Frenk Üzümü Nasıl Bir Meyvedir? Özellikleri, Yararları, Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Frenk Üzümü Nasıl Bir Meyvedir? Frenk üzümünün özellikleri, yetiştirilmesi, vücut için yararları, kullanımı ve hakkında ilginç gerçekler.

Frenk Üzümü

Kaynak: pixabay.com

Frenk Üzümü

Siyah frenk üzümü, kuş üzümü ailesine ait yaprak döken bir çalıdır. Avrupa ve Sibirya’nın kuzey ve orta bölgelerinden kaynaklanır, ancak bugün dünyanın her yerinde bulunabilir. Frenk üzümü, yazları nemli ve kışları soğuk olan bölgelerde en iyi kalitede meyve üretir. Başarılı bir büyüme için verimli, iyi drene edilmiş toprak ve kısmi gölge gerektirir. İnsanlar lezzetli, sağlıklı meyveleri nedeniyle siyah frenk üzümü yetiştiriyorlar.

İlginç Siyah frenk üzümü Gerçekleri:

  • Siyah frenk üzümü, birkaç gövde geliştiren gür bir bitkidir. 5 ila 6 fit yüksekliğe ulaşabilir.
  • Frenk üzümü yaprakları, kenarları tırtıklı (akçaağaç yaprakları gibi) beş palmat lobdan oluşur. Soluk yeşil renkli olup, dallarda dönüşümlü olarak dizilmişlerdir. Ezilmiş yapraklar hoş bir aroma yayar.
  • Siyah frenk üzümü mavimsi pembe çiçekler üretir. 5 ila 6 inç uzunluğundaki sap üzerinde 10 ila 20 ayrı çiçekten oluşan kümeler halinde düzenlenirler.
  • Siyah frenk üzümü ilkbaharda çiçek açar. Çiçekler, bu bitkinin tozlaşmasından sorumlu olan uçan sinekleri ve bal arılarını çeker. Böceklerin bulunmaması durumunda, frenk üzümü çiçekleri kendi kendine tozlaşma yapabilir (her iki üreme organını da içerirler).
  • Siyah frenk üzümü meyveleri meyvelerdir. Tozlaşmadan 70 ila 100 gün sonra çalı üzerinde görülebilirler. Meyveler sarkık kümeler halinde düzenlenmiştir. Her çalı, mevsim başına 3 ila 10 pound meyve üretir.
  • Siyah frenk üzümü meyveleri siyah renklidir ve 3 ila 12 yenilebilir tohumla doldurulur. Yüzeyde sert bir cilde ve iç kısımda yumuşak ete sahiptirler. Siyah kuş üzümü güçlü, keskin bir tada sahiptir.
  • Diğer bazı frenk üzümü çeşitleri kırmızı, beyaz veya pembe meyveler üretir. Daha tatlı bir tada sahiptirler, ancak siyah frenk üzümünden daha az besin içerirler.
  • Siyah frenk üzümü tohum ve kesimler yoluyla yayılır.
  • Siyah frenk üzümü meyveleri, vahşi doğada kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır.
  • Siyah frenk üzümü C, A, B1, B5 ve B6 vitaminleri ile demir, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır.
  • Siyah frenk üzümü taze, kurutulmuş, reçel ve jöle şeklinde veya kek ve turtalarda sos, meyve suyu ve dolgu malzemesi olarak tüketilebilir.
  • Siyah frenk üzümü ayrıca smoothie’lerin, çeşitli alkollü karışımların (genellikle şaraplar, elma şarabı ve şampanyalarla birleştirilir) ve likörlerin hazırlanmasında kullanılır. Siyah frenk üzümü yaprakları, Rusya’da çay veya votka üretiminde aroma maddesi olarak kullanılır.
  • Tıbbi araştırmalar, siyah frenk üzümünün kan dolaşımını ve göz fonksiyonlarını iyileştiren maddeler içerdiğini göstermiştir. Siyah frenk üzümü ayrıca iltihabı azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Siyah frenk üzümü tohumundan elde edilen yağın kozmetik endüstrisinde uygulaması vardır. Daha çok cilt bakım ürünlerinin imalatında kullanılır.
  • Siyah frenk üzümü, vahşi doğada 15 ila 30 yıl arasında yaşayabilen çok yıllık bir bitkidir.
Kuş üzümü

Kaynak: pixabay.com

Kuş Üzümü

Ayrı taç yapraklı ikiçeneklilerin taşkırangiller familyasından olan bir ağaççığın kara renkli ve çok küçük taneli üzüm şeklindeki yemişidir. Bu yemişler daha çok kurutulmuş olarak kullanılır. Kuş üzümünün ağaççığı, dikenli, bodur bir fundadır. Kuş üzümleri bu ağaççığın üzerinde salkımlar şeklinde bulunur. Kuş üzümünün tazeyken tadı çok mayhoştur.

Kuş üzümünün yurdumuzda tanınan kara renklisinden başka bazı diğer ülkelerde yetişen kırmızı, beyaz, sarımtırak renkli türleri de vardır. Bunlar, kara renklilerden daha tatlı oldukları için özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kanada’da taze olarak yenir. Kuş üzümünün bunlardan başka bir de çiçek açan türü vardır. Bu tür, sarı çiçeklerinin güzelliğinden dolayı süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir.

Kuş üzümünün ağaççığı en iyi, sulak topraklarda yetişir. Kuru ve sert topraklı yerlerde bu bitkiye rastlanamaz.

Advertisement

Leave A Reply