Şekerli Gıda Maddeleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Şekerli gıda maddeleri ve özellikleri nelerdir? Şeker, reçel, marmelat gibi şekerli gıdaları alırken ve saklarken nelere dikkat etmeliyiz?

Şekerli Gıda Maddeleri Hakkında Bilgi

Bu çeşit yiyeceklere pek çok tür girer. Reçel, komposto, marmelât, çeşitli şekerlemeler, çeşitli jöleler, meyveli şekerler, pasta türleri, bal, pekmez vb. sayılabilir.

şekerleme

Şekerli gıda maddeleri genel olarak içlerindeki şeker durumuna göre kısa sürede tüketilmelidir. Çok fazla şeker içerenler daha uzun, az şeker ve yanında su da içerenler daha kısa süre dayanırlar.

• Reçeller:

Çok kere kokulu ve özel lezzeti olan çilek, vişne kayısı gibi meyveler, bazen de değişik görüntüsünden dolayı ceviz, patlıcan vb. den yapılır. Çok çeşitli reçeller vardır. Yapılmalarındaki esas önceden hazırlanmış meyvelerin, koyulaştırılmış şeker şurubu içerisinde saklanması ve uzun süre zevkle kullanılacak hâle getirilmeleridir.

• Marmelât:

Reçelin, ezilip püre hâline getirilmiş şeklidir. Pastacılıkta çok kullanılan bir türdür.

Advertisement

karamela

• Karamelâ:

Şekerin, suyu uçtuktan sonra uzun süre ocak üzerinde karıştırılarak tutulması sonucu renginin yavaş yavaş koyulaştığı görülür. Özel bir koku salar, koyuluk gittikçe artar. Şekerin içindeki karbonun açığa çıkma olayıdır. Özel lezzeti ve kokusundan dolayı çeşitli şekerlemelerin yapımında, kremaların, dondurmaların, tatlıların yapımında kullanılır. Fazla koyulaşmadan ve acılaşmadan kullanılması sağlık açısından çok önemlidir. Tıpta, sindirim sistemi hastalıklarına sebep olduğu söylenir.

• Şeker:

Şekerlemeler, drajeler, katı şekerler, çikolata, meyve şekerlemeleri, lokum, çeşitli sakızlar vb. pek çok yerde kullanılır. Şeker, koruyucu rol oynar.

reçel

Şeker ve Şekerli Maddelerin Satın Alınmaları, Saklanmaları

a. Şeker ve şekerli maddelerin bir özellikleri de nem çekmeleridir. Hemen top top olup katılaşırlar. Satın alırken dikkat edilmeli, saklarken de kuru ve serin yerlerde saklamalıdır.

b. Saklanmasından doğacak sorunları önlemek için satın alınırken en tazesi ve kurusu seçilmeli, çok satan yerden alınmalı, depolama yöntemlerine dikkat edilmelidir.

Advertisement

c. Reçel, marmelât ve benzeri maddeleri saklarken ağız kısımlarından su, rutubet sızdırmamasına özen gösterilmelidir. Aksi hâlde hemen küflenir.

d. Reçel yeterli koyulukta değilse küflenir. Satın alırken dikkat edilmelidir. Kullanıldığında ağzının çok açılıp kapanması neticesi içine rutubetin girmesi; soğuktan sıcağa çıkması ve içinde bulunduğu kabın ağzının açık kalması durumlarında rutubetlenir ve küflenir.

e. Hafif şekerli şuruplar, kompostolar vb. çok kısa sürede kolaylıkla mayalanmaya başlar ve alkolleşir. Bu tip şurup ve kompostoların, fermantasyona fırsat vermeden hemen tüketilmeleri gerekir. Konserve kompostolar için de aynı şey geçerlidir. Açılır açılmaz tüketilmesi, beklememesi gerekir. Hassas bünyelerde sindirim bozukluklarına neden olur.

Balın Özellikleri ve Saklama Koşulları İçin Tıklayın

Pekmezin Özellikleri ve Saklama Koşulları İçin Tıklayın


Leave A Reply