Fişek Nedir?

0
Advertisement

Fişek nedir? Fişekler ve fişek çeşitleri hakkında kısa ve temel bilgiler.

Mermi

Tabanca, tüfek, makineli tüfek gibi ateşli silahların cephanesidir. Doğrudan doğruya “kurşun” da denir.

Fişek başlıca iki bölümden meydana gelir:

  1. İçinde barutun bulunduğu “kovan“;
  2. Kovanın ucuna yerleştirilmiş “mermi“.
  • Kovan: Mukavva veya madenden olur. Makineli tüfek, tüfek, tabanca kovanları pirinçten yapılır. Silindir biçimindeki bu kovanların içine mermiyi istenen uzaklığa götürmeye yetecek kadar barut konur. Kovanın ucu mermiyi sıkıca tutacak şekilde daraltılmıştır. Av tüfeklerinde kullanılan kovanlar birkaç kat kalın, sağlam mukavvadan yapılır. Bunların alt tarafı da pirinçtir; böylece kovanın sağlam olması sağlanır. Barut kovanın pirinç kısmında bulunur, mukavva bölümüne de saçmalar doldurulur.
  • Mermi: Küçük, ucu sivri bir silindirdir. Kurşundan veya çelikten yapılır. Mermilerin çapı “kalibre” ile ölçülür. Bir kalibre bir “inç” (2,54 santimetre) in yüzde biridir. Mermiler 22-50 kalibre arasında değişir. Topların cepanesine daha çok yalnız “mermi” denir. Küçük ölçüdeki silahların fişeğiyle top mermisi arasında yapılış bakımından kesin bir fark yoktur.
  • Fişeklik : Fişek taşımak için kullanılan mahfazalara “fişeklik” denir. Av fişeklerini taşımakta kullanılanlar palaska biçiminde olduğu gibi omuzdan bele doğru çapraz takılan kemer biçimindeki fişeklikler de vardır. Fişekliklerin üzerindeki özel kıvrımların her birine birer fişek konur. Piyade tüfeği fişekliği palaska tokasının iki yanına takılan, kösele kutular biçimindedir.

Havai fişek” bayram, şenlik geceleri, yakılarak havaya uçurulan, orada birtakım ışıklar saçarak parlıyan fişektir. Son dönemlerde resmi bayramlar, kutlamalarda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

Advertisement

Leave A Reply