Muz Çayı Nasıl Hazırlanır? Tarifi, Muz Çayı Neye İyi Gelir? Sağlık Faydaları

0
Advertisement

Muz çayı nasıl demlenir, kabuğu kullanılır mı? Muz çayının sağlık için faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır?

Muz Çayı

Muz Çayı

Muz çayı, iki alakasız mutfak öğesinin bir kombinasyonu gibi gelebilir, ancak şaşırtıcı derecede lezzetlidir. Son zamanlarda bir uyku yardımı olarak popülerlik kazanmıştır. Pek çok insan, yatmadan önce alınan muz çayının sinirleri yatıştırmaya ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Ruh halini iyileştirme, kalp sağlığına fayda sağlama ve kilo kaybını yönetme gibi başka faydalarla da doludur.

Genellikle kabuğu ile birlikte yapılan muz kabuğu çayı daha da etkilidir. Muzun besin açısından zengin kabuklarını kullanır, böylece muzun daha güçlü olmasını sağlar ve israfı azaltır. Daha iyi uyumanıza nasıl yardımcı olabileceği, nasıl yapacağınız ve diğer faydaları hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Muz Çayı nedir?

Muz çayı, Avustralya’ya ve Güney Pasifik bölgelerine özgü muz meyvesinden yapılır. En yaygın türler Musa balbisiana ve Musa acuminata’dır ve bunlar özellikle Karayipler ile Orta ve Güney Amerika’da olmak üzere dünyanın her yerinde üretilmektedir.

Muz çayı ya soyulmuş bir muz kullanılarak ya da kabuğu ile yapılır. Bir muz kabuğu çayında, bu eşsiz içecek demlenirken kabuk bırakılır. Muz kabukları tipik olarak çöp olarak atılır, ancak aslında potasyum ve diyet lifi dahil yoğun bir besin konsantrasyonu içerirler. İnsanların yakın zamanda muzları bütün olarak yemeye başlaması pek olası görünmese de, kabuğu dahil, muz kabuğu çayı popülerlik kazanmaya başlıyor. Sağlık yararlarının çoğu, diğerleri arasında pektin, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, potasyum, manganez ve magnezyumdan kaynaklanmaktadır.

Advertisement

Muz Çayının Besin Değeri

Muz çayı potasyum, B6 vitamini, manganez ve magnezyum açısından zengin kabul edilir. Orta boy haşlanmış olgun bir muz 293 mg potasyum, 0.3 mg B6 vitamini ve 24.6 mg magnezyum içerir. Ancak bu rakamlar, hazırlama yöntemine göre büyük ölçüde değişebilir.

muz ağacı

Kaynak: pexels.com

Muz Çayının Faydaları

Halk hekimliğinde muz çayı içmek, diğer koşulların yanı sıra uyku güçlüğü, depresyon, kronik anksiyete, düşük bağışıklık, yüksek tansiyon, obezite, iltihaplanma sorunları yaşayan kişiler için şiddetle tavsiye edilir.

Dinlendirici uyku

Muz çayındaki yüksek triptofan, serotonin ve dopamin seviyeleri, gelişmiş uyku seviyeleri, daha az uykusuzluk oluşumu ve genellikle daha dinlendirici ve kesintisiz uyku ile ilişkilendirilmiştir. Bu kimyasallar meyvenin kendi içinde yüksek konsantrasyonlarda bulunmazlar, kabukta bulunurlar. Tüm muz kabuğunu ve meyveyi ne kadar uzun süre demlendirirseniz, bu besinler o kadar çok içeceğe geçecektir. Muz kabuğunun kullanımı hakkında detaylar

Yatmadan önce bir bardak muz kabuğu çayının tadını çıkararak, stres hormonlarınızı azaltabilir ve sağlıklı, dinlendirici ve rahatsız edilmeden uyumanızı sağlayabilirsiniz. İkisini doğrudan birbirine bağlayan araştırmalar eksik olsa da, bir çalışma fonksiyonel gıdaların uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. Muz, potasyum ve triptofan dahil olmak üzere bu tür birçok element içerir.

Kan Basıncını Düzenler

Muz çayı belki de en çok kalp sağlığını destekleyen ve tansiyonunuzu düşürebilen potasyum içeriği ile bilinir. Bir vazodilatör olarak potasyum sadece vücuttaki sıvı dengesini düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda arterler ve kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı da azaltır.

Ruh Halini İyileştirir

Muz çayında bulunan dopamin ve serotonin, iyi hissettiren nörotransmiterler oldukları için hormon seviyelerini düzenlemeye ve ruh halini artırmaya yardımcı olur. Diyetinize muz çayı eklemek, ruh halinizi iyileştirmek için etkili, doğal ve sağlıklı bir çare olabilir.

Advertisement
Kemik Yoğunluğunu İyileştirir

Muz çayında, her ikisi de kemik mineral yoğunluğunun iyileştirilmesine katkıda bulunan manganez ve magnezyum dahil olmak üzere çok çeşitli mineraller vardır. Muz çayı ve diğer gıdalardan bu temel vitamin ve minerallerin dengeli bir diyetle yeterli miktarda alınması, yaşlandıkça osteoporozu yavaşlatmaya veya tamamen önlemeye yardımcı olabilir.

