Şahin Gagalı Kaplumbağa Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Şahin Gagalı Kaplumbağa nasıl bir hayvandır? Neden nesli tükeniyor? Şahin Gagalı Kaplumbağa özellikleri, beslenmesi, yaşam alanları hakkında bilgi.

Şahin Gagalı Kaplumbağa

Şahin gagalı kaplumbağaların güzel bir kabuğu vardır. Bu kabuk sebebiyle avlanmışlardır ve bu avlanmalar, neredeyse nesillerinin tükenmesi tehlikesini doğurmuştur.

Şahin Gagalı Kağlumbağa

Şahin gagalı kaplumbağaların Özellikleri

Yetişkin bir şahin gagalı kaplumbağa 110 santim uzunluğunda ve 81 kilo ağırlığındadır. Şahin gagalı kaplumbağalar, bir yırtıcı kuşun gagasına benzeyen ağız yapılarına sahiptirler.

Kaplumbağanın kabuğu taraklarda, fırçalarda hatta mobilyalarda kullanılmıştır. Japonya’da, şahin gagası kabuğuna bekko denir. Şimdi ise ticareti ve avlanması yasaktır.

Güzel kabuğuna ve şahin benzeri gagasına ek olarak, şahin gagalı kaplumbağanın diğer tanımlayıcı özellikleri arasında, dar, sivri bir kafa ve yüzgeçlerinde iki görünür pençe bulunur.

Advertisement

Sınıflandırması

  • Krallık: Animalia
  • Filum: Chordata
  • Sınıf: Reptilia
  • Takım: Testudines
  • Aile: Cheloniidae
  • Tür: Eretmochelys
  • Alt tür: imbricate

Habitat ve Dağılımı

Şahin gagalı kaplumbağalar, dünyanın en soğuk suları dışındaki her yere yayılan geniş bir dağılıma sahiptir. Besleme ve yuvalama alanları arasında yüzlerce kilometre yol kat ederler. Ana yuva alanları Hint Okyanusu (örneğin, Seyşeller, Umman), Karayipler (örneğin, Küba, Meksika), Avustralya ve Endonezya’dır.

Şahin gagalı kaplumbağalar mercan resifleri, deniz otları yatakları, mangrovların yakınında ve çamurlu lagünlerin etrafında beslenirler.

Şahin gagalı kaplumbağa

Beslemesi

Florida Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Anne Meylan tarafından yapılan bir araştırma, şahin gagalı kaplumbağaların diyetinin % 95’inin süngerlerden oluştuğunu göstermiştir. Karayipler’de bu kaplumbağalar 300’den fazla sünger türü ile beslenir. Bu ilginç bir gıda tercihidir – süngerlerin iğne şeklindeki spiküllerden (cam, kalsiyum veya protein olan silikadan yapılmış) yapılmış bir iskeleti vardır. Mide küçük cam parçaları ile doldurulur.

Üremeleri

Dişi kaplumbağa, genellikle plajlarda ağaçların ve diğer bitkilerin altında yuva yapar. Bir seferde yaklaşık 130 yumurta bırakırlar ve bu işlem 1-1.5 saat sürer. Yavrular yumurtadan çıktıklarında 15 gram ağırlığındadır ve ilk 1-3 yıllarını Sargassum (su yosunu) yığınları arasında yaşayabilecekleri denizde geçirirler. Bu süre zarfında yosun, balık yumurtası ve kabukluları yerler. 20-35 santim boyutuna ulaştıklarında, kıyıya yaklaşırlar. Büyüdükçe öncelikle süngerleri yerler.

Statüsü

Şahin Gagalı kaplumbağalar, IUCN Redlist’te kritik tehlike altında olarak listeleniyor. Ticari yasaklar nesillerinin korunmasına yardım ediyor gibi görünse de, hasat (kabuk, et ve yumurta için) tehdidi altındadır. Diğer tehditler arasında habitat tahribi, kirlilik ve av araç gereçlere yakalanma sayılabilir.

Advertisement


Leave A Reply