Kemik iliği Nedir? Kemik İliğinin Yapısı, Özellikleri, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kemik iliği nedir, kemik iliğinin özellikleri nelerdir? Kemik iliğinin yapısı nasıldır, kemik iliği hakkında bilgi.

Kemikiliği Hakkında Bilgi

KEMİKİLİĞİ, kemiklerin aralarında ya da ortalarında bulunan boşlukları dolduran sünger görünüşündeki bağ dokusuna verilen isimdir.

Erişkin bir insanda sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşit kemikiliği bulunur. Kırmızı kemikiliği kan hücrelerinin yapıldığı kemikliği bölümüdür. Kimikiliği yalnızca uzun kemiklerin ortasında bulunan modüller boşlukta değil, aynı zamanda tüm kemiklerin süngerimsi bölgelerinde de bulunur. 15 yaşına kadar kemikiliği özelliğindeyken, bu yaştan sonra yavaş yavaş sarı kemikiliğine dönüşmeye başlar. 25 yaşlarına gelindiğinde, kırmızı kemikiliği yalnızca omurlarda, göğüs kemiğinde, kaval kemiğinde, kaburga kemiklerinde, kürek kemiklerinde ve kol kemiğiyle uyluk kemiğinin üst uçlarında bulunur.

Kırmızı kemikiliği çok zengin bir damar ağına sahiptir. Bu damar ağı Retikulum liflerinden zengin bir damar ağına sahiptir. Bu damar ağı Retikulin liflerinden zengin bir bağ dokusu içinde ilerler. Kan hücrelerinin kaynaklandığı ana ve genç hücreler, bu bağ dokusunun kurmuş olduğu iskeletin arasına dağılmıştır. Olgunlaşan kan hücreleri kırmızı kemikiliğinden kan damarlarına geçerek kan dolaşımına katılırlar. Sarı kemikiliği, yağ hücrelerinden çok zengin bir bağ dokusu yapısındadır. Yağlı ilik, yanı sıra ilik de kan damarları bakımından çok zengindir.

ilik

Advertisement

İlik

İlik; kemik boşluklarında bulunan ve kan hücrelerini yapan maddedir. İnsanda vücut ağırlığının % 4-6’sını oluşturan kemik iliği, çeşitli kan hücreleri, yağ hücreleri, kan damarları ve liflerden oluşan bir yapıdadır. Yaşamın ilk yıllarında kemik iliği çok hücreli ve kırmızı renktedir. Yaş ilerledikçe kırmızı ilik uç kemiklerinden başlamak üzere azalır ve yetişkinde yalnız kafatası, kaburgalar, omurlar, kalça kemiği, kol ve uyluk kemiğinde bulunur. Geri kalan ilik yağlanarak kan hücresi yapım yeteneğinden yoksun sarı iliğe dönüşür. Çeşitli hastalıklar sırasında ve kan gereksiniminin arttığı durumlarda sarı ilik yeniden işlev kazanarak kırmızı iliğe dönüşebilir. Klinikte kemik iliğinden alınan parçanın (kemik iliği biyopsisi) mikroskopta incelenmesi birçok hastalığın ayırıcı tanısında önemli rol oynar.

kemik-doku

Kemik İliği

Uzun kemiklerin ortasındaki boşlukta sarı kemik iliği yer alır. Uzun kemiklerin baş kısmı ile diğer kemiklerin iç kısımları süngerimsi kemik dokusundan yapılmış olup, boşluklarını kırmızı kemik iliği doldurur. Bütün kemiklerin dış yüzeyini “Periost” denilen canlı bir zar örter. Bu zar, kemiklerin beslenmesinde, onarımında ve kalınlaşmasında görev alır. Kemik dokusu vücudun mineral deposu olarak bilinir. Özellikle hücrelerin kalsiyum ihtiyacı kemik dokusunun emilmesiyle sağlanır.

Hücreler arasındaki maddenin sert olması sebebiyle, kıkırdak ve kemik dokusuna “destek dokular” da denir.


Leave A Reply