Şarap Hakkında Bilinmeyenler, Seçiminden Tüketimine Şarap Gerçekleri

0
Advertisement

Bir zamanlar köpek öldüren diye hor görülen şarap artık üzerinde tartışılan felsefesi olan bir içki. Kokusundan rengine, bardağından şişesine kadar özel bir titizlik isteyen şarap hakkında neler biliyorsunuz?

Şarap

Hangi Şarap Hangi Şişede?

Şarap seçiminde her adımın farklı bir amacı ve değeri vardır. Şişelerin şekline göre değerlendirme yapmak da bu adımlardan biri. Bazı durumlarda şişenin şekli etiketten daha çok bilgi verebilir. Örneğin, yüksek bombeleri olan silindir bir şişenin içinde kırmızı şarap varsa Cabernet Sauvignon , beyaz şarap varsa Sauvignon Blanc olarak adlandırılır. Düşük bombeleri olan daha düz bir şişenin içindeki şarap kırmızı ise Pinot Noir ; beyaz ise Chardonnay ‘dır. Uzun ve dar bir şişe ise genel olarak Almanya ve Kuzey Kaliforniya gibi soğuk hava beyaz şarapları için kullanılır. Bu şaraplara örnek olarak Riesling , Gewurztraminer ve Pinot Blanc ‘ı sayabiliriz. Bu stillerin doğuş sebebi değişik bölgelerden olan şarapları ve türlerini kolayca tanıyabilmektir.

Şarap Tadımı İçin En Uygun Zaman?

Şarap tadımı için en uygun zaman, şarabın görünüşünün bile iştah açtığı, yemek önceleridir. Öğleden önce saat 11 ve akşamüzeri saat 6 gibi saatler şarap tatmak için gelenekselleşmiş zamanlardır. Eğer tatma işlemini boş karnına yapmak istemiyorsanız, tadımdan önce, tat algılarınızı körleştirmeyecek hafif yiyecekler eşliğinde, bir iki dilim ekmek yiyebilirsiniz.

Şarap Şişesi Tadımdan Ne Kadar Önce Açılmalı?

Şarabın olgunlaşması için gerekli olan oksijen, şarabın dayanıklılığını olumsuz etkiler. Şişedeki hava miktarı ne kadar fazlaysa, şarap tazeliğini o kadar çabuk kaybeder. Fakat şaraba, tadımdan önce nefes aldırmak gerekir. Hatta öyle ki, kaliteli çoğu şarap açıldıktan ancak bir süre sonra ahenk ve ifade güçlerini tam olarak açığa çıkarabilirler.
-Normal kaliteli şaraplar içmeden hemen önce,
-Kaliteli beyaz şaraplar yaklaşık 10 dakika önce,
-Genç kırmızı şaraplar yaklaşık 10 dakika önce,
-Ağır ve olgun kırmızı şaraplar yaklaşık 30-60 dakika önce açılmalıdır.

Kırmızı Şarap

Kırmızı Şarap

Şarabın Sıcaklığı

Beyaz şarap niteliklerini en iyi serin fakat soğuk değilken sergiler. Kırmızı şaraplar ise en iyi, oda sıcaklığı ya da oda sıcaklığının biraz altında içilir. Kırmızı şarabın rengi açıldıkça, servis sıcaklığı da düşer. Beyaz şarap için ideal servis sıcaklığı 15 derecedir. İçim sırasında geçen zaman göz önüne alınınca, şarap biraz daha soğutulmuş olarak da sunulabilir. Kırmızı şarap ise beyaz şaraba oranla biraz daha sıcak sunulur. 20 derece kırmızı şarap için ideal bir ısıdır. Eğer sıcaklık 20 derecenin üzerine çıkarsa alkol tadı daha baskın gelmeye başlar ki, bu istenilen bir şey değildir.

Advertisement
Şarap Bardağı

Şarap bardakları ayaklı, ağız kısmına doğru hafifçe daralan, lale şeklindeki bardaklardır. Bardağın ayaklı olmasının nedeni, şarapla dolu olan kısma elin temas etmesini engellemektir. Bu sayede, şarabın kısa sürede ısınması engellenir ve renginin izlenmesi daha kolay olur. Bardağın hazne kısmının geniş, ağız kısmının dar olmasının da sebebi, kaliteli şarabın aromasını bardağın içinde daha uzun süre hapsedebilmek içindir. Ayrıca, şarabı bardakta dalgalandırırken, bu yapı taşmaya da engel olur.

Açılmış Bir Şarap Ne Kadar Saklanabilir?

Açıldıktan sonra tamamı tüketilmeyen ve daha sonra içmek için saklanmak istenen şarabın şişesinin ağzı, çok iyi bir şekilde kapatılmalı ve serin bir yerde saklanmalıdır. Açıldığında havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, birçok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır. Sonuç olarak şarap tadını ve tazeliğini kaybeder. Açılmış ve uygun içilme zamanı geçen şaraplar her geçen dakika kalitelerinden kaybettikleri için bu şarapları bir an önce içmek en keyifli seçenektir.

Açılan şarapların saklanma süresi:

Normal ve kaliteli beyaz şaraplar
%75 dolu şişe 3-5 gün
%50 dolu şişe 2-3 gün
daha az 1 gün

Kırmızı ve çok kaliteli beyaz şaraplar
%75 dolu şişe 4-7 gün
%50 dolu şişe 3-5 gün
daha az 2 gün

Şarap Saklarken…

Şarabın, yatık olarak saklandığını hepimiz biliriz. Şarabın yatık saklanmasındaki neden, şişeyi kapatan mantarın kuruyup hava geçirmesini engellemektir. Yani mantar daima nemli kalmalıdır. Şarabın bekletilmesinde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da şarabın donmasına engel olmaktır. Şarap tercihen 15 derece dolaylarında bir sıcaklık ortamı saklanmalıdır. Ayrıca, şişelerin bekleme sürecinde fazla hareket ettirilmemeleri gerekir.

Advertisement


Leave A Reply