Sindirime Yardımcı Olur

Potasyum ve magnezyumun her ikisinin de sindirim sisteminde önemli olan düz kas fonksiyonunu optimize ettiği bilinmektedir. Bu, bağırsak hareketlerini düzenleyen, böylece kabızlığı, şişkinliği ve krampları önleyen ve aynı zamanda besin alımını iyileştiren peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Muzda bulunan C vitamini ve A vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu vitaminlerin her ikisi de antioksidan görevi görür. Askorbik asit (C vitamini), beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır, A vitamini, retinadaki oksidatif stresi, maküler dejenerasyonu ve katarakt gelişimini önlemekle doğrudan bağlantılıdır.

Kilo Kaybını Korur

Popüler inanışın aksine, muz aslında kilo kontrolü için iyidir. Muz, çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir, bu iki tür lifin sindirimi yavaşlattığı, iştahı bastırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. İçerdiği triptofan, dopamin ve serotonin sayesinde kendinizi tok hissetmenizi sağlayabilir. Penn Medicine’deki bir makaleye göre, dengeli bir diyet uzun vadede kilo kaybını sürdürmenin anahtarıdır. Muzun doğal şekerlerini, liflerini ve diğer besinsel faydaları dahil etmek, böyle bir diyetin planlanmasında çok faydalı olabilir.

Muz Çayı

Muz Çayı Nasıl Yapılır?

Muz çayını evde çok rahat yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey organik bir muz, sıcak su ve bal veya tarçın gibi bir tatlandırıcıdır.

Malzemeler

  • 1 muz organik
  • 2 su bardağı su
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı bal

Talimatlar

  • Suyu ve tarçın çubuğunu bir tencereye koyun ve kaynatın.
  • Muzun uçlarını dilimleyin ve kaynar suya koyun. İsterseniz muzu soymayı da tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, kabuğun birçok besin maddesi vardır.
  • Muzu 10 dakika kaynatın ve ardından ocaktan alın.
  • En sevdiğiniz fincanın üzerine bir süzgeç yerleştirin ve içindekileri dökün. Yulaf lapası veya chia pudinglerinde kullanmak için haşlanmış muzu bir kenara bırakabilirsiniz.
  • Tat vermek için bal ekleyin. Yatmadan önce harika bir rahatlatıcı içecektir.

Notlar

Kabuğunda böcek ilacı kalıntısı kalmayacağı için her zaman organik muz kullanmak istersiniz. Bu pestisit ölümcül olmasa da vücutta bir miktar toksisiteye neden olabilir, bu yüzden bu olasılıktan kaçınmanız en iyisidir. Tarçın çubuğu yerine toz tarçın da kullanabilirsiniz. Muz çayı demlendikten sonra 1/4 çay kaşığı toz tarçın ekleyin.

Muz Kabuğu Çayı Tarifi

Muz kabuğu çayı, dinlendirici uyku ve detoksifikasyon gibi sağlık yararları sağlarken sıfır atık uygulamak için harika bir yoldur. Yatmadan hemen önce kokulu bir içecek için bu 3 aşamalı muz kabuğu tarifini deneyin!

Advertisement

Malzemeler

  • 1 muz kabuğu
  • 2 su bardağı su
  • 1/4 çay kaşığı toz tarçın

Talimatlar

  • Muz kabuğunun uçlarını dilimleyin. Bu çay için elinizde bulundurmak üzere muz kabuklarını dondurabilir veya kurutabilirsiniz.
  • Suyu kaynatın ve muz kabuğunu içine koyun. 10 dakika kaynatın.
  • Çayı bardağınıza süzün. Tat vermek için tarçın tozu ekleyin. Dilediğiniz tatlandırıcıları da ekleyebilirsiniz. Bal en iyisidir.

Notlar

Yeşil muz, tamamen olgunlaşmış muzlardan daha iyi bir seçimdir. Yeşil muz kabukları, vücut tarafından hızlı bir şekilde sindirilemeyen dirençli nişastanın yanı sıra daha yüksek düzeyde probiyotiklere sahiptir. Bu, yağ yakma aktivitesini ve kilo kaybını daha da uyarır.

Muz Çayının Yan Etkileri

Muz çayı içmenin yan etkileri mide bulantısı, kusma, mide rahatsızlığı ve hiperkalemi (yüksek potasyum) içerir. Bu olumsuz etkiler genellikle sadece insanlar çok fazla muz çayı tükettiğinde veya çayı demlemek için kullanılan muzlar organik olarak yetiştirilmediğinde yaşanır. Çoğu insan için günlük bir ila iki fincan çay makul bir sınır içinde olmalıdır.

Potasyum Aşırı Yüklenmesi: Muz çayı içtikten sonra insanlar zaman zaman mide bulantısı, kusma veya mide rahatsızlığından şikayet ederler. Bununla birlikte, bu genellikle çok fazla potasyum tüketmenin bir sonucudur ve bu da hiperkalemiye neden olur. Yeterince şiddetli ise bu durum ölümcül olabilir. Fazlalık içeren vakaların çoğu, kas spazmlarına, düzensiz kalp atışlarına ve sindirim sistemi spazmlarına neden olur. Orta derecede muz çayı alımı bu yan etkilere neden olmamalıdır. Kronik böbrek hastalığı dahil diğer durumlar da potasyum alımının sınırlandırılması anlamına gelebilir.

Organik olmayan Muzlar: Özellikle muzu kabuğu ile demlerseniz, yanlışlıkla böcek ilacı ve diğer kimyasalları tüketme riski arttığından, organik muz kullanarak muz çayı yapmak tercih edilir. Normal mi yoksa organik mi olduğundan emin değilseniz, muz kabuğunu demlemeden önce iyice yıkayın!


Leave A Reply