Kağıt Para Nasıl Yapılır? Hammaddesi Nedir? Yapım Özellikleri

0
Advertisement

Kağıt para nedir, neyden ve nasıl yapılır? Kağıt paranın hammaddesi nedir? Kağıt para yapım aşamaları ve özellikleri hakkında bilgi.

para

Hiç şüphe yok ki, para bugünün en önemli değerlerinden biridir. Dünyanın parayla döndüğü ve çoğu insanın para için yaşadığı bir gerçektir. Artık o, hayallere daha kolay ulaşmanın bir aracı değil, hayalin kendisi olmuş durumdadır. Antik dönemlerde bakır ve altın gibi değerli madenlere basılan para, tarih ilerledikçe daha fazla kullanılan bir şey halini aldı. İnsanların onu biriktirmeye başlaması üzerine, paranın değerli madenlere basılmasından vazgeçildi. Paranın kağıda basılması fikri de bu nedenle ortaya çıktı.

Bugün, dünyadaki ülkelerin tamamı kağıt para basar haldeler. Ancak, bu paraların kopyalanamamasını sağlamak amacıyla çeşitli orijinal üretim teknikleri geliştirmek gerekiyor. Çünkü, paranın kağıttan imal edilmesi, sahte para tehlikesini de beraberinde getirmeye başladı. Bu nedenle devlet yetkilileri, ülke ekonomisini kalpazanlardan korumak için ekstra çaba sarf ediyorlar. Yakın tarihimizde de kağıt paraları özel yollarla üretmenin pek çok yolu bulunmuş halde.

Kağıt Para Hammaddesi?

Banknotlar, normal kağıt kullanılarak elde edilmezler. Banknotun bileşiminde özel bir pamuk ve keten karışımı vardır. Pamuk, keten ve diğer bazı kimyasallar karıştırılır ve para kağıdının ayırt edici hissiyatı sağlanır. Fakat kağıt para teknolojisi bundan ibaret değildir.

Banknotların üzerine basılan çeşitli figürler vardır. Bunlar, ilk önce kromla kaplanmış plastik plakalar üzerine yerleştirilir ve lazer teknolojisi yardımıyla hassas bir metotla oluşturulur. Kağıdın basılmasını sağlayacak kalıplara dönüşen bu plakalar, paranın kopyalanmasının önüne geçebilecek kriterlere sahiptir.

Advertisement

Kağıttan Para Nasıl Yapılır?

Tüm bunların yanında, her darphanenin kendine has olarak geliştirdiği yöntemler de vardır ve bu yöntemler genellikle bir sır gibi saklanır. Pamuk ve ketenle elde edilen para kağıdının içerisine farklı renklerde sentetik parçacıklar konulması bunlardan biridir. Ayrıca, her paranın kendine özel bir renge ve şekle sahip olması da bu sentetik parçacıklar sayesinde olur.

Organik pamuk dev boyuttaki kazanlarda suyla işlenir. Ardından pamuk, büyük bıçaklar tarafından oldukça küçük parçacıklar haline getirilirek çeşitli sıkıştırma ve pişirme işlemlerinden geçer. En sonunda, saf pamuk içeren bir hamur meydana gelir. Bu pamuk hamurunun ketenle karıştırılmasının ardından oldukça sert bir hamura elde edilir, üretim bandında inceltilen bu hamur, para kağıdı olarak kullanılır.

Baskı aşamasından önceye kağıdın üzerine bazı özel boyalarla tasarlanmış çeşitli simgeler yerleştirilir. Para kağıdının içerisine yaklaşık olarak 1 milimetre kalındığında şeritler yerleştirilerek dijital baskı makineleri ile basım gerçekleşir.


Leave A Reply