Gotu Kola Takviyesi Ne İçin Nasıl Kullanılır? Yararları Yan Etkileri Dozu

0
Advertisement

Gotu Kola nedir, ne işe yarar? Gotu Kola bitkisinin takviyesi ne için ve nasıl kullanılır? Gotu kolanın sağlık yararları, yan etkileri ve uygun dozu nedir?

Gotu Kola

Gotu kola maydanoz ailesinde bir bitkidir. Geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında yaygın olarak kullanılır. İlaç yapmak için kullanılır.

Gotu kola yanıklar, varisli damarlara (venöz yetmezlik) yol açabilecek zayıf dolaşım, yara izleri, çatlaklar ve diğer birçok durum için kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Gotu Kola

Ne İşe Yarar?

Gotu kola, iltihabı azaltan ve ayrıca damarlardaki kan basıncını düşüren bazı kimyasallar içerir. Gotu kola ayrıca yara iyileşmesi için önemli olan kolajen üretimini arttırıyor gibi görünüyor.

Ne İçin Kullanılır? Yararları

  • Yanıklar. Gotu kola’nın ikinci derece yanıklara uygulanması, yanıkların iyileşmesi için geçen süreyi azaltıyor gibi görünüyor.
  • Varisli damarlara ve diğer koşullara (venöz yetmezlik) yol açabilecek zayıf dolaşımda, 4-8 hafta boyunca ağızdan gotu kola veya özel bir gotu kola (Centellase) özü almakla, kan dolaşımını iyileştirir ve bacaklarda zayıf kan dolaşımı olan kişilerde şişmeyi azaltır.
  • Arterlerin sertleşmesi (ateroskleroz). Aterosklerozlu kişilerde kan damarlarının astarı boyunca plak adı verilen yağ birikintileri vardır. 3 aydan 4 yıla kadar gotu kola almanında, bu plakların stabilize edilmesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır, böylece kırılma ve pıhtı oluşumunu tetikleme olasılığı daha düşüktür. Bu, kalp krizi veya felç riskini azaltabilir.
  • Bellek ve düşünme becerileri (bilişsel işlev). Erken araştırmalar, 4 ay boyunca gotu kola, ginkgo ve dokosaheksaenoik asit (DHA) kombinasyonu almanın sağlıklı yaşlı yetişkinlerde zihinsel işlevi iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Damarlarda oluşan kan pıhtıları (venöz tromboembolizm veya VTE). Gotu kola, uzun uçak uçuşlarında kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. İlk araştırmalar, gotu kola’nın 3 saatten uzun bir süre uçaklarda seyahat eden insanlarda sıvı tutulmasını azaltabileceğini ve kan dolaşımını iyileştirebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, bu bulgunun daha az kan pıhtılaşması anlamına geldiği bilinmemektedir.
  • Diyabetli kişilerde (diyabetik mikroanjiyopati) küçük kan damarlarının hastalığı. 6-12 ay boyunca gotu kola almak, küçük kan damarları hastalıklarından zarar gören diyabetli kişilerde dolaşımı artırmaya ve sıvı tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Aşırı skar dokusu (keloidler). Cilde bir gotu kola özütü uygulamanın keloidleri azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Erken araştırmalar, gotu kola’yı ağızdan almanın keloidlerin görünümünü iyileştirebileceğini de göstermektedir.
  • Skar doku. Erken araştırmalar, dikişlerin alınmasından sonra 6-8 hafta boyunca cilde belirli bir gotu kola kreminin uygulanmasının skar oluşumunu azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • Parazitik solucanların (schistosomiasis) neden olduğu bir hastalık. Bir sağlık uzmanı tarafından enjekte edilen gotu kola’nın, şistozomiyaz adı verilen paraziter bir enfeksiyonun neden olduğu mesane yaralarına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
  • Deri çatlağı. Gotu kola ve diğer bileşenler içeren krem ​​uygulamak hamilelik sırasında çatlakları önlemeye yardımcı olabilir. Erken araştırmalar, gotu kola almanın, çatlak kremlerin kullanımına kıyasla çatlakları daha kalın ve esnek hale getirdiğini göstermektedir.
  • Yara iyileşmesi. Erken araştırmalar, cilde gotu kola uygulanmasının yara iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Diğer Durumlar
  • Anksiyete.
  • Soğuk algınlığı ve grip.
  • İshal.
  • Yorgunluk.
  • Hepatit.
  • Hazımsızlık.
  • Sarılık.
  • Güneş çarpması.
  • Bademcik iltihabı.
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE).

