İftar Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İftar nedir, ne zaman ve nasıl yapılır? İftar özellikleri, İftar geleneği hakkında bilgi. İftar ile ilgili gelenekler nelerdir?

iftar

Kaynak: pixabay.com

İftar

İftar; İslamda oruçlu kişinin gün bitiminde orucunu açmasıdır. İftar vaktine güneşin batışıyla girilir. Orucunu açan kişi oruç yasaklarından kurtulur. Oruç suyla olduğu gibi, hurma ya da zeytin gibi bir yiyecekle de açılabilir, arkasından akşam namazı kılınır, sonra yemek yenir. Bu gelenek Hz. Muhammed’in orucunu hurma ya da suyla açtıktan sonra namazını kıldığı, ardından da yemeğe oturduğu rivayetine dayanır. Yemek hazırsa namaz sonraya bırakılabilir. Bir hadise göre iftar sırasında edilen dua kabul olur. Bu nedenle Müslümanlar arasında oruç açmadan önce dua etmek gelenekleşmiştir.

İftar, birçok başka geleneğin de oluşmasına yol açmıştır. Cami ve türbe gibi yerlerde topluca iftar etmek bunlardan biridir. II. Meşrutiyet’in ilanına değin (1908) süren bir başka gelenek de devlet ileri gelenlerinin ve varlıklı kişilerin evlerinde iftar yemeği vermeleriydi. Bu ziyafetlerde ağırlanan konuklara, ayrıca “diş kirası” adı altında para da verilirdi.


Leave A Reply