Restaurant (Restoran) Mutfağı Nasıl Olmalıdır?

0
Advertisement

Restaurant (Restoran) mutfağı nasıl olmalıdır? Restaurant mutfağının özellikleri, çeşitleri, restoran mutfağının çalışma şekli, önemi hakkında bilgi.

restoran-mutfagiRestaurant (Restoran) Mutfağı

Büyük kapasiteli otellerdeki mutfaklarla aynı amacı taşır. Bu mutfak türü  kapasitesine göre çeşitli farklılıklar gösterir.

Restoran mutfağı çeşitleri;

1.Özel yemekler veren restoran mutfağı. (İtalyan, Çin, Fransız vb.),

2.Tabl’d hote (tabldot) , yani belirli bir mönüyü hazırlayıp belirli zamanlarda hizmet veren mutfak.

Advertisement

3.A’la carte (alakart) , yani müşterinin verilen listedeki çeşitlerden seçerek yiyebileceği konumdaki restoranlara hizmet veren mutfak,

4.Sadece et, özellikle ızgara çeşitlerini hazırlayan mutfak,

5.Balık çeşitleri, su ürünleri hazırlayan mutfak,

6.Basit a ‘la minute (alaminiit), yani dakikalık yiyecekler hazırlayan mutfaklar (Bunlar aynı zamanda “pub” (pab) vb. yerlere de hizmet götürür.),

7.Hamur işleri ve hamur tatlıları hazırlayan mutfaklar (su böreği, mantı, baklava, şöbiyet vb.)

8.Diyet yapanlar ve vejateryenler için yemek hazırlayan mutfaklar, (Özellikle tatil yerleri ve turistik yöreler için çok önemlidir.)

Advertisement

9.Kümes hayvanları çeşitleri hazırlayan mutfaklar,

10.Av hayvanları hazırlayan mutfaklar (yine özel avcılıkla ilgilenen yöreler için).

11.Yörelere has yemekleri hazırlayan mutfaklar, (Güneydoğu yemekleri, bulgur yemekleri, Antep yemekleri vb. çeşitler daha çoğaltılabilir.)

12.Gece kulüpleri, eğlence yerleri vb. restoranlara hizmet veren mutfaklar (Bunlar genellikle geceleri çalışırlar, gündüzleri daha ziyade hazırlık, temizlik yaparlar, alış veriş vb. işleri yürütürler.)

13.Çeşitli kafeteryalar için hizmet veren mutfaklar, (Buradaki fark mutfağın yemekleri servise farklı sunmasıdır.)

Restoran mutfaklarında mevsime, özel günlere, restoranın özelliğine göre satışlar önceden de yapılabilir. Rezervasyonlarla çok kez tamamı bile kapatılabilir. Bu durum mutfağın daha rahat çalışmasını veya siparişin belirlenmesi mutfağın hiç zarar etmemesini sağlar. Bu çeşit mutfakların müşteri kaçırmamak için çok itina göstermeleri gerekir.

Bütün bu açıklamalardan sonra ticarî mutfak sözcüğü anlamını kazanmış oldu. Ticarî mutfak önce bir kültürü sergiler. Konunun öneminin bilincinde olarak yapılan iş ve çıkarılan eserin çok büyük bir titizlik anlayışıyla ele alınması gerekir. Diğer hizmetlerin yanı sıra, turizm endüstrisinin bel kemiği ticarî mutfaklardır. Gelen turist mutlaka yatacak yer arar, karnını doyuracak lezzetli, sağlıklı, temiz yemek ister.


Leave A Reply