Geçmişten Günümüze İletişim Araçları, Mağara Resimlerinden İnternete İletişim

0
Advertisement

Geçmişten günümüze iletişim ve iletişim araçları nasıl gelişmiştir? Mağara resimlerinden internete kadar iletişimin tarihçesi.

Tüm hayvan türleri bir iletişim sistemini mükemmelleştirmiştir, ancak insan dili konuşma yeteneğine sahip tek türdür. Etkili iletişim, çeşitli nedenlerden dolayı gereklidir. Bilgilendirmeye, motive etmeye, yetki ve kontrol oluşturmaya hizmet eder ve duygusal ifadeye izin verir. Özellikle insanlar için, sosyal uyum duygusu yaratmak için de iletişim hayati önem taşır. Tıpkı insanlığın yüzyıllar içinde gelişmesi gibi, iletişim araçlarımız da bunu takip etti. İlkel mağara resimleri ve işaret dili olarak başlayan şey, kendini diğer insanlara ifade etmenin sonsuz çeşitliliğine dönüştü.

Erken İletişim Yöntemleri

mağara resimleri

Kaynak: pixabay.com

İnsanın Dünya’da görünmesinden bu yana iletişim çeşitli şekillerde var olmuştur. Ancak yöntemler, bunları kullanan her insan için farklı anlamlara sahip olabilecek düzensiz bir işaret dizisinden oluşuyordu. İnsanoğlunun ilk çıkışından üç milyon yıl sonra, yani MÖ 30.000 civarında, iletişim kasıtlı, üretilmiş bir format kazanmaya başladı. İlkel iletişimin en bilinen biçimi mağara resimleridir. Sanatsal çabalar, MÖ 130.000 civarında ortaya çıkan bir insan türü olan homo sapiens tarafından yaratıldı. Yöntem, meyve ve çilek suyundan, renkli minerallerden veya hayvan kanından yapılan pigmentlerin oluşturulmasını içeriyordu. Bu pigmentler daha sonra mağara duvarlarında ilkel yaşamın tasvirlerini oluşturmak için kullanıldı. Resimlerin amacı yıllarca bilim adamları tarafından sorgulandı, ancak en popüler teori, tasvirlerin, hayvanların hangi hayvanların yemesinin güvenli olduğunu başkalarına öğretmek için bir kılavuz olarak kullanıldığını belirtiyor.

duman iletişim

Çeşitli nedenlerden dolayı daha az popüler olmalarına rağmen, diğer erken iletişim biçimleri de vardı. Hikaye anlatma, yazılı kelimenin varlığından önceki günlerde önemli bilgileri aktarmak için kullanılıyordu. Bununla birlikte, insan hala ayrı kabilelerde yaşadığından, bu bilgi kişinin kendi kabile topluluğu dışında uygulanamaz. Davullar ve duman sinyalleri de ilkel insan tarafından kullanıldı, ancak iletişim kurmanın en pratik yolu değildi. Her iki yöntem de düşman kabilelerin ve yırtıcı hayvanların istenmeyen ilgisini çekebilir. Bu yöntemlerin standartlaştırılması da zordu.

Erken El Yazısıyla Yazılmış Belgeler / Kitaplar

el yazmasi

Kaynak: pixabay.com

Bunu yapmak için uygun eğitim almış olanlar, matbaanın icadından önce 1000 yıldan fazla bir süredir kitap ve belgeler yazmaktaydı. “El yazması” kelimesi, “elle yazılmış kitap” anlamına gelen Latince “libri manu scripti” teriminden türetilmiştir. El yazısıyla yazılmış çoğu el yazması, kağıt yaygın olarak bulunmadığı için parşömen üzerine yazılmıştır. Yazılan kitapların ve belgelerin çoğu dini nitelikteydi. Bunun nedeni, dini bir eser yazmanın bir tür ibadet olarak görülmesi ve ayrıca çoğu kitabın manastırlarda rahipler tarafından yazılmasıydı.

