Moringa Bitkisinin Sağlık İçin Faydaları Özellikleri İçerdiği Besinler

0
Advertisement

Moringa bitkisi sağlığımız için ne gibi faydalar, yararlar sunar? Moringanın sağlığa yararları, içerdiği vitamin ve mineraller hakkında bilgi.

moringa

Kaynak: pixabay.com

Moringa Bitkisinin Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Moringa bitkisinin kabuğu, kökleri, yaprakları, çiçekleri, tohumlarını, sapı kısacası, tüm bölümleri antioksidan deposudur. Bu nedenle, bu bitki sayısız sağlık faydasına ve çeşitli hastalıkları iyileştirme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle “mucize ağacı” olarak adlandırılmakta ve geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Moringanın çeşitli sağlık yararları aşağıdaki gibidir.

  •  Moringa tohumları yağı olarak bilinen yağ yüzde 40 yenilebilir yağ içeriyor. Bu berrak, tatlı ve kokusuz yağ, antioksidan bakımından zengindir ve beslenme profili bakımından zeytinyağına benzemektedir. Raf benzeri diğer yağlar gibi kullanılmaması nedeniyle belirsiz bir raf ömrüne sahiptir.
  • Moringa yaprakları bu bitkinin en yaygın kullanılan parçalarıdır. Bu yapraklar yenilebilir. Ispanaktan üç kat daha fazla demir içeriyorlar.
  • Moringa, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm gerekli amino asitleri içerir. Amino asitler, hücreleri büyütmek, onarmak ve korumak için ihtiyaç duyulan proteinlerin yapı taşlarıdır. İnsan vücudu 10 ila 12 amino asit üretir. Kalan 8 amino asit, günlük beslenmeden sağlanacak gerekli amino asitler olarak bilinir ve moringa hepsini içerir. Esansiyel amino asitlerin listesi ve yararları aşağıda verilmektedir.
moringa

Kaynak: pixabay.com

İZOLÖSİN Vücutta protein ve enzimlerin oluşturulmasında ve biyokimyasal bileşenlerin oluşturulmasında yardımcı olur.
LÖSİN Vücudun enerjisini ve uyanıklığını arttırmak için izolösin ile birlikte protein ve enzimler oluşturur.
LİZİN Vücutta doğru miktarda kalsiyumu emilimini sağlar ve kallojen oluşumunda ve antikorların, hormonların ve enzimlerin üretiminde yardımcı olur. Virüs azaltan besin maddelerinin dengesini korur.
LİZİN HAKKINDA DETAYLI BİLGİ BURADA
METİONİN Vücuda kükürt sağlar ve saç, deri ve tırnak problemlerini önler. Karaciğerin lesitin üretimini arttırarak kolesterol düzeylerini düşürür. Karaciğer yağını ve mesane iritasyonunu azaltmada yardımcı olur.
FENİLALANİN Sinir hücreleri ve beyin arasında sinyal iletmek için gerekli olan kimyasalların üretimi, böylece açlık ağrılarını azaltır. Aynı zamanda hafızayı geliştirir.
TREONİN Kollajen, elastin ve emaye proteinlerin önemli bir bölümünü oluşturur. Metabolizmaya yardımcı olur, karaciğerdeki yağ oluşumunu engeller ve sindirim ve bağırsak yollarını destekler.
TRİPTOFAN Bağışıklık sistemini destekler ve uykusuzluğu hafifletir. Endişe, depresyon ve migren semptomlarının azaltılmasını sağlar. Lizin ile birlikte kolesterol düzeylerini düşürdüğü için arter ve kalp spazmlarının riskini azaltır.
VALINE Keskin bir hafıza, eş güdümlü kasları ve sakin bir ruh hali sağlar.

Moringa Bitkisinin Özellikleri

  • Moringa yaprakları, enerji seviyesini doğal bir şekilde yükseltmeye yardımcı olur. Ayrıca ülserleri iyileştirdiği, tümörleri sınırladığı, artrit ağrısı ve iltihaplanmayı azalttığı ve kan basıncını kontrol ettiği bulunmuştur.
  • Günlük beslenmede Moringa tüketimi vücudun doğal savunma mekanizmasını geliştirir. Bu bir bağışıklık uyarıcıdır ve genellikle AIDS hastalarına yararlıdır.
  • A vitamini veya beta-karoten bakımından zengindir ve körlüğe karşı etkili bir silah olarak işlev görür.
  • Emziren annelerde önemli rol oynar. Moringa tüketiminin anne sütünün artmasına neden olduğu bilinmektedir.
  • Şeker seviyelerini dengelerken, şeker hastalarına karşı son derece etkili olabilir.
  • Moringa, vücuttaki kolesterol düzeylerini dengelemeye yardımcı olur.
  • Moringa yapraklarının tüketilmesi vücudun metabolizmasını ve hücre yapısını uyarır.
  • Bu bitki, birkaç antibakteriyel özelliğe sahiptir ve dolayısıyla bir arındırıcı ve doğal bir detoks olarak kullanılabilir.
  • Moringa kandan toksinleri çekerek zehirli oluşumun giderilmesine ve boşaltılmasına yardımcı olur.
  • Moringa yapraklarının hiçbir yan etkisi rapor edilmemiştir. Dolayısıyla, çocuklar ve yetişkinler tarafından güvenle tüketilebilir. Günümüzde, yemeklerin besin içeriğini artırmak için püresi, makarnalar ve ekmeklerde kullanılır.
  • Moringa takviyeleri, sentetik katkı maddeleri kullanan piyasada bulunan multivitamin ve kalsiyum takviyelerinin çoğundan daha iyidir. Moringa takviyeleri, doğal kalsiyum ve multivitamin kaynakları olan moringa yaprakları ve kabuklarından hazırlanır. Vücut tarafından besin maddelerinin kullanılabilirliğini ve emilmesini arttırır.
  • Moringa tohumları parfümlerin ve aromaterapi yağlarının imalatında kullanılır. Moringa çiçekleri, flavonoidler ve antioksidanlar içeren bitki çayları yapımında kullanılır.
  • Moringa takviyeleri, antienflamatuar ve antiseptik özelliklerinden dolayı çürükler, kesikler ve yanıklar gibi küçük yaralanmaların hızlı iyileşmesini kolaylaştırır.
  • Moringa kökleri, dolaşım sistemindeki bozuklukları kontrol etmek, iştahı arttırmak ve sindirim sisteminin işleyişini iyileştirmek için geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak, cinsel işlev bozuklukları, kadın üreme sistemi sorunları ve artrit tedavisinde kullanılabilirler.
  • Bir araştırmaya göre, moringa kökleri içerisindeki belirli elementler yumurtalık kanseri, böbrek taşları ve iltihapları iyileştirebilir. Vücudun böbreklerden daha etkili şekilde kalsiyum ve fosfat çıkarmasını sağlayarak böbrek fonksiyonlarını iyileştirirler.
İlginizi Çekebilecek Diğer Linkler
MORİNGANIN CİLT İÇİN FAYDALARI VE KULLANIMI
MORİNGANIN SAÇ İÇİN FAYDALARI VE KULLANIMI


Leave A Reply