Felsefede Toplulukçuluk Nedir? Açıklaması, Tarihçesi ve Türleri Nelerdir?

0
Advertisement

Felsefede Toplulukçuluk nedir? Nasıl açıklanır? Ne demektir? Toplulukçuluğun tarihçesi ve türleri hakkında genel bilgiler.

Felsefede Estetik

Kaynak : pixabay.com

Felsefede Estetik

Kaynak : pixabay.com

Toplulukçuluk, 20. yüzyılın siyasi bir doktrinidir ve toplulukların ve toplumların çıkarını bireyin çıkarlarından daha fazla vurgular. Liberalizme veya sosyal demokrasiye ille de düşmanca olmamakla birlikte, liberteryenizm (insanın bağımsızlığını ve bireysel bağımsızlığın ve özgürlüğün önemini vurgulayan) gibi bireyci doktrinlere ve sivil toplum gibi fikirleri savunan modern muhafazakarlığın çoğu yönüne karşı çıkar. devlet ve ticari kurumların gücüyle desteklenen yapıların aksine gönüllü sivil ve sosyal örgütler ve kurumlar kavramı).

İnsanların karşılıklı bağımlılığını ve kolektif komüniterizmin önemini vurgulayan kolektivizm gibi, topluluk ve topluma odaklanır ve grup hedeflerine bireysel hedeflere öncelik vermeye çalışır. Bununla birlikte, çoğunlukla toplulukçular, amaçlarına ulaşmak için sivil toplum kuruluşlarının kullanımını vurgular ve bu nedenle otoriter veya komünist sempatizanlardan farklıdır. Kesin öncüllerini ve politik sonuçlarını saptamak zordur ve komüniteryanizm eleştirilerinin çoğu, yalnızca kolektivistleri kapsadığını düşünen bireyci düşünürlerden gelir.

Bir 20. yüzyıl felsefesi olmasına rağmen, “komüniter” terimi 1840’larda İngiliz ütopik sosyalist Goodwyn Barmby (1820-1881) tarafından komünalist bir toplumun (komünal yaşam ve / veya ortak mülkiyete atıfta bulunan) savunucularına atıfta bulunmak için ortaya çıktı. , esasen modern komünizmin öncüsü).

Toplulukçuluk Türleri

Terim esas olarak iki anlamda kullanılır: Felsefi toplulukçuluk, siyaset sorularının aksine, öncelikle metafizik ve epistemolojik sorularla ilgilenir. Toplulukları, topluluk öncesi veya atomcu bireylerin gönüllü eylemlerinden kaynaklandığı şeklinde yorumlayan klasik liberalizme özellikle karşı çıkar ve topluluğun kişileri tanımlama ve oluşturmadaki rolünü vurgular. Toplumun değerinin liberal adalet teorilerinde yeterince tanınmadığına inanıyor. Cemaatçiler, tartışmanın gerçekleştiği kamusal alanda değerler ve inançlar olduğunu onaylarlar. Bu nedenle, bir birey çoğunluk inancını (örneğin, köleliğin kabul edilebilir olduğuna dair tarihsel inancı) reddederse, bunu yalnızca eski bir nedenden ziyade topluluk içinde anlamlı olan nedenlerle yapacaktır.

İdeolojik toplulukçuluk, radikal bir merkezci ideoloji (siyasi bir argümanın her iki tarafında yer alan temel ilkeleri onaylayarak, anlaşmazlığın çözülebileceği veya alakasız hale getirilebileceği inancını içeren üçüncü yol felsefesi) olarak görülebilir. Bazen ekonomik konularda solculuk ve sosyal konularda muhafazakarlık ile karakterize edilir. Toplulukçular, sosyal sermayeyi (sosyal ağların ve grupların demokratik değeri) ve sivil toplum kurumlarını güçlendirmeye çalışırlar. Ayrıca, devlet destekli eğitim, devlet destekli konut, güvenli ve temiz bir çevre, evrensel sağlık hizmeti, kapsamlı bayındırlık programları ve hatta çoğu zaman çalışma hakkı ve kirliliği sınırlayan yasalar gibi pozitif hakları da onaylar.

Advertisement

Leave A Reply