Kelaynak Kuşu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Soyları tükenme tehditi ile karşı karşıya olan bir kuş türü olan kelaynaklar ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Kelaynak Kuşu Hakkında Bilgi

KELAYNAK, (Lat. Geronticus eremita). Leyleksiler takımının İbişgiller familyasından bir kuş. Kuzeybatı Afrika, Suriye, Etiyopya ve Güneydoğu Anadolu’da Şanlıurfa İli’nin Birecik İlçesi’nde yaşar.

Ergin kelaynakların başı ve gerdanı tüysüz olduğundan bu adı taşır. Gövde uzunluğu 70-75 cm, kanat uzunluğu 40 cm kadardır. Tüyleri kırmızı, siyah, yeşil ve kahverengi karışımıdır. Gaga ve ayakları kırmızıdır. 16. ve 17. yüzyıllarda Avrupa’da da yaşamış olan bu kuşlar, bilinmeyen bir nedenle bir daha Avrupa’da görülmediler. 19. yüzyılda yalnız Birecik’te görülmeye başladılar ve kış aylarını
Fas’ta geçirdiler.

Günümüzde soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığından koruma altına alındılar. Şubat ayının ikinci haftasından sonra Birecik’e göç eden bu kuşlar, yuvalarını erişilmesi güç yerlere yaparlar. Mart ayında yumurtlarlar. Ortalama 3-4 yumurtadan, 1-3 yavru canlı kalır. Yavrular haziran ayında yuvadan ayrılırlar ve temmuz ayı başında da ötekilerle birlikte göç ederler.

Advertisement

Leave A Reply