Geri Dönüşümden Silinen Dosyalar Nereye Gidiyor? Kalıcı Olarak Gider Mi?

0
Advertisement

Bilgisayarımızın geri dönüşüm kutusundan silinen dosyalara ne olur? Bu dosyaları kurtarmak mümkün mü yoksa kalıcı olarak silinirler mi?

Bilgisayarımızdan, dizüstü bilgisayarımızdan veya başka bir bilgi işlem cihazından bir şey sildiğimizde, belleğin geri dönüşüm kutusuna aktarıldığını varsayıyoruz. Ancak, dosyayı geri dönüşüm kutusundan silersek ne olur? Kalıcı olarak gitti mi? Hafızanın derinliklerinde bir yerde gizli mi? Yoksa hükümet onu kodladı ve gizli bir veri sığınağına mı soktu ?! Silinen dosyalara ne olduğunu incelemeden önce, bir bilgisayarın çalışma belleğinde önemli bir rol oynayan iki bellek türünü kısaca gözden geçirelim.

Uçucu ve Yardımcı Bellek

bilgisayar bellek

Uçucu bellek, adından da anlaşılacağı gibi, uçucudur, ancak bunu daha yararlı terimlerle ifade etmek için, bu tür bir bellek yalnızca bilgisayarınız açıkken işlevseldir. Besleme gücünü kapattığınız anda, bu tür bir hafıza kaybolur. Uçucu bellek içinde sınıflandırılan iki tür bellek RAM ve ROM’dur. RAM, Rasgele Erişim Belleği, ROM ise Salt Okunur Bellek anlamına gelir. RAM’in birincil işi, CPU (Merkezi İşlem Birimi) için çok hızlı bir şekilde erişilebilen belleği depolamaktır. Web tarayıcınızda, word belgenizde ve aynı anda açılan video oynatıcınızda açılan birden çok sekmenin tümü saklanır. Bazı programlama ve bilgi işlem biçimleri de bilgisayarınızın RAM’inin aşırı kullanılmasını gerektirir. Bununla birlikte, yardımcı hafızanın aksine (aşağıda tartışacağız), RAM, güç sağlanana kadar hafızayı belirli bir süre tutamaz.

Yardımcı bellek, statik bellek veya harici bellek gibi diğer çeşitli terimlerle bilinir. Yardımcı bellek ayrıca CD (Kompakt Disk) ve Sabit Sürücüler gibi çeşitli şekillerde gelir. Bu, kullanıcının verilerinin çoğunu depolayabileceği bir bellek şeklidir. Çoğu yardımcı bellek sistemi yüksek derecede ferromanyetik olan bellekten oluşur. Ferromanyetik eleman, içinde dağınık manyetik kutuplar içeren elementtir. Bellek, manyetik dipollerin belirli bir yönde mıknatıslanmasıyla saklanır. Bu yapıldıktan sonra, bilgisayar geri dönüp kullanıcının ihtiyaç duyduğu her an bu kalıcı verileri alabilir. Katı Hal Sürücüler (SSD) olarak bilinen yeni nesil yardımcı bellek vardır. SSD, flash bellek olarak da bilinir. Bunlar, kullanıcılar için veri depolama ve alma açısından son derece hızlıdır ve günümüzün bilgi işlem cihazlarında en çok tercih edilen yardımcı bellek biçimidir.

geri dönüşüm kutusu

Advertisement

Dosya Silme

Popüler inanışın aksine, bir dosyayı sildiğiniz anda, sabit sürücüden sihirli bir şekilde kaybolmaz. Aslında, bu özel soru için sadece Windows İşletim Sistemini düşüneceğiz. Özellikle Windows, Sabit Sürücüde bulunan tüm dosyaları izler. Bu, “işaretçiler” olarak bilinen şeylerin yardımıyla yapılır. Sabit Diskteki her dosya veya klasör, Windows’a belirli bir dosyanın Sabit Diskte nerede bulunduğunu bildiren bir işaretçi içerir. Bir dosyayı sildiğinizde, Windows işaretçiyi kaldırır ve dosya konumu durumunu kullanılabilir olarak değiştirir. Dosya sistemi açısından, İşletim Sisteminde, dosya Sabit Sürücüde artık mevcut değildir ve dosyayı içeren bölge boş alan olarak kabul edilir.

Kurtarma Fırsatı!

Windows işletim sistemi kullanılabilir bölgelere yeni veriler yeniden yazana kadar, dosya hala mevcuttur ve kurtarılabilir. Silinen bu dosyalar için sabit sürücüyü tarayabilen ve geri yükleyebilen dosya kurtarma programları vardır. Şimdi, bilgisayarın neden sadece devam edip dosyaları doğrudan silmediği sorusu ortaya çıkabilir. Bunun cevabı oldukça basit. Bir işaretçiyi silmek, söz konusu bölgedeki tüm verileri silmekten çok daha hızlıdır. Örneğin, daha önce fark ettiyseniz, 10 GB’lık bir dosyayı silmek, 10 GB’lık bir dosya yazmakla karşılaştırıldığında neredeyse anlıktır. 10 GB’lık bir dosyayı silmek, yazmak kadar zaman alır. Gerçekten silinmesi gereken tek zaman, üzerine işaretçi olmayan (silinen dosya) bir bölgenin üzerine yeni verilerin yazılmasıdır.

Yukarıdaki tüm bilgiler, belleğin bir sabit sürücü açısından nasıl işlendiği ile ilgilidir, ancak Katı Hal Sürücüleri (SSD) farklı çalışır. SSD’deki bir bellek bölgesi, flash hücre olarak bilinir. Bir SSD kullandığınızda, içinde yer alan işletim sistemine bakılmaksızın dosyalar hemen silinir. Bir SSD’de veriler, bir flash hücresinde bulunan mevcut verilerin üzerine yazılamaz. Verileri yazmak için yapılması gereken ilk şey, flash hücredeki verilerin silinmesi gerektiğidir. Bu nedenle, bir dahaki sefere dosyayı sildiğinizde, bir SSD’niz yoksa sabit diskinizde hala bir yerde kaldığını unutmayın!


Leave A Reply