Gurur ve Önyargı Kitabının Konusu Özeti Hakkında Bilgi, Jane Austen

0
Advertisement

Jane Austen’in Gurur ve Önyargı adlı kitabının konusu, kitabın kısa özeti, kitap hakkında ilginç gerçekler ve yazar hakkında bilgi.

Gurur ve Önyargı

Gurur ve Önyargı

Konusu – Özet

18. yüzyılın sonu, İngiltere. BENNET ailesi Londra yakınlarında kırsalda yaşıyor. Beş kızın üçü evlendirilmek isteniyor, mümkünse iyi birer kısmetle. Yeni komşuları Bay Bingley’nin genç, zengin ve bekâr olması ve ayrıca arkadaşı BAY DARCY’yi de yanında sürüklemesi güzel bir tesadüf oluyor. BAY DARCY de aynı şekilde genç, zengin ve bekâr; üstelik de çekici!

Fakat aynı zamanda oldukça kibirli, diye düşünüyor ELIZABETH BENNET. Sonra DARCY onun gururunu incitiyor ve ELIZABETH, eline geçen her fırsatta onu kızdırıyor. DARCYnin ise ELIZABETH’in ailesine karşı önyargıları var, ama yine de ona âşık oluyor, çünkü ELIZABETH akıllı, güzel ve hiç kimseye benzemiyor. DARCY ona biraz aceleye, getirilmiş ve pek de akıllıca ifade edilmemiş bir evlenme teklifinde bulunuyor, bu da yeni çatışmalara yol açıyor. ELIZABETH bu teklifi elbette reddediyor.

Bunu, BENNET ailesinin yaşadığı çeşitli aile içi sorunlar (kızlar, hayranlar, gurur, önyargı) izliyor. Sonunda ELIZABETH, DARCY’yi yine de sevdiğini anlıyor ve her şey (diğer kızlar için de) yoluna giriyor.

Benzer Kitaplar

Birini bilirsen, hepsini bilirsin. İnsanın Jane Austen romanlarını birbirine karıştırma ihtimali yüksek; konu hep genç kadınlar ve evlilik.

Advertisement

AKIL VE TUTKU (iki kız kardeş doğru kocayı arıyor), EMMA (romanın kahramanı kadın, başkalarına koca arıyor) ve MANSFIELD PARKI (fakir bir kız, zengin bir adamla evlendirilmek isteniyor, ama kız kuzenine âşık).

Gurur ve Önyargı Hakkında İlginç Gerçekler

1. Bütün bu evlilik curcunasına İngilizcede marriage plot ya da courtship plot (evlilik ya da flörtleşme öyküsü) deniyor. Aslına bakılırsa, Bronte kız kardeşlerin romanları da bu türe giriyor.

2. GURUR VE ÖNYARGI, BRIDGET JONES’a da ilham verdi. Hatta Bridget’in kesinlikle istemediği adamın adı da MARK DARCY. Filmde DARCY rolünü Colin Firth oynuyor; GURUR VE ÖNYARGI’nın BBC uyarlanmasında da BAY DARCY’yi oynamıştı

Alıntılar

“İyi bir malvarlığına sahip bekâr bir erkeğin en acil ihtiyacının bir eş olduğu, herkesin kabul ettiği bir gerçektir,” diyor BAYAN BENNET, durumu iyi olan CHARLES BINGLEY yan tarafa taşınınca.

Jane Austen

Yazar Hakkında

Bir rahibin kızı olan Jane Austen’m altı erkek ve bir kız kardeşi var. Ailesi, o dönem için sıradışı sayılacak şekilde yalnızca oğlanlara değil, kızlara da eğitim alma şansı veriyor. Böylece Jane, daha 12 yaşındayken ilk küçük tiyatro oyunlarını ve romanlarını yazıyor. Bunların bazıları günümüze kadar ulaştı, bu yüzden gerçek Austen hayranları, yazarın gençlik eserlerinin da tadını çıkarabiliyor.

Advertisement

Gençliğin verdiği yaratma tutkusunu uzunca bir mola izliyor. Aile birkaç kez taşınıyor, sonunda Jane kendini, annesi ve kız kardeşiyle birlikte ağabeyi Edward’m çiftlik evinde buluyor. Ünlü romanlarının tümü burada, nispeten kısa bir sürede ortaya çıkıyor. AKIL VE TUTKU 1811’de yayınlanıyor; Jane Austen o sırada 36 yaşında. Bu arada evlenmemiş, bu yüzden de bir anlamda “evde kalmış” ve ağabeyinin parasına ve iyi niyetine bağımlı. 200 yıl önce durum böyleydi; bekâr kadınların haklarını savunan kimse yoktu. Bu durum Jane Austen’ı epey sinirlendirdi.

Onun roman kahramanlarının hepsi sonunda hayatlarının erkeğini buluyor, ama öncelikle bir şekilde toplumsal baskılardan kurtulmaya çalışıyorlar. Kitaplarda öyle aman aman bir olay yok. Kitaplar daha çok ironik karakter tasvirlerinden ve 19. yüzyılın başlarındaki topluma dair hicivli yorumlardan oluşuyor.

O zamanki koşullara göre Jane Austen sınırları epey zorluyor: Kocası yok, meslek sahibi ve üstüne üstlük bir de eleştirel! Kitaplarının tümünü anonim olarak yayınlamış olmasına rağmen, bu sevilen romanların yazarının kim olduğunu kısa süre sonra herkes öğrenmişti. (Kitaplarını yalnızca By a Lady -Bir Hanımefendi— imzasıyla yayınladı.)

Yaşamı hakkında pek az şey biliniyor ve uzun süre yalnızca iki tane (kötü) portresi vardı; bunları da kız kardeşi Cassandra yapmıştı. Tablolardan birinde genç Jane arkadan görünüyor, diğerinde ise ekşi suratlı biri gibi duruyor. 2011’de yeni bir resim ortaya çıktı ve Austen araştırmacılarını sevinçten çıldırttı, çünkü Jane bu resimde kendinden son derece emin bir şekilde bakıyor!


Leave A Reply