Propanın Çevre Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Nerelerde Kullanılabilir?

0
Advertisement

Propan gazı nerelerde ve nasıl kullanılabilir? Propanın çevre için ve insan sağlığı üzerindeki etkileri ve zararları nelerdir?

Sıvılaştırılmış petrol gazı olarak da adlandırılan propan, hem ham petrol hem de doğal gazın bir ürünüdür. Propan bu iki fosil yakıttan elde edildiğinden, çevre üzerindeki etkisini ayırmak biraz zor olabilir. Bilinen, dizel veya benzine kıyasla nispeten daha temiz yanan bir yakıt olmasıdır.

propan kullanımı

Propanı Kimler Kullanır?

Propan, genellikle açık hava gazlı ızgaraları çalıştırmak ve doğal gaz bağlantısı olmayan alanlarda ısıtma yapmak için kullanılır. Çiftçiler, atık arıtma, mahsul kurutma ve yabancı ot kontrolü için propan kullanırlar. Fosil yakıtın, evler veya ticari işletmeler için elektrik üretmek üzere tasarlanmış küçük türbinler olan mikro türbinlere güç sağlamak gibi endüstriyel kullanımları vardır. Propan kamyonlarda, iş makinelerinde ve diğer ticari araçlarda da kullanılmaktadır. Bir araç yakıtı olarak kullanımını destekleyen altyapı sınırlıdır.

Propan Emisyonları

Propan, daha düşük karbon içeriğine atfedilen nispeten temiz yanan bir yakıttır. Bununla birlikte, yanması, partikül madde, kükürt dioksit, azot oksitler, azot oksit, karbon monoksit, sera gazı, metan ve metan olmayan genel organik karbon gibi atıklar üretir. Propan düşük karbonlu bir yakıt olduğu için, onu geleneksel yakıtların yerine kullanmak zararlı emisyonlarda önemli düşüşlere neden olabilir. Örneğin, Argonne Ulusal Laboratuvarı, bir aracı geleneksel yakıtlardan propan’a dönüştürmenin sera gazı emisyonlarını neredeyse yüzde 10 azaltabileceğini tahmin etti.

Sağlık etkileri

Propanın, tehlikeli gaz konsantrasyonlarına maruz kalma olasılığı makul ölçüdedir. Propan boğucu bir maddedir, yani çok yüksek gaz konsantrasyonları boğulmaya neden olabilir. Yüksek konsantrasyonlara maruz kalmak ayrıca kalp durmasına, bilinç kaybına veya nöbetlere neden olabilir. Deri ile sürekli temas donmaya neden olabilir. Daha düşük konsantrasyonlarda propan maruziyeti, özellikle merkezi sinir sistemi, akciğerler ve gözlerde fiziksel hasara neden olabilir. Sağlık Etkileri Hakkında Daha Fazlası

Advertisement

Araçlarda Propan

Modern teknoloji, birçok hafif ve ağır hizmet konvansiyonel aracın propan kullanımı için dönüştürülmesine izin verir. Propan benzine göre daha yüksek oktan derecesine sahiptir ve motor vuruntusu ve olası hasar riskini azaltır. Bununla birlikte, propan’ın BTU değerinin daha düşük olması, benzine göre birim hacim başına daha az enerjiye sahip olduğu ve dolayısıyla daha düşük yakıt ekonomisi olduğu anlamına geliyor. Temiz yanan propan benzine göre daha uzun motor ömrüne neden olduğu bulunmuştur.


Leave A Reply