Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Neden Kitap Okumalıyız?

0
Advertisement

Kitap okumanın bireylere faydaları nelerdir? Neden kitap okumalıyız? Çocuklarda kitap okuma alışkanlıkları nasıl geliştirilir?

Kitap Okuma

Tarihler boyunca hala günümüzde de geçerli olmak üzere, toplum içinde bir değer ölçütü olan “kitap“; en özelden en genele doğru bir uygarlık basamağıdır. Bir kişinin kitap okuma alışkanlığının olması ya da toplumların kitap okuma alışkanlığını edinmesi; bireysel ve toplumsal olarak uygarlık seviyesine ulaşmanın ana kaynaklarından bir tanesidir. Okuyan, analiz eden, merak eden toplumlar her zaman için gelişmeye ve çağdaşlaşmaya daha açık halde yaşayan toplumlar olmuşlardır. Kitap, beynin ana gıdalarından biridir.

Dünya Çocuk Kitapları Haftası

Kitap okumayan, bilgi birikimini ve deneyimlerini genişletmeyen insanlar ve toplumlar hiç bir zaman olması gereken olgunlukta ve uygarlıkta olamayacaklardır. Eğitim seviyesinin can damarı olan kitap okuma alışkanlığı, bireylere çok küçük yaştan beri aşılanmalı ve ne kadar çok kitap okunursa o kadar çok gelişilebileceği öğretilmelidir. Kitap okuma alışkanlığı olmayan toplumlara baktığımız zaman; herhangi bir konuda çok sığ yorumlar yapabilen, bir olayı kafasında tahvil etme aşamasında güçlükler çeken ve her şeyden önce çok düşünmeyen ve çok konuşmayan bireylerin yetiştiğini görmekteyiz. Bu durumu engellemek için tek çözüm temelden kitap okuma alışkanlığı edindirerek eğitimli ve kültürlü bireyler yetiştirmektir.

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı Geliştirme

Çocuklara kazandırılmış kitap okuma alışkanlığının en büyük faydası; kişilerin çok küçük yaştan itibaren sürekli bir şeyleri öğrenme, kavrama ve sürekli yeni şeylere kendini açık tutma potansiyellerini en üst seviyede tutabilmesidir. Bunun dışında daha okuma yazmayı öğrenmemiş çocuklara da renkli, dikkat çekici kitaplar aldığınız zaman daha okumayı öğrenmeden kitaplara ilgi duyabilir. Okumayı öğrendikten sonra da bu ilgisini ömür boyu sürdürebilmektedir.

Küçük yaşta bu tip alışkanlıklar edinemeyen çocuklar büyüdüklerinde ve bir yetişkin olarak anılacak yaşlara geldiklerinde kitap okuma alışkanlığı edinmeleri neredeyse imkansızdır. O yaşa gelene kadar kitap okumadan yetiştikleri için kitap okuyanlara göre daha sığ ve daha kültürsüz bireyler olmaktadırlar. Durumu biraz daha kurtarılır kılabileceğiniz bir diğer seçenek de küçük yaşta edinmediğiniz kitap okuma alışkanlığınızı gelişme çağında edinebilmenizdir. En azından daha da fazla vakit kaybetmeden kitapların eşsiz dünyasına dalabilme fırsatı yakalayabilmek ve her çeşit kitaptan istenileni seçerek okumanın fırsatını yakalayabilmek imkanı doğar. Tüm bu bilgilerin ışığında kitap okuma alışkanlığının genel olarak faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Advertisement

Özellikle gelişim çağında kitap okuma alışkanlığı edinmek, duygusal olarak kişisel formlarınızın oluştuğu dönemde kişiyi daha net, duygu ve düşüncelerini daha açık bir şekilde ifade edebilen bir birey yapabilmektedir.

Kitap okuyan bireylerin ufukları okumayanlara göre çok daha geniştir. Hayata daha geniş bir perspektiften bakmayı öğrenirler.

kitap

Kitap Okuyan Bireyler…

Kitap okuma alışkanlığı olan bireylerin hayal dünyası diğer kişilere göre çok daha fazla gelişmiş seviyelerde bulunmaktadır.

Kişinin kültür seviyesini her konuda arttırabilecek yegane araçlardan biri olan kitaplar; kişinin ilgi alanlarına göre isterse tarihte, isterse coğrafyada, isterse sanatta ve daha pek çok şekilde örneklendireceğimiz konuda kendisine pek çok şey katabilmesine ve otomatikman kültür seviyesinin yükselmesine yardımcı olmaktadır.

Kitap okuyan kişiler, diğer okumayan bireylerle kıyaslandığında daha akıcı ve daha güzel bir konuşma üslubuna sahiptirler. Okudukları metinler sonrası konuşma ve ifade kabiliyetleri yükseldiği için bu yetenekleri anlatımlarına da yansımaktadır.

Advertisement

Kitaplarla iç içe olan bireylerin dil bilgisi kurallarına son derece hakim olabilmeleri mümkündür. Sürekli kitap okumakta ötürü artık normal bir göz aşinalığı oluşur. Ayrıca bu bilgiler kişileri makale, kompozisyon ya da ciddi bir yazışma yapmaları gereken durumlarda inanılmaz rahatlatmaktadır çünkü zaten genişlemiş olan düşünce yelpazesini çok rahat bir şekilde yazıya aktarabilmektedir.

Kitap okuyan kişilerin, hayatlarında başlarına gelen her türlü durumda diğerlerine nazaran bir tık daha farklı bakabilme durumları vardır. Yani en basit şeyde bile konuyu daha hallice düşünmek, derinlemesine analiz etmek, tepkisiz kalmadan yorumlarını dile getirmek ve daha da ötesinde ilgili araştırmalarda bulunmak kitap severlerin diğer özelliklerinden bir kaç tanesidir.

Kitap okuma alışkanlığı olan bireylerin, toplum içerisinde bazı durumlarda diğer bireylerden daha farklı olarak davranabildikleri ve idare edebilme koordinasyonlarının daha gelişkin olduğu göze çarpmaktadır. Örneğin; sokakta kalabalık bir yerde bayılan bir adamın başına pek çok kişi toplanabilir. Adamın suratına su dökülebilir, kafası farklı konumlandırılabilir, kıyafetlerinin önü açılabilir. Ancak bu tip müdahalelerin ana tıbbi yardımla hiç bir bağlantısı olmayabilir. Bunun yanında bununla ilgili bilgileri içeren bir yazı, bir kitaptaki makaleyi okuyan bir kişi hemen gidip adama doğru müdahaleyi yapabilir. Belki de esas sağlık ekibi gelene kadar adamın daha ağır bir sağlık problemi yaşamasına dahi engel olabilmektedir. İşte kitap okumanın bu denli önemli olmasının sebepleri, bu tip durumlarla da doğrudan bağlantılıdır.


Leave A Reply