Gürültü Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri, Ses Kirliliğinde Görülen Hastalıklar

0
Advertisement

Gürültü kirliliği insan sağlığını nasıl etkiler? Gürültü kirliliğine ve yüksek sese maruz kalan insanlarda görülen problemler, hastalıklar nelerdir?.

Gürültü Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri

Herhangi bir rahatsız edici veya istenmeyen ses, gürültü kirliliği insanların sağlığını ve yaşam kalitesini etkiler. Arabalar, trenler, uçaklar ve diğer ulaşım biçimleri, gürültü kirliliği söz konusu suçlulardan bazılarıdır. Aynı zamanda yol çalışmaları, bahçe ekipmanları ve eğlence sistemleri de gürültü kirliliğinde rol oynamaktadır. Uzun süreli yüksek ses seviyeleri işitme kaybına ve strese bağlı hastalıklara neden olabilir. Gürültü genellikle çocukları yetişkinlerden daha fazla etkiler ve gürültü kirliliği de genel sağlığı etkiler.

ses kirliligi

Kaynak: pexels.com

Çocuklarda Etkileri

Çocuklar işitme kaybına ve gürültü kirliliğinden kaynaklanan diğer etkilere karşı en savunmasızdır. Gürültü, ses dalgalarının yoğunluğunu logaritmik ölçekte belirten desibel cinsinden ölçülür. Örneğin, 10 desibel 0 desibelden 10 kat daha büyüktür ve 20 desibel 100 kat daha fazladır. İşitme sorunu, ağır kamyon trafiği seviyesi olan 80 desibelden yüksek ses seviyelerinde gerçekleşir. Ses dalgaları kulağa girer ve titreşimler beyne sinyal ileten sıvı dolu kulak kanallarındaki küçük tüyleri uyarır. Aşırı gürültü bu narin tüyleri yok eder. Zamanla işitme kaybı fark edilirken, tüylerin yüzde 30 ila 40’ı tahrip olmuş olabilir.

Kalp Hastalığı

Gürültü kirliliğine uzun süre maruz kalmak kalp hastalığı riskini artırır. Ana yoldan gelen trafik gürültüsü ve 60 desibelden daha yüksek sesler gibi sabit fon gürültüsü seviyeleri, yüksek tansiyon, daha hızlı nabız sayısı, yüksek kolesterol, düzensiz kalp atışı ve kalp krizi gibi kardiyovasküler etkilere neden olabilir. Gürültü kirliliği yaşayan insanların kardiyovasküler ilaç alma olasılığı daha yüksektir. 2009 yılında Göteborg Üniversitesi’nden L. Barregard ve diğer bilim adamlarının yaptığı bir çalışma, on yıldan uzun bir süredir büyük bir otoyol ve yoğun tren hattının yakınında yaşayan erkeklerin, yüksek tansiyona yakalanma olasılığının diğer erkeklere göre üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Huzursuz Geceler

Gürültü kirliliği nedeniyle uyku bozukluğu, insanların sağlığını ve ruh halini etkiler. Uykusuzluk kalp sağlığı için kötüdür ve yorgunluk, depresif ruh halleri ve birçok görevde zayıf performansın yanı sıra reaksiyon sürelerinin azalmasına neden olur. Uyku esnasında maruz kalınan gürültü kirliliği, gece uyanışlarının sayısını arttırır ve uyku aşamalarında değişiklik yapar. Uyku aşamaları hakkında bilgi. Bazı insanlar, gürültüye alıştıkça, gürültü kirliliğinin etkilerinin gece boyunca azaldığına inanmakla birlikte, bu, kardiyovasküler etkiler ve uyku sırasında vücut hareketlerinin artması değişmez.

Akıl Sağlığına ve İletişime Etkisi

Gürültü kirliliği çeşitli psikolojik etkilere neden olur. Akıl hastalığına karşı savunmasız kişilerde, gürültü kirliliği, bozuklukların gelişimini ve semptomlarını artırabilir. Ayrıca, sosyal çatışmalara neden olan sinirlilik, endişe ve nevroz, duygusal dengesizlik, ruh hali ve tartışmalara katkıda bulunabilir. Sözlü iletişimin engellenmesiyle, gürültü kirliliği irritasyona neden olur, kişilerarası ilişkileri bozar, yanlış anlama, belirsizlik, zayıf konsantrasyon, çalışma kapasitesini azaltır ve özgüvenini azaltır. Gürültü kirliliğine maruz kalan kişilerde stres hormonu düzeyleri üzerine yapılan çalışmalar, genel popülasyona göre daha yüksek seviyelere ve hormonu düzenleme kabiliyetinde azalmaya işaret etmektedir.

Advertisement

Leave A Reply