Advertisement

El yazısıyla yazılan kitaplar sırasında okuryazarlık oranları inanılmaz derecede düşüktü ve çok az vatandaşın okumak için zamanı vardı. Sadece keşişlere ve çok zenginlere okuryazar olma fırsatı verildi. İlk kitapları incelerken iki önemli dönem öne çıkıyor. 7. ve 13. yüzyıllar arasındaki zaman, dini el yazmasının yaşı olarak kabul edildi. Ancak 13. yüzyıl, yazılı kelime dünyasında heyecan verici değişiklikler getirdi. İlk defa, din ile ilgili olmayan bilgiyi yaymak adına seküler kitaplar üretildi. Bu değişimin katalizörü, İtalya’daki üniversitelerin yükselişi ve haçlıların Bizans’tan dönmesiydi. Rönesans başlamıştı.

Matbaa

gutenberg matbaası

Kaynak: commons.wikimedia.org

1448’de Johann Gutenberg adında bir adam kitapların yapılma biçiminde devrim yaptı. Almanya’da doğan bir mucit olan Gutenberg, önceden basılmış metin içeren bloklar kullanarak hareketli tipten yararlanacak bir cihaz vizyonuna sahipti. Bu yöntem, kağıt, mürekkep ve matbaa kullanımıyla birleştirildiğinde kitapların toplu olarak üretilmesine izin verdi ve fiyatı büyük ölçüde düşürdü. Gutenberg, ilk cihazını, baskıdan sonra suyu kağıttan çıkarmak için bir şarap presini uyarlayarak yaptı. Gutenberg’in yeni icadıyla ilgili ilk projesi Latince konuşma kitabının yeniden basımıydı. Bu bir başarı olduğunda, en ünlü matbaa projesine, Gutenberg İncillerinin basılmasına girişti. Avrupa’da basılan ilk incillerdi. Günün burjuvazisi hala köylüleri eğitimsiz tutmak istediğinden, Gutenberg’in icadı biraz zaman aldı.

Mektup Yazma ve Postacı

mektup

Kaynak: pixabay.com

Mektubu yazma yüzyıllardır bir iletişim aracı olmuştur. Ancak, mektubu gönderilmeden önce başka bir kişinin seyahat etmesini beklemek zorunda kaldığı için, iletişim kurmanın yetersiz bir yoluydu. Ek olarak, mektubun hedefine ne zaman ulaşacağına veya ulaşacağına dair hiçbir garanti yoktu. Pek çok insanın doğum yerinden oldukça yakın zamana kadar hiçbir zaman 80 km’den fazla seyahat etmediği düşünülürse, organize bir posta sistemine olan ihtiyaç hiçbir ülke için en önemli öncelik değildi.

Telgraf

telgraf Morse

Kaynak: commons.wikimedia.org

Her şeyin evrimi, iletişim dahil, görevleri daha hızlı ve verimli bir şekilde yerine getirme arzusunu içerir. Bu istek telgrafın icadıyla gerçekleşti. Telgraf iletişiminin lojistiği, elektrostatik olarak üretilen sinyallerin bir kablo aracılığıyla gönderilmesini içerir. Sistem üç ana bileşenden oluşur: elektriği sağlamak için bir pil, devreyi tamamlamak veya kesmek için kullanılan bir anahtar ve alıcı uçta elektrik geçtiğinde bir metal parçasını çeken bir telden oluşan bir elektromıknatıs. Buluşu belirli bir kişiye atfetmek sıcak bir tartışma konusudur. Amerika’da telgraf, Samuel F.B.’ye atfedilir. Morse, ancak 1837 versiyonu orijinal olmaktan uzaktı. William Watson adında bir İngiliz, 1747’de telgraf yoluyla mesaj göndermenin bir yolunu bulmuştu.

Telgraf devrimi, daha önce duyulmamış bir şey olan uzun mesafelerde anında iletişime izin verdi. Teknoloji, savaş zamanında ilgili bilgileri iletmek için özellikle yararlıydı ve ilk telgraf istasyonları, gerekli direkler zaten dikildiği için demiryolları boyunca kuruldu. Telgraf, Viktorya dönemi seti arasında da popülerdi. Üst sınıftakiler kişisel iletişim için telgrafı kullandılar, ancak daha düşük ekonomik statüye sahip olanlar, telgraf göndermenin maliyeti nedeniyle teknolojinin dışında tutuldu.

