Kör Bağırsak (Apandis) Nerededir? Yapısı İltihaplanması (Apandisit) Belirtileri

0
Advertisement

Apandis, körbağırsak ve apandisit nedir, nerede bulunur? Apandisin iltihaplanması, apandisit nedenleri, belirtileri ve tedavisi.

KÖRBAĞIRSAK

Kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği yerde, kalın bağırsaktan çıkan, eldiven parmağı şeklinde 6-8 santim uzunluğunda bir bağırsak parçasıdır. Ucu kapalı olduğu için «körbağırsak» derler.

apandisit

Kaynak: commons.wikimedia.org

Körbağırsak âdeta uzun, kıvrık bir kurt gibidir. Bazı defa ucu yukarıya, bazı defa aşağıya doğru uzanır. Bazen de arkaya doğru kıvrılarak diğer organlar arasına gömülmüş durumda olur. Körbağırsağın üzeri «periton zarı» ile örtülmüştür. Duvarı düz kastan yapılmıştır. İçi de ince bir zarla örtülmüştür. Ucu kapalı olduğu için barsak içinden gelen birçok mikroplar durumu elverişli bulurlarsa körbağırsakta kolaylıkla üreyip çoğalabilirler. Bundan dolayı körbağırsağın sık sık iltihaplandığı görülmektedir. Böylece ortaya çıkan iltihaba hekimlikte «apandisit» adı verilmiştir.

APANDİS

Körbağırsağın insanlarda ince bir parmak gibi olan son kısmıdır. Solucan biçimindedir ve o büyüklüktedir. Bu çıkıntının uzunluğu 7-12 cm., çapı da 3 cm. kadardır. İçinde boydan boya uzanan ve yukarıdan körbağırsakla birleşen bir boşluk vardır. Apandisin yapısı bağırsağın yapısına benzer, tıpkı bademcikler gibi çabuk iltihaplanır. Etrafı karın zarı ile çevrilidir.

karın ağrısı

Kaynak: pexels.com

APANDİSİT (APANDİSİN İLTİHAPLANMASI)

Apandisitte ilk müdahaleyi yapması gereken kesinlikle doktordur. O gerekli gördüğünde ise kesin çözüm çoğunlukla ameliyat olmaktır.

Apandisitin belirtileri karşısında doğru tanıda bulunabilmek için, burada bazı genel bilgileri ve doktorun müdahalesine kadar yapılabilecekleri sunuyoruz.

Advertisement

Apandisit, körbağırsak takısının ya da çıkıntısının iltihaplanmasıdır. Apandisitin eveğen (çabuk ilerleyen) ve süreğen (müzmin, yani sürüp giden) olmak üzere iki türü vardır. Karnın sağ alt kesiminde bulunan eldiven parmağı biçimindeki körbağırsak takısının ileri derecede iltihaplanmasıyla başlayan eveğen apandisitte şiddetli ağrı göbekle kalça kemiğini birleştiren çizgi üzerinde duyulur ve mide bölgesine doğru yayılır. Karnın sağ alt yanına dokunulursa birden daha da şiddetlenir. Düzensiz ateşin yanı sıra bulantı, kusma, karnın gazla şişmesi ve kabızlık da olur. Bu durumda hasta kesin istirahat ettirilmeli, hemen doktora başvurulmalıdır. Doktor müdahalesine kadar geçen sürede ise hasta kesin yatak istirahatine çekilmeli, yemek ve hele kabızlığına bakarak müshil verilmemelidir. Doktor gecikmeden çağrılırsa, ilk ağrıların başlangıcından hesaplayarak 24 ile 36 saat içinde ameliyata karar verebilir. Aksi halde, eveğen apandisit krizi geçtikten 1-2 ay sonra ameliyatın yapılması uygun olur. Süreğen, yani sürüp giden ya da müzmin denilen apandisit kendiliğinden oluşabileceği gibi, birkaç eveğen apandisit krizinden sonra da süreğene dönüşebilir.

Apandisit Belirtileri

Sürekli ya da zaman zaman gelen 37-37.5 derece arasındaki ateş, karın sağ alt yarısında bıçak ya da iOne saplanır gibi ağrı, körbağırsak takısı bölgesinde sancı ve ağırlık hissi, bulantı, iştahsızlık, dilde pas, yorgunluk, uykusuzluk, hazım güçlüğü, bazen ishal, bazen kabız durumu, sinir bozukluğu, yavaş yavaş ve sürekli zayıflamadır. Kesin teşhis için röntgen gereklidir. Tedavisi doktorun belirleyeceği yolla yapılır. Hastaların kendiliklerinden kabızlığa karşı sürekli müshil kullanmaları doğru değildir. Çünkü, sürekli müshil kullanımı kabızlığı daha da sıklaştıracağı gibi, körbağırsak takısının delinmesine de neden olabilir.


Leave A Reply