Mehmet Rauf, Eylül Kitabının Konusu, Özeti ve Kitap Yorumları

0
Advertisement

Mehmet Rauf’un Eylül adlı kitabı konusu, yorumlar, kısa özeti, tanıtımı. Eylül kitabı ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Mehmet Rauf - Eylül Özeti

Mehmet Rauf – Eylül Özeti

Kitabın Adı: Eylül
Kitabın Yazarı: Mehmet Rauf

Kitabın Özeti:

Suat ile Süreyya beş yıldır evlidirler. Çok iyi anlaşmaktadırlar. Fakat Süreyya’nın kazancı rahat yaşamaları için yeterli değildir. Oysa, babasının durumu iyidir, ama onlara pek yardım etmez. Ailenin büyüğü sayıldığından yazları kayınbabanın evinde kalırlar. Ne var ki, yıllar geçtikçe karı koca bu evden sıkılmaya başlarlar. Suat babasına gizlice mektup yazar. Deniz kıyısında bir yalı kiralayacak kadar para ister. Babası kızını kırmaz, parayı hemen gönderir.

Süreyya’nın samimi bir arkadaşı vardır : Necip. Aynı zamanda onun akrabasıdır. Sık sık arkadaşını görmeye gelir. Karı koca ondan pek hoşlanırlar.

O yaz, Boğaziçi’nde güzel bir yalı kiralanır. Akrabaların dedikodusundan ve kıskanç bakışlarından kurtulan karı koca mutludurlar. Süreyya her gün balığa çıkar, Necip Suat’a arkadaşlık eder. Beraber oldukları zaman Suat piyano çalar, Necip onu dinler, arada sohbet ederler. Giderek, ikisi de birbirlerini severler. Necip bunu sezince derin bir üzüntüye kapılır. Arkadaşına ihanet etmek ona ağır gelir.

Advertisement

Çevredeki dedikodular Süreyya’nın da kulağına ulaşır. Fakat dostunun, karısına aşık olacağına ihtimal vermez. Oysa gerçek budur. Gerek Suat, gerek Necip duygularını dışa vurmazlar, ama gözleriyle sevişmekten de geri durmazlar.

Dedikodular sebebiyle Necip eskisi gibi sık sık gelmez. Daha sonra da tifodan yatağa düşer. Zaman zaman Suat’ı sayıklar. Bu arada onun eldivenini çaldığını da ağzından kaçırır. Bu itiraf allanıp pullanarak iş büyütülür. Genç adam yavaş yavaş iyileşir. Süreyya’nın ısrarı ile yine onlara gider. Herkesin konuşmaya daldığı bir sırada evde yangın çıkar. Suat odasına kapanır. Çağrılara karşılık vermez. Necip alevlerin içine dalar, amacı sevdiği kadını kurtarmaktır. Fakat birdenbire tavan üstlerine yıkılır. İki sevgili birlikte yanarlar. Temiz aşklarını küllere gömerler.

Kitap Hakkında Yorumlar ve Yargı:

«Eylül çok sade bir aşk macerası içinde, kahramanların ruhunda yaşayan kararsızlıkları, tereddütleri, ümit veya ümitsizlikleri uzun uzadıya tahlil eder. Eylül’ü, kendi vadisinde yazılan ilk ve başarılı bir eser olarak kaydetmek doğru olur. Hakikatte romanın iki esaslı kahramanı olan Suat ile Necib’in aşkı kuvvetli olarak tavsir edilmiş ve ruhlarında geçen tereddütler ve kararsızlıklar, psikolojik bir romana yakışacak şekilde ustaca tahlil edilmiştir. Diğer tipler de canlı sayılır.» (Agah Sırrı).

«İşte Eylül’ün konusu bu kadar sadedir. Fakat muharrir, bu sade mevzu üzerinde pek çok durmuş, bilhassa Suat’la Necib’in ruhi tahlilleriyle sözü uzata uzata, bu basit konudan koskoca bir roman çıkarmaya muvaffak olmuştur. Bu ruhi tahlillerde pek isabetli taraflar bulunmakla beraber, vak’anın durgunluğu dolayısıyla Eylül biraz da can sıkıcı bir mahiyet almış gibidir.» (Hıfzı Tevfik Gönensay).


KİTABIN BİR BAŞKA ÖZETİ VE ANALİZİ

1. KİTABIN KONUSU:

Süreyya ve onun karısı Suat ve akrabaları olan Necip Bey ile aralarında geçen olayları anlatmaktadır.

2.KİTABIN ÖZETİ:

Süreyya ve karısı Suat’ la birlikte babasının evinde oturmaktadır. Ama bu halden memnun değildirler. Babası hem yaşlı, hem dediği dediktir. Onun yüzünden her yaz bir tane taş ocağına benzeyen köye gelirler ve orada sıkıntıdan patlarlar. Suat bu arada başka olaylardan da sıkılmaktadır. Suat’ ın kardeşi Hacer akrabası olan Necip Bey’ le gönül eğlendirmektedir. Hacer evli ve eşi de onun için herşeyini verecek nitelikte bir eştir. Daha sonraları Suat ile Süreyya birlikte mutlu bir şekilde yaşayabilmenin yolunu aramışlar ve bulmuşlardır. Suat Hanım gizlice babasından para isteyip eşi için bir yalı kiralar. Kocası bu duruma çok sevinir.

