Keçiboynuzu Nasıl Bir Bitkidir? Faydaları ve Yararları Nelerdir?

0
Advertisement

Keçiboynuzu nasıl bir bitkidir? Keçiboynuzu hakkında bilgiler ve Keçiboynuzunun yararları, kullanım alanları nelerdir? Keçiboynuzu nasıl kullanılır?

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu nedir?

Keçiboynuzu denilen bitki; 5 ile 10 metre arasında değişen bir boya sahip olan, kış geldiğinde yapraklarını dökmeyen, yazın ise yeşil renge sahip çiçekler veren ve siyah renkteki boynuza benzeyen meyveleri olan bir ağaç çeşididir. Genel olarak ılıman iklimlerde ve sıcak iklimlerde yetiştirilebilen bu bitkinin dünya genelinde Akdeniz ikliminin hakim sürdüğü bölgelerde sıklıkla üretildiği görülmektedir.

Taze olarak tüketilen keçiboynuzunun tat olarak şekerli bir tadı olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi bu bitkinin içeriğinde bulunan şekerimsi bir sıvıdır. Keçiboynuzuna bu ismin verilmesinin nedeni, insanlar tarafından sık sık tüketilen meyvesinin keçilerin boynuzlarına benzemesidir. Kıbrıs vatanında çok sık yetiştirilen keçiboynuzu isteğe göre tazeyken isteğe göre kurutulmuş olarak tüketilebilmektedir.

Keçiboynuzu içerik olarak sodyum minerali, bir çok faydalı yağ, C vitamini ve A vitamini gibi pek çok faydalı içerik içermesinden dolayı oldukça zengin bir yiyecektir. Bu tip faydalı içerikleri barındırmasından dolayı da sağlık konusunda oldukça etkili ve kullanılması sıklıkla önerilen doğal bir yiyecek olarak yerini korumaktadır.

Daha çok kış aylarında tüketilmekte olan keçiboynuzunun bu mevsimlerde daha sıklıkla tüketilmesinin esas sebebi bu aylarda oldukça yaygın olarak gözlemlenen astım hastalıkları ve bronşit hastalıklarıdır. Keçiboynuzu bu tür hastalıklara doğal bir şifa kaynağı niteliğindedir. Bununla birlikte içeriğindeki antioksidanlarla da üst solunum yolu hastalıkları gibi daha pek çok çeşit hastalığın tedavi süreçlerinde kullanılmışlardır.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu

Keçiboynuzunun Faydaları

Keçiboynuzu ülkemizde çok sevilen faydaları, yararları hemen hemen herkes tarafından hem bilinen hem de kabul edilmiş bir bitkidir. Başlıca yararları aşağıda yer almaktadır.

Advertisement
  • Çekirdekleri dövülüp daha sonra eğer ki su da kaynatıldıktan sonra elde edilen macun eğer siğillere sürülür ise siğillerin geçtiği gözlemlenmiştir.
  • Pekmez ile birlikte keçiboynuzu tüketildiği takdirde ise idrar söktürücü bir özellik gösterir.
  • 80 gram kadar keçiboynuzu içildiğinde böbrek sancılarını dindirir hastaya iyi gelir. (Tedavi etmez)
  • Midenin daha güçlü ve dirençli olmasını sağlar, cinsel güce iyi geldiği bilinmekle birlikte öksürük ve göğüs ağrılarına da iyi gelmektedir.
  • Eğer vücudunuzda şişlikler meydana gelmiş ise keçiboynuzundan yapılan lapa sürüldüğü takdirde şişliklere iyi gelir.
  • Ancak dikkat taze keçiboynuzu ishal yaparken kuru olan keçiboynuzu da tam aksi şekilde kabızlık yapar.
  • Çekirdeği ile birlikte yenen keçiboynuzunun fıtığı iyileştirdiğine inanılır.
  • Basura iyi gelir kanamaları keser.
  • Ham keçiboynuzunun süt içine atılması ile yoğurt oluşur. (Denemek lazım)
  • Kan yapar ve şişmanlatır. Rejim yapanların mümkün mertebe uzak durması gerekmektedir.
  • Ağacının külünü eğer ki bir miktar zeytinyağı ile karıştırıp kafanıza sürdüğünüz takdirde saç çıkarttığına inanılır.


Leave A Reply