Heterotrofik Bakteriler Nelerdir? Kaça Ayrılır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Heterotrofik Bakteriler nelerdir, kaça ayrılırlar? Heterotrofik Bakteriler nasıl beslenir, özellikleri nelerdir? Heterotrofik Bakteriler hakkında bilgi.

Heterotrofik Bakteriler

Heterotrofik bakteriler, şekerleri karbon ve hidrojenden yapmak yerine hayatta kalmak ve üremek için ihtiyaç duydukları şekerleri alan bir bakteri türüdür. Karbon ve hidrojenden kendi şekerlerini üreten bakterilere ototrofik denir.

Heterotrofik Bakteriler

Tüm hayvanlar, çoğu mikroorganizma gibi heterotroftur (başlıca istisnalar mikroskopik algler ve mavi-yeşil bakterilerdir). Heterotroflar yedikleri biyokütle türüne göre sınıflandırılabilir. Canlı bitki yiyen hayvanlar otçul olarak bilinirken, diğer hayvanları yiyen hayvanlar etobur olarak bilinir. Birçok hayvan hem bitkileri hem de hayvanları yerler ve bunlar omnivorlar olarak bilinir. Hayvan parazitleri genellikle avlarından çok daha küçük olan ve genellikle beslendikleri hayvanları öldürmeyen özel bir etobur türüdür.

Heterotrofik mikroorganizmalar çoğunlukla ölü bitki ve hayvanlarla beslenir ve ayrıştırıcılar olarak bilinir. Bazı hayvanlar ölü organik maddelerle beslenmede de uzmanlaşmıştır ve temizleyiciler veya detritivorlar olarak bilinir. Birkaç vasküler bitki bile heterotrofiktir, diğer bitkilerin köklerini parazite eder ve böylece kendi beslenmelerini elde eder. Genellikle klorofil içermeyen bu bitkiler saprofit olarak bilinir.

Heterotrofik bakteriler, organik maddenin ayrışması sürecinden büyük ölçüde sorumludur. Birçok patojenik (hastalığa neden olan) bakteri heterotroftur. Bununla birlikte, birçok heterotrofik bakteri türü de çevrede bol miktarda bulunur ve insan derisi için normal flora olarak kabul edilir. Sucul ekosistemlerde, özellikle haliçlerde, minerallerin geri dönüşümü de heterotrofik bakteriler tarafından mümkün kılınır. Sağlık görevlileri tarafından izlenmesine rağmen, kamu su kaynaklarında heterotrofik bakterilerin varlığı nadiren bir halk sağlığı tehdidi olarak kabul edilir.

Advertisement

Heterotrofik bakterilerin birçok farklı alt tipi vardır.

Fotoheterotrof (Photoheterotroph)

Fotoheterotrof, güneş ışığından enerji alan ancak hayatta kalmak için çevrelerinden şekerler gibi organik bileşikler gerektiren bakterileri tanımlamak için kullanılan terimdir. Fotoheterotrof bakterilerinin örnekleri arasında heliobakteriler, yeşil sülfür olmayan bakteriler ve mor sülfür olmayan bakteriler bulunur.

Kemoheterotrof (Chemoheterotrophs)

Kemoheterotrof, kimyasal reaksiyonlardan enerji alan bakterileri tanımlamak için kullanılan terimdir. Tüm heterotroflar gibi, hayatta kalmak için organik bileşiklere ihtiyaç duyarlar ve kendi bileşiklerini üretemezler. Kemoheterotroflar genellikle derin okyanustaki termal deliklerin etrafında bulunur.

Organotrof (Organotrophs)

Organotrop, enerjilerini organik bir substrattan alan bakterileri tanımlamak için kullanılan terimdir. Hetero-organotrofların örnekleri arasında kompostlamaya dahil olan bakteriler bulunur.

Litotrof (Lithotrophs)

Litofro, enerjilerini inorganik bir substrattan alan bakterileri tanımlamak için kullanılan terimdir. Heterolithotrofik bakteriler çok nadirdir.


Leave A Reply