebilirler ve sık sık ağlayabilirler. Ruh halindeki dalgalanmalar ilk üç ayda çok olabilir, ikinci trimesterde biraz rahatlar ve gebelik sonuna yaklaştığında geri gelir.

Advertisement


Leave A Reply