Telefon

telefon

Kaynak: commons.wikimedia.org

1876’da Alexander Bell, iletişimde bir kez daha devrim yaratacağını umduğu bir rüyayı gerçekleştirmekle meşguldü. Tüm mucitler gibi Bell de sürekli meraklıydı ve her zaman yeni ve ilginç olanın ampirik kanıtlarını arıyordu. Bell, ses titreşimlerinin havadan iletilebileceğini ve başka bir odada aynı perdede alınabileceğini gözlemledi. Bell, sesi ve perdeyi bir kablo boyunca aktarmak istedi ve bunun, sürekli, dalgalı bir akımda ses dalgalarını yeniden üreterek mümkün olacağından emin oldu. Bell, bu teoriyi bir kez kanıtladıktan sonra, aynı kavramın birçok karmaşık ses titreşiminden oluştuğu için insan konuşmasına uygulanabileceğini fark etti. Birkaç deneme yanılma sonrasında modern telefon doğdu. Bugün telefonlara olan güvenimiz göz önüne alındığında, Bell’in icadının başlangıçta pek popüler olmadığını bilmek şaşırtıcı. Telefon, telgrafın birkaç on yıl önce olduğu kadar heyecan yaratmadı. Bunun nedeni Amerikalıların yeniliği sevmesi ve Bell’in konseptinin tamamen yeni olmaması olabilir. Telgraf, uzun mesafe temas pazarını köşeye sıkıştırmıştı. Popülerlik eksikliği, telefon hizmetinin maliyetine de bağlanabilir.

Advertisement

Radyo

radyo

Kaynak: pixabay.com

1900’lerin başlarında, yeni bir iletişim ve eğlence biçimi dünyayı kasıp kavurdu. Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan kısa dalga iletişimi olarak başlayan şey, savaş sona erdiğinde dönemin en sıcak iletişim teknolojisine dönüştü. Amatör yayın 1914 civarında başladı. Radyo, Federal İletişim Komisyonu devreye girene kadar 1925’e kadar denetimsizdi. Bu noktada, yaklaşık 2 milyon evde radyo vardı ve binlerce radyo yayını yapan birkaç yüz istasyon vardı. Teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki yeni telsizler 3-6 ay içinde modası geçmişti.

Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık

Kaynak: pixabay.com

Bir resim 1000 kelimeye bedeldir. Diğer iletişim biçimlerinden farklı olarak fotoğrafçılık daha öznel bir sanat biçimidir. Bir resim, bir milyon farklı kişi tarafından milyonlarca farklı şekilde yorumlanabilir, oysa diğer iletişim biçimleri bir mesajı iletme eğilimindedir. Çoğu insan fotoğraflanmayı sever ve insanın kendini tasvir etme arzusu, ilk mağara resimlerinin keşfinden beri açıkça görülmüştür. Kendiliğin bir görüntüsünü yakalamak, o kişi için tarihte bir yeri garanti eder. Onlar öldükten sonra bile hatırlanacaklarından eminler. İlk fotoğrafçılık denemeleri 1800’lerin başlarında başladı, ancak sonuçları kötü oldu. Bugün “negatif” dediğimiz ters renk kullanımının keşfi, fotoğraf sanatını büyük ölçüde ilerletti.

Bir fotoğrafın çekilme ve geliştirilme süreci, dijital teknoloji yakalanana kadar 150 yıl boyunca büyük ölçüde değişmeden kaldı. Bugünlerde bir zamanlar sadece profesyonel fotoğrafçılar tarafından kullanılan bir ekipmana herkes erişebilir. Herhangi bir elektronik mağazasında aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç kamera çeşidi vardır ve hatta cep telefonlarının kameraları vardır! Yıllar içinde iletişim teknolojisi ne kadar gelişmeye devam ederse etsin fotoğraf, insan görüntüsünü sonsuza dek yakalamanın öncüsü olarak tarihte her zaman özel bir yere sahip olacaktır.