Bu kullanımlar için gotu kola’nın etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Advertisement

Gotu Kola

Yan Etkiler ve Güvenlik

Ağız yoluyla alındığında: Gotu kola, çoğu insan için 8 haftaya kadar ağızdan alındığında güvenlidir. Bulantı ve mide ağrısına neden olabilir. Nadiren, gotu kola da ağızdan alındığında karaciğer sorunlarına neden olabilir.

Cilde uygulandığında: Gotu kola, cilde 12 aya kadar uygulandığında çoğu insan için güvenlidir. Gotu kola kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Gebelik: Gotu kola, cilde uygulandığında hamile kadınlar için olası güvenlidir. Gotu kola’nın hamileyken ağız yoluyla almanın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Emzirme: Gotu kola’nın emzirirken güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Karaciğer hastalığı: Gotu kola’nın karaciğer hasarına neden olabileceği endişesi vardır. Zaten karaciğer hastalığı olan insanlar gotu kola kullanmaktan kaçınmalıdır. Karaciğer problemlerini daha da kötüleştirebilir.

Advertisement

Cerrahi: Gotu kola, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan ilaçlarla kombine edilirse çok fazla uykuya neden olabilir. Planlı bir ameliyattan en az 2 hafta önce gotu kola kullanmayı bırakın.

Etkileşimler

Büyük Etkileşim – Bu kombinasyonu almayın!

Sedatif ilaçlar (CNS depresanları) GOTU KOLA ile etkileşime girer

Çok miktarda gotu kola uyku hali ve uyuşukluğa neden olabilir. Sedatif ilaçlar ile birlikte gotu kola almak çok fazla uyku hali yapabilir. Bazı yatıştırıcı ilaçlar arasında klonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), fenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien) ve diğerleri bulunur.

Ilımlı Etkileşim – Bu kombinasyonla dikkatli olun!

Karaciğere zarar verebilecek ilaçlar (Hepatotoksik ilaçlar) GOTU KOLA ile etkileşime girer

Gotu kola karaciğere zarar verebilir. Gotu kola’yı karaciğere de zarar verebilecek ilaçlarla birlikte almak karaciğer hasarı riskini artırabilir. Karaciğere zarar verebilecek bazı ilaçlar arasında asetaminofen (Tylenol ve diğerleri), amiodaron (Cordarone), karbamazepin ( Tegretol), izoniazid (INH), metotreksat (Rheumatrex), metildopa (Aldomet), flukonazol (Diflucan), itrakonazol (Sporanox), eritromisin (Eritrosin, Iloson, diğerleri), fenitoin (Dilantin), lovastatin (Praastatinv), simvastatin (Zocor) ve diğerleri .

Doz

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

YETİŞKİNLERDE AĞIZ YOLUYLA:

Varisli damarlara ve diğer durumlara (venöz yetmezlik) yol açabilecek zayıf dolaşım için: Günlük 60-180 mg gotu kola özütü kullanılmıştır.

CİLTE UYGULANAN:

Yanıklar için: Yanıklara iyileşene kadar günlük olarak % 3 gotu kola içeren bir krem kullanılmıştır. Yanıklar iyileşene kadar% 5 gotu kola ve % 2.5 aloe vera içeren, yanıkların etrafına sarılıp her 3 günde bir değiştirilen bir gazlı bez kullanıldı.


Leave A Reply