Glucomannan Takviyesi Ne İşe Yarar? Faydaları Kullanım Şekli ve Yan Etkileri

0
Advertisement

Glucomannan nedir, takviyesi ne için ve nasıl alınır? Glucomannanın kullanım şekli, sağlık için yararları ve yan etkileri nelerdir, hakkında bilgi.

Glucomannan

Glucomannan

Glucomannan bir diyet lifidir. Genellikle konjac bitkisinin kökünden yapılır. Glucommanan tozu, kapsüller ve tabletler ilaç olarak kullanılır.

Glucomannan kabızlık, diyabet ve yüksek kolesterol için kullanılır. Bazı insanlar yüksek tansiyon, obezite ve diğer durumlar için ağızdan glukomannan alırlar, ancak glukomannanın bu diğer kullanımlarını destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Gıdalarda, glukomannan koyulaştırıcı veya jelleştirici ajan olarak kullanılır. Gıdaya diyet lifi olarak da dahil edilir.

Nasıl çalışır?

Glucomannan, kabızlığı tedavi eden hacimli bir lif oluşturmak için suyu emerek mide ve bağırsaklarda çalışabilir. Ayrıca şeker ve kolesterolün bağırsaktan emilimini yavaşlatabilir, diyabetteki şeker seviyelerini kontrol etmeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Advertisement

Kullanım ve Etkinlik

Kabızlık. Glukomannanı ağızdan almak yetişkinlerde kabızlığı hafifletebilir. Çocuklarda kabızlığı da azaltabilir, ancak sonuçlar karışıktır.

Diyabet. Şeker hastalığını ağızdan almak, diyabetli kişilerde kolesterolü, kan şekeri seviyelerini ve kan basıncını düşürüyor gibi görünüyor.

Yüksek kolestorol. Glukomannanı ağızdan almak, yüksek kolesterolü olan veya olmayan insanlarda kolesterol seviyelerini iyileştiriyor gibi görünmektedir.

Hızlı mide boşalması (damping sendromu). Damping sendromu, yiyecek mideden bağırsaklara çok hızlı hareket ettiğinde ortaya çıkar. Bu, vücudun çok miktarda insülin salmasına neden olabilir ve bu da düşük kan şekerine neden olabilir. Bazı erken araştırmalar, glucomannan’ın ağızdan alınmasının, bu durum için risk altındaki kişilerde yedikten sonra kan şekerinin çok düşük olmasını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak, tüm araştırmalar aynı fikirde değildir.

Yüksek tansiyon. Erken araştırmalar, glukomannanın yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını iyileştirebileceğini göstermektedir.

Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm). Erken araştırmalar, metimazol ve propranolol ile tedaviye glukomanan eklenmesinin aşırı aktif tiroidli kişilerde tiroid hormon düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Advertisement

Obezite. Bazı erken araştırmalar, glukomannanın ağızdan alınmasının aşırı kilolu ve obez yetişkinlerde ve çocuklarda kilo kaybını iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak, tüm araştırmalar aynı fikirde değildir.

Bu kullanımlar için glucomannan’ı derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Yan Etkiler ve Güvenlik

Ağız yoluyla alındığında: Glucomannan tozu veya unu, yiyecek olarak tüketildiğinde çoğu yetişkin için güvenlidir. Glucomannan tozu ve kapsülleri, kısa süreli ilaç olarak kullanıldığında olası güvenlidir. Ancak glukosmannan içeren katı tabletler yetişkinler için güvenli olmayabilir. Bu tabletler boğaz veya bağırsakların tıkanmasına neden olabilir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik ve emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız glukomannan almanın güvenliği hakkında yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Çocuklar: Glucomannan tozu ve kapsülleri, kısa süreli ilaç olarak kullanıldığında çoğu çocuk için olası güvenlidir. Ancak glukosmannan içeren katı tabletler güvenli değildir. Bu tabletler boğaz veya bağırsakların tıkanmasına neden olabilir.

Diyabet: Glucomannan kan şekeri kontrolüne müdahale edebilir. Diyabetiniz varsa glukomannan kullanımı sırasında kan şekerini yakından izleyin.

Cerrahi: Glucomannan, ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolüne müdahale edebilir. Planlı bir ameliyattan en az 2 hafta önce glucomannan kullanmayı bırakın.

Etkileşimler

Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar) GLUCOMANNAN ile etkileşime girer

Glucomannan, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini azaltabilir. Diyabet ilaçları da kan şekerini düşürmek için kullanılır. Diyabet ilaçları ile birlikte glukomannan almak kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir. Kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir. Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid (Amaril), gliburid (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insülin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon ( Avandia), klorpropamid (Diabinese), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase) ve diğerleri bulunur.

Ağızdan alınan ilaçlar (Oral ilaçlar) GLUCOMANNAN ile etkileşime girer

Glucomannan mide ve bağırsaklardaki maddeleri emer. Glukomannanı ağız yoluyla alınan ilaçlarla birlikte almak, vücudunuzun ilaç emme miktarını ve ilacınızın etkinliğini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, ağızdan aldığınız ilaçlardan en az bir saat sonra glukomanan alın.

Advertisement

Dozlama

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

Yetişkinlerden Ağızdan:
  • Kabızlık için: 12 haftaya kadar, günde 2-4.5 gram, tek veya bölünmüş dozlarda alınır.
  • Yüksek kolesterol için: 12 haftaya kadar çeşitli glukomannan dozları ve dozaj formları kullanılmıştır. Bunlar, 100 kcal başına 0.5-0.7 gram glukomanan içeren bisküvi yemek, günde 2.4-3.9 gram glukomanan takviyesi almak, günde üç kez 3.33 gram glukomanan içeren barlar yemek veya günde 5-10 gram glukomanan içeren yiyecekler yemek.
  • Diyabet için: 8 haftaya kadar günde 3-4 gram. 100 kcal başına 0.5-0.7 gram glukomanan içeren bisküvi yemek de 3 hafta boyunca kullanılmıştır. Yemeklerde 2.5-7.5 gram glukomannan sağlayan özel bir takviye de kullanılmıştır.
Çocuklarda Ağızdan;
  • Kabızlık için: 4-12 hafta boyunca tek dozlarda veya bölünmüş dozlarda 5 grama kadar.
  • Yüksek kolesterol için: 8 hafta boyunca günde tek doz veya bölünmüş dozlarda 2-3 gram.


Leave A Reply