Televizyon

Televizyon

Kaynak : Pixabay.com

Televizyon resmi olarak 1939 New York Dünya Fuarı’nda ilk kez sahneye çıktı. Eğlenceli olarak görüldü, ancak gereksizdi, radyo tercih edilen iletişim biçimi olmaya devam etti. İkinci Dünya Savaşı’nın başında, televizyonlar henüz doğru ve zamanında haber sağlayacak donanıma sahip olmadığından, radyonun popülaritesi hızla yükseldi. Her şey 1940’ların sonlarında değişmeye başladı. Yıllar geçtikçe televizyon fiyatları düştü ve şimdi evlerin çoğunda en az bir televizyon var. Birkaç iletişim biçiminin toplum üzerinde televizyon kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu teorileştirmek güvenlidir. Bir zamanlar lüks bir ürün olan şey, şimdi çok önemli. Bizimki, televizyona takıntılı küresel bir toplum. İnsanlar sürekli eğlence için televizyonlarına güvenirler. Bir zamanlar çok ciddiye alınan haberler bile birçok ağ tarafından ucuz eğlenceye dönüştürüldü.

Cep telefonu

telefon

Kaynak: pixabay.com

İnanması zor olabilir, ancak ilk cep telefonu araştırması, Michael Faraday’in uzayın elektrik iletip iletemeyeceğini görmek için araştırma yaptığı 1843’te başladı. 1973’e hızla ilerlerken, Dr. Martin Cooper ilk taşınabilir ahizeyi icat etmekle tanınır. Dört yıl sonra cep telefonları halka açıldı. Cep telefonu endüstrisinin var olduğu 37 yılda, pazar yılda 3 milyon dolardan, yılda 30 milyar dolara hükmeden bir endüstriye dönüştü.

Cep telefonlarını kim kullanır? Herkes! Yaşlılardan ilkokul öğrencilerine kadar herkes kendi cep telefonlarını edindikçe sabit hatlar yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor. Hazır bir telefona sahip olmanın rahatlığı, pazarlaması çok kolay bir kavramdır.

İnternet

DNS Nedir? DNS (Domain Name System) Ne İşe Yarar?

Kaynak: pixabay.com

Orijinal İnternet, askeri amaçlar için 1967’de icat edildi. En basit haliyle İnternet, basitçe birbirine bağlanabilen ve bilgi paylaşabilen bir grup bilgisayardır. Buna elektronik posta (e-posta) ve hayati bilgiler içeren sitelerin (web siteleri) kullanımı dahildir. İnternet yakalanmaya başladığında, öncelikle şirketler tarafından işbirliği amacıyla kullanıldı. Bugün İnternet her yerde ve herkes tarafından kullanılabilir. Sosyalleşme, araştırma yapma ve reklamcılık gibi çeşitli nedenlerle kullanılır. Hatta bir iletişim kaynağı olarak televizyonu bile geride bıraktı çünkü istediğiniz herhangi bir bilgiyi anında alabilirsiniz. Bir düğmeye tek bir tıklama ve bir web sitesi, istediğiniz bilgilerle yüklenecektir.

Sosyal Medya ve Blog Oluşturma

sosyal medya

Kaynak: pixabay.com

Sosyal medya, üç belirli kriteri karşılamak üzere tasarlanmış özel bir web sitesi sınıfıdır. Bu kriterler, sitedeki içeriğin çoğunluğunun kullanıcı tarafından oluşturulmuş olması, sosyal medya web sitesi kullanıcıları arasında yüksek düzeyde etkileşim olması ve web sitelerinin diğer web siteleriyle kolayca entegre edilebilmesidir. En popüler sosyal medya platformlarından biri blog yazarlığıdır. Bir web günlüğü veya “blog” ilk olarak 1997’de geliştirilmiştir. Bir blog, İnternet erişimi olan herhangi bir kişinin, genellikle bir web sitesi oluşturmak için gerekli olan herhangi bir HTML kodlama biçimine aşina olmak zorunda kalmadan bir web sitesi türü oluşturmasını mümkün kılar. Bloglar, günümüzde pek çok genç için bir kendini ifade biçimi olarak dergilerin yerini alıyor. Sosyal medya ve blog yazmanın kişisel ve profesyonel ilişkiler üzerinde önemli bir etkisi oldu. İtibarlar yapıldı ve birkaç tuşa basılarak yok edildi. Yine de, bir web varlığına sahip olmak günümüz toplumunda ve ekonomisinde çok önemlidir. Şirketiniz genç yetişkinlere ürün pazarlamak istiyor mu? Bunları internette bulabilirsiniz.


Leave A Reply