Kırmızı Kan Hücreleri Dağılım Genişliği (RDW) Testi Nedir? Sonuçlarının Yorumlanması

0

Kırmızı Kan Hücreleri Dağılım Genişliği (RDW) testi nedir, ne gibi durumlarda yapılır, neyi gösterir? Yükseklik yada düşüklük, sonuçlar nasıl yorumlanır?

RDW kan testi nedir?

Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) kan testi, hacim ve boyuttaki kırmızı kan hücresi varyasyonunun miktarını ölçer.

kan testi

Kaynak: pixabay.com

Akciğerlerinizden vücudunuzun her yerine oksijen taşımak için kırmızı kan hücrelerine ihtiyacınız var. Kırmızı kan hücresi genişliğinde veya hacminde normal aralığın dışındaki herhangi bir şey, vücudun çeşitli bölgelerine oksijen gitmesini etkileyebilecek bedensel işlevlerle ilgili olası bir sorunu gösterir.

Ancak bazı hastalıklarda yine de normal bir RDW’niz olabilir.

Normal kırmızı kan hücrelerinin standart boyutu 6 ila 8 mikrometre (µm) çapındadır. Boyut aralığı genişse RDW’niz yükselir.

Bu, ortalama olarak kırmızı kan hücreleriniz küçükse, ancak çok sayıda çok küçük hücreniz varsa, RDW’nizin yükseleceği anlamına gelir. Benzer şekilde, ortalama olarak kırmızı kan hücreleriniz büyükse, ancak aynı zamanda çok sayıda çok büyük hücreniz varsa, RDW’niz yükselecektir.

Bu nedenle, tam kan sayımı (CBC) yorumlanırken RDW izole bir parametre olarak kullanılmaz. Bunun yerine, hemoglobin (hgb) ve ortalama korpüsküler değer (MCV) bağlamında anlam tonları sağlar.

Yüksek RDW değerleri, besin eksikliğiniz, aneminiz veya altta yatan başka bir durumunuz olduğu anlamına gelebilir.

RDW testi neden yapılır?

RDW testi, anemi türlerinin ve aşağıdakiler dahil diğer tıbbi durumların teşhisine yardımcı olmak için kullanılır:

  • Şiddetli anemiye neden olabilen kalıtsal kan bozuklukları olan talasemiler
  • şeker hastalığı
  • kalp hastalığı
  • karaciğer hastalığı
  • kanser

Bu test genellikle tam kan sayımının (CBC) bir parçası olarak yapılır.

Tam kan sayımı, kan hücrelerinin türlerini ve sayısını ve trombosit, kırmızı kan hücresi ve beyaz kan hücresi ölçümleri gibi kanınızın çeşitli diğer özelliklerini belirler.

Bu testler genel sağlık durumunuzu belirlemenize ve bazı durumlarda enfeksiyon veya diğer hastalıkları teşhis etmenize yardımcı olur.

Aşağıdaki durumlarda, doktorlar tam kan sayımının bir parçası olarak RDW testine de bakabilirler:

  • baş dönmesi, soluk cilt ve uyuşukluk gibi anemi semptomları
  • demir veya vitamin eksikliği
  • ailede orak hücreli anemi gibi bir kan bozukluğu öyküsü
  • ameliyat veya travmadan önemli kan kaybı
  • kırmızı kan hücrelerini etkileyen bir hastalık teşhisi kondu
  • HIV veya AIDS gibi kronik bir hastalık

Teste nasıl hazırlanıyorsunuz?

RDW kan testinden önce, doktorunuzun istediği diğer kan testlerine bağlı olarak aç kalmanız istenebilir. Doktorunuz testinizden önce size herhangi bir özel talimat verecektir. Testin kendisi 5 dakikadan fazla sürmez. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, bir damardan kan örneği alacak ve bir tüp içinde saklayacaktır.

Tüp kan örneğini doldurduktan sonra iğne çıkarılır ve kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için giriş bölgesine basınç ve küçük bir bandaj uygulanır. Kan tüpünüz daha sonra test için bir laboratuvara gönderilecektir.

İğne yerindeki kanama birkaç saatten uzun sürerse hemen bir doktora görünün.

Kan Testi

Kaynak: pixabay.com

RDW sonuçları nasıl yorumlanır?

Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği için normal bir aralık, yetişkin kadınlarda yüzde 12,2 ila 16,1 ve yetişkin erkeklerde yüzde 11,8 ila 14,5’tir. Bu aralığın dışında puan alırsanız, besin eksikliği, enfeksiyon veya başka bir rahatsızlığınız olabilir.

Bununla birlikte, normal RDW seviyelerinde bile, yine de tıbbi bir durumunuz olabilir.

Doğru bir teşhis almak için doktorunuz, sonuçları birleştirmek ve doğru bir tedavi önerisi sağlamak için aynı zamanda bir CBC’nin parçası olan ortalama korpüsküler hacim (MCV) testi gibi diğer kan testlerine bakmalıdır.

RDW sonuçları, diğer testlerle birleştirildiğinde tanıyı doğrulamaya yardımcı olmanın yanı sıra, sahip olabileceğiniz anemi türünü belirlemenize yardımcı olabilir.

Yüksek sonuçlar

RDW’niz çok yüksekse, demir, folat veya B-12 vitamini eksikliği gibi bir besin eksikliğinin göstergesi olabilir.

Bu sonuçlar, vücudunuz yeterince normal kırmızı kan hücresi üretmediğinde ve ürettiği hücreler normalden daha büyük olduğunda makrositik anemiyi de gösterebilir. Bu, folat veya B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

Ek olarak, normal kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olan mikrositik aneminiz olabilir ve kırmızı kan hücreleriniz normalden daha küçük olacaktır. Demir eksikliği anemisi, mikrositer aneminin yaygın bir nedenidir.

Bu durumların doğru bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olmak için sağlık uzmanınız bir CBC testi yapacak ve kırmızı kan hücresi hacminizi ölçmek için RDW ve MCV test kısımlarını karşılaştıracaktır.

Bazı makrositik anemilerde yüksek RDW ile yüksek bir MCV oluşur. Mikrositik anemilerde yüksek RDW ile düşük bir MCV oluşur.

Normal sonuçlar

Düşük MCV’li normal bir RDW alırsanız, kronik böbrek hastalığının neden olduğu gibi kronik bir hastalıktan kaynaklanan bir aneminiz olabilir.

RDW sonucunuz normal ancak MCV’niz yüksekse aplastik aneminiz olabilir. Bu, kemik iliğinizin kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere yeterli kan hücresi üretmediği bir kan hastalığıdır.

Düşük sonuçlar

RDW’niz düşükse, düşük RDW sonucuyla ilişkili hematolojik bozukluk yoktur.

Görünüm

Anemi tedavi edilebilir bir durumdur, ancak doğru teşhis ve tedavi edilmezse hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Bir RDW kan testi, diğer testlerle birleştirildiğinde kan bozuklukları ve diğer durumlar için test sonuçlarının doğrulanmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doktorunuz size tedavi seçenekleri sunmadan önce bir teşhise ulaşmalıdır.

Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak doktorunuz vitamin takviyeleri, ilaçlar veya diyet değişiklikleri önerebilir.

RDW kan testinizden veya tedaviye başladıktan sonra herhangi bir düzensiz semptom yaşamaya başlarsanız hemen doktorunuzu arayın.


Leave A Reply