Narsist Nedir? Narsist Kişilerin Özellikleri ve Çevreleriyle Yaşadığı Sorunlar

0
Advertisement

Narsist nedir, narsist kime denir? Narsist insanların özellikleri nelerdir? Narsistler çevrelerindeki insanlarla hangi sorunları yaşarlar?

Narsist, narsisizmin özelliklerini taşıyan kişilere verilen genel addır. Narsisizm, kendini aşırı derecede beğenme ve sevme, kendine aşık olma haline psikoloji dalında verilen addır. Narsist kişiler de tam olarak bu özellikleri taşıyarak kendilerine tapınırlar. Kendilerine çok düşkündürler, hayatlarını sadece kendi doğruları üzerine kurarlar, kimseyle gerçek anlamda anlaşamazlar ve daha bir çok konuda bencilce davranırlar.

narsist

Narsist İnsanların Özellikleri

Narsist bireylerin kişiliksel özelliklerini daha geniş bir pencerede incelersek;

Narsistler kesinlikle en ufak bir eleştiriyi dahi kabul edemezler. Onların iyiliği açısından konuşsanız dahi size son derece sinirlenecek ve bu sinirini çıkarmak için sizi kıracak cümleler sarf edecektir. Üstelik siz bu şekilde konuşmasının yersiz olduğunu söyleseniz bile ekstradan size düşmanca tavırlar bile sergileyecektir.

Etraflarındaki herkesi ve her şeyi kıskanan narsistler, aynı şekilde herkesin de kendisini kıskandığına son derece emindir. Kendini inanılmaz güzel/yakışıklı/zeki bulduklarından dolayı herkesin onlar gibi olabilmek için çıldırdığını düşünürler.

Advertisement

Narsistler çevrelerindeki kişileri çoğu kez sadece kendi menfaatleri doğrultusunda hayatlarında tutarlar. Hayatlarında olan kişiyle görmek istedikleri işi gördükten sonra bir anda ilişkilerini kesebilip bir gerekçe de göstermeyebilirler.

Kimseden fikir almazlar. Bilgi birikimlerine çok güvenirler ve kimseyi iyi-kötü dinlemezler. Her gittikleri yerde, her girdikleri insan topluluğunda en çok onların sözü dinlensin isterler.

Narsistler tamamen ben merkezci kişilerdir. Kendileri için oluşturdukları eşsiz dünyanın dışına çıkıp kimse için empati kurmazlar.

Onlar için bir çok iyilik yapmış kişilere karşı asla vefa göstermezler. Çünkü narsistlere göre onlara yapılan tüm güzellikler zaten normal olarak yapılması gereken şeylerdir.

Narsistler, hayatlarındaki herkesin başarısını kendilerine bağlarlar. Eğer yakınlarındaki biri herhangi bir konuda bir başarı gösterdiyse mutlaka onların ön görüsü ve zekasıyla bağlantısı vardır. Narsist kişi, bu başarıyı gösteren kişiyle en ufak bir konuşma ya da fikir alışverişinde bulunduysa elde edilen her şeyi kendi güçlü duruşu ve zekiliğine bağlar.

Etrafındaki herkesi kendilerine hayran bırakmak için abartılı davranışlarda bulunurlar. Toplum içerisinde fazla seviyede dikkat çekici hareketlerde bulunup asla utanmazlar hatta herkesin ona bakması narsistin hoşuna gider.

Advertisement

İnsanlar tarafından sürekli olarak takdir edilmek ve pohpohlanmak isterler. Narsistlerin en büyük ego kaynağı övülmektir.

En önemlisi narsistler, kendilerini her şeyden ve herkesten çok severler.

kibir

Narsistlerin çevrelerine yarattığı sıkıntılar

Asıl olarak narsist kişiler psikologlarca incelendiğinde, tüm bu narsisizm belirtilerinin altında aslında kocaman bir güvensizlik sorunsalının olduğunu tespit etmişlerdir. Bünye, kendine olan güvensizliğini aslında kendini çok üstünmüş gibi göstererek kapatır. Bu kendine olan güvensizliğin üzerine hem kendini çok beğenme, hem de kimseyle empati kuramama eklenince ortaya narsistliğin çıkması kaçınılmazdır. Hiç bir şekilde azla yetinmeyerek hep en fazlası ve en iyisi için kendileriyle savaş halindedirler.

Çirkin ve saygısız bir şekilde insanları küçük görmekten çekinmezler. Orta halli bir telefonu olan biriyle dalga geçebilirler, orta halli bir arabası olan biriyle dalga geçebilirler, istediklerini yapmak için daha iyi bir maddi duruma sahip olmayı bekleyen kişilerle dalga geçebilirler; çünkü kendileri en iyi ürünleri kullanmak, en iyi yerlere gitmek, en iyi arabalara binmek , en son çıkan teknoloji ürünlerini kullanmak gibi pek çok şekilde örneklendirebileceğimiz durumlar adına sürekli bir çalışma halindedirler.

Bu hırsları ve gözü görmezlikleri narsistleri çalıştıkları iş ortamında da insanların kendilerinden rahatsız olması seviyesine getirebilir. Sürekli elde etmeye çalıştıkları başarılar ve gözü yükseklere dikmeleri, iş arkadaşlarının da bir süre sonra performanslarının düşmesine sebebiyet verecektir. Görüldüğü gibi gayet sıkıntılı eğilimler gösteren narsistler, mutlaka bir şekilde kendilerinin farkında olmaya başlamalı ve tedavi olmalıdır. Özellikle ergenlikten sonra bünyeye yerleşen ve yaş daha da ilerledikçe iyice çekilmez olan narsistleri deyimi yerindeyse ”sarsmak”, en yakınlarının görevidir. Duyacakları tüm hareketleri ve kabullenmemeleri göze alarak mutlaka yakınlarını uyarmalı ve bir psikolojik destek almak için ikna etmelidirler.


Leave A Reply