Advertisement

Necip de hem dostarı hemde akrabaları olarak Suat ve Süreyya’ nın yanına gelir. Süreyya için yelkenle gezmek ve balık tutmak vazgeçilmez bir zevktir. Süreyya bu alışkanlıklarını sürdürürken Suat da Necip’le birlikte piyano çalmaktadır.

Başbaşa geçen bu uzun yaz tatilinin sonlarında Necip Bey birşeylerin olduğunu, Suat Hanım’a aşık olduğunu anlar. Bu durumdan kurtulmaya çalışsada başarılı olamaz. Sonunda çare olarak onların yanından ayrılmaya karar verir. Giderkende Suat’ın eldivenlerinden bir tanesini izinsiz olarak hatıra olması için alır.

Daha sonraları Necip’in tifoya tutulduğu öğrenilir. Süreyya ve Suat buna çok üzülürler. Tehlike devresi geçince Necip’in yanına giderler. Necip hastalığın etkisiyle sinir yorgunluğu içerisindedir. Hacer Necip’in hastalığı sırasında yanında bulunmuş ve o sıralarda Necip’in kendiden geçmiş olduğu zamanda yastığının altından bir bayan eldiveni bulmuştur. Hep birlikte hasta hakkında konuşurlarken Necip’in annesi eldiveni gösterir. Suat kendi eldivenini görünce şok olur ve olayı anlar fakat kimseye sezdirmez. O sırada Necip’te sapsarı olur utancından ve çaresizliğinden ne yapacağını bilemez.

Necip hastalıktan sonraki iyileşme devresini yalıda geçirilmek üzere mecbur edilir. Halbuki O, onlardan kaçmak için uğraşmaktadır.

Bir yaz sessiz ve olaysız bir şekilde geçmiştir.

Eylül gelince Süreyya konağa gider. Bu gidiş beklenen bir gidiş değildir. Suat bu duruma anlam veremez. Daha gitmeden önce kışı bile beraber geçireceklerini söylemiştir. Ama Süreyya birşeyleri sezmiş olup, o yüzden gitmiştir.

Konağa geri dönülür. Necip artık eskisi kadar yalıya gelmemektedir. Hele Hacer’in davranışları , onların her bakışlarından anlam çıkarmaya çalışan tavrı her ikisini de deliye döndürür. Birbirlerini buldukları anda , ister istemez kaybedeceklerdir. Suat kendisinden kalan , Necip’in aldığı eldivenin diğerini de verir. Bunun sebebi ise artık hayatın Suat için yaşamaya değer bir tarafı kalmamasıdır.

O gece konakta yangın çıkar.Herkesi bir telaş ve korku alıp götürür. Canlarını zor kurtarırlar. Ama Suat ortalıklarda yoktur. Süreyya alevlerin içine doğru Suat diye inlemektedir. Ama cesaret edemez. Necip bir haykırışla içeriye fırlar . Her ikiside çöken tavanın altında can verirler.

3.KİTABIN ANA FİKRİ:

Her ikisi de evli olan kişilerin ellerinde olmadan , birarada bulundukları sürede birbirlerine , eşlerinden habersiz yakınkaşmaları ve aralarındaki yasak aşkı anlatmaktadır.

4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Suat : Kocası Süreyya ile mutlu bir evlilik sürdürürken Necip Bey’e aşık olur.
Necip : Akrabaları olan Süreyya ve Suat’ın yanına gelip , Suat’a aşık olan bir adamdır.
Süreyya : Suat’ın kocasıdır. Onun için yelkenle gezmek ve balık tutmak vazgeçilmez bir zevktir.
Hacer : Suat’ın kardeşi ve Necip ile gönül eğlendiren bir kadındır.

5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞ:

Kitap, psikolojik bir roman olup, ruhsal çözümlemelerde çok başarılı bir çalışma sergilemiştir. Şahısların ruh hallerini çok iyİ bir şekilde okuyucuya aktarmaktadır. Yalnız biraz ağır olduğu için okurken zorluk çekilmekte ve bu yüzden biraz da okuyucuyu sıkmaktadır.

6.YAZAR HAKKINDA BİLGİ:

İstanbul’da doğdu. Soğuk Çeşme Askeri Rüştiye’sini ve Bahriye Mektebi!ni bitirdi. Bir süre subaylık yaptıktan sonra, 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra bu görevinden ayrıldı. Hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. 1923’ ten sonra da ticaretle uğraşmaya başladı. Küçük yaşlarda iken edebiyata merak sarmıştı. Birçok eser yazdı,çeviri yaptı. Servet-I Fünun hareketine katıldı

Advertisement


Leave A Reply