Samanyolu Galaksisi, Nedir? Nerededir? Özellikleri Şekli ve Hakkında Her Şey

1
Advertisement

Samanyolu nedir? Samanyolu galaksisinin kolları, şekli ve özellikleri nelerdir? Samanyolu hakkında bilinmesi gereken her şey

samanyolu

Güneşimiz (bir yıldız) ve etrafındaki tüm gezegenler, Samanyolu Gökadası olarak bilinen bir gökadanın parçasıdır. Bir galaksi, yerçekimi ile birbirine bağlanmış büyük bir yıldız, gaz ve toz grubudur. Çeşitli şekil ve boyutlarda gelirler. Samanyolu, büyük bir çubuklu sarmal gökadadır. Gece gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar kendi Samanyolu Gökadamızdadır. Galaksimiz Samanyolu İngilizce Milky way olarak adlandırılır çünkü gerçekten karanlık bir alanda gördüğünüzde gökyüzünde sütlü bir ışık şeridi olarak görünür.

Galaksi içindeki konumumuzdan Samanyolu’ndaki yıldızların sayısını saymak çok zordur. En iyi tahminlerimiz bize Samanyolu’nun yaklaşık 100 milyar yıldızdan oluştuğunu söylüyor. Bu yıldızlar, çapı yaklaşık 100.000 ışıkyılı olan büyük bir disk oluşturur. Güneş Sistemimiz galaksimizin merkezinden yaklaşık 25.000 ışık yılı uzaklıkta – galaksimizin banliyölerinde yaşıyoruz. Tıpkı Dünya Güneş’in etrafında döndüğü gibi, Güneş Samanyolu’nun merkezini de dolaşır. Güneşimizin ve güneş sistemimizin Samanyolu’nun merkezinde dolaşması 250 milyon yıl alıyor.

samanyolu

Samanyolu hakkında gerçekler

  • Samanyolu, Büyük Patlama’dan (Big Bang) kısa bir süre sonra evrenin ilk zamanlarında bir dizi yoğun bölge olarak başladı.
  • Oluşan ilk yıldızlar, hala var olan küresel kümelerdeydi. Samanyolu bölgesinde oluşan en eski yıldızlar arasındadırlar.
  • Samanyolu, zamanla diğer galaksilerle birleşerek büyümüştür. Şu anda Yay Cüce Sferoid adlı çok küçük bir galaksiden yıldız alıyor ve Macellan Bulutları’ndan malzeme yutuyor.
  • Samanyolu, Kozmik Mikrodalga Arka Plan radyasyonuna göre uzayda saniyede yaklaşık 552 kilometre (saniyede 343 mil) hızla hareket ediyor.
  • Samanyolu’nun merkezi çekirdeği süper kütleli bir kara delik içerir. Yaygın olarak Yay A * olarak anılır. Yaklaşık 4.3 milyon Güneşin kütlesini içerir.
  • Samanyolu’nun yıldızları, gazı ve tozu, saniyede yaklaşık 220 kilometre hızla merkezin etrafında dönüyor.
  • Çekirdekten farklı uzaklıklardaki tüm yıldızlar için bu sabit oran, galaksimizi çevreleyen bir karanlık madde kabuğunun varlığına işaret ediyor.
  • Galaksimiz yaklaşık 5 milyar yıl içinde Andromeda Galaksisi ile çarpışacak. Bazı gökbilimciler iki galaksimize dev spirallerden oluşan ikili bir sistem olarak bahsediyor.

Galaksimizin Şekli

Sadece galaksinin içinden Samanyolu’nun fotoğraflarını çekebiliriz, bu da bir bütün olarak Samanyolu görüntüsüne sahip olmadığımız anlamına gelir.

Advertisement
samanyolu

Kaynak: pixabay.com

Öyleyse neden bunun bir çubuklu sarmal gökada olduğunu düşünüyoruz? Birkaç ipucu var.

Samanyolu’nun şekline ilişkin ilk ipucu, gökyüzünde uzanan parlak yıldızlardan gelir (ve yukarıda bahsedildiği gibi, Samanyolu’nun adını nasıl aldığıdır). Bu yıldız kuşağı gece gökyüzünün karanlık olduğu yerlerde çıplak gözle görülebilir. Bu bant Samanyolu’nu oluşturan yıldız diskini içinden görmekten geliyor ve bize galaksimizin temelde düz olduğunu söylüyor.

Hem yerde hem de uzayda birkaç farklı teleskop, farklı yönlerde bir dizi fotoğraf çekerek Samanyolu diskinin görüntülerini çekmiştir – biraz kameranız veya telefonunuzla panoramik bir resim çekmeye benzer. Bir şeritteki yıldızların yoğunluğu, Samanyolu’nun sarmal bir gökada olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor. Eliptik bir galakside yaşasaydık, galaksimizin yıldızlarının tek bir şerit halinde değil, tüm gökyüzüne yayıldığını görürdük.

Başka bir ipucu, gökbilimciler Samanyolu’nun diskindeki genç, parlak yıldızları ve iyonize hidrojen bulutlarını haritalandırdıklarında ortaya çıkıyor. HII bölgeleri olarak adlandırılan bu bulutlar genç, sıcak yıldızlar tarafından iyonize edilir ve temelde serbest proton ve elektronlardır. Bunların her ikisi de gördüğümüz diğer sarmal gökadalardaki sarmal kolların önemli işaretleridir, bu nedenle onları kendi gökadamızda haritalamak, Samanyolu’nun sarmal doğası hakkında bir ipucu verebilir.

Yıllar boyunca Samanyolu’nun iki veya dört sarmal kolu olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar oldu. En son veriler, sanatçının aşağıdaki resimde gösterildiği gibi dört kolu olduğunu göstermektedir.

samanyolu

Evrende milyarlarca başka galaksi var. Samanyolu Gökadamızın dışındaki yalnızca üç gökada teleskop olmadan görülebilir ve çıplak gözle gökyüzünde bulanık lekeler olarak görünür. Teleskop olmadan görebileceğimiz en yakın galaksiler Büyük ve Küçük Macellan Bulutlarıdır. Samanyolu’nun bu uydu galaksileri güney yarım küreden görülebilir. Onlar bile bizden yaklaşık 160.000 ışıkyılı uzaklıktadır. Andromeda Gökadası, kuzey yarımküreden görülebilen daha büyük bir gökadadır (iyi görüş ve çok karanlık bir gökyüzü ile). Bizden yaklaşık 2,5 milyon ışıkyılı uzaklıkta, ancak yaklaşıyor ve araştırmacılar, yaklaşık 4 milyar yıl içinde Samanyolu ile çarpışacağını tahmin ediyor. Diğer galaksiler bizden daha da uzaktadır ve yalnızca teleskoplarla görülebilir.

Advertisement


1 Yorum

  1. ‘8.8 milyar Dünya benzeri gezegen var’
    Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde ve yaşanabilir olan 8.8 milyar gezegen yer alıyor. Araştırma, Güneş Sistemi’nin bulunduğu galakside Dünya nüfusundan fazla yaşanabilir gezegen olduğunu savundu.

Leave A Reply