Sınır Kişilik Bozukluğu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Sınır Kişilik Bozukluğu nedir, nedenleri nelerdir? Sınır Kişilik Bozukluğu belirtileri neler, nasıl teşhis ve tedavi edilir, hakkında bilgi.

psikiyatri

Kaynak: pexels.com

Sınır Kişilik Bozukluğu

Sınır kişilik bozukluğu, bir kişinin duygularını işlemede veya yönetmede zorluk yaşadığı bir kişilik bozukluğu türüdür. Genellikle benlik imajı sorunlarını, değişen ruh hallerini ve davranış değişikliklerini içerir. Ayrıca, istikrarsızlık ve güvensizlik duygusuna neden olabilir. Bu semptomlar, bir kişinin dürtüsel davranışlarda bulunmasına ve aile üyeleri, önemli diğer kişiler, arkadaşlar ve tanıdıklarla gergin ilişkiler geliştirmesine neden olabilir. bazı uzmanlar, Sınır Kişilik Bozukluğunun erkeklerde de yaygın olabileceğine inanıyor. Genellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya depresyon olarak yanlış teşhis edilir.

Sınır kişilik bozukluğu belirtileri

Sınır kişilik bozukluğu ile yaşamak herkes için biraz farklı görünebilir. Bununla birlikte, sınır kişilik bozukluğunun mevcut olabileceğini gösterebilecek bazı belirti ve semptomlar vardır.

Bazı yaygın belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • kesme gibi kendine zarar verme davranışları
  • aile, arkadaşlar, önemli kişiler ve diğer sevdiklerinizle yoğun ve istikrarsız ilişkiler örüntüsü
  • Birinden ayrılmayı veya başkalarıyla duygusal veya fiziksel ilişkilere girmeyi kapsayabilecek, terk edilmekten kaçınma çabaları
    kararsız ve çarpık benlik imajı
  • çılgınca harcama, güvenli olmayan cinsel ilişki, aşırı yeme veya içme, dikkatsiz araba kullanma veya diğerleri dahil dürtüsel davranışlar
  • gitmeyen boşluk hissi
  • başkalarına güvenme sorunu ve diğer insanların ne amaçladığına dair mantıksız korku
  • irrasyonel, yoğun öfke veya öfke kontrolü ile ilgili sorunları içerebilen öfke sorunları
  • vücudunuzdan ayrışmış hissetmek
  • yoğun ve hızlı değişen ruh halleri
  • intihar düşünceleri veya tehditleri

Sınır kişilik bozukluğu ile yaşıyorsanız, belirti ve semptomların tümünü, bir kısmını veya yalnızca birkaçını yaşayabilirsiniz. Bazı olaylar veya kişiler bazı semptomları tetikleyebilir.

Sınır kişilik bozukluğu semptomlarının çoğu, TSSB veya depresyon gibi diğer zihinsel sağlık koşullarıyla örtüşebilir. Siz veya önemsediğiniz biri yeni veya kötüleşen zihinsel sağlık sorunlarıyla uğraşıyor gibi görünüyorsa, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak önemlidir. Bir profesyonelden teşhis, genellikle uygun tedaviye doğru ilk adımdır.

Advertisement

Sınır kişilik bozukluğuna ne sebep olur?

Sınır kişilik bozukluğu gelişimini birkaç faktör etkileyebilir, ancak araştırmacılar hala kesin nedenleri bilmiyorlar. Bazıları, çevresel faktörlerle birleşen genetik yatkınlığın söz konusu olabileceğini düşünüyor.

En olası nedenleri şunlardır:

  • genetik
  • çevresel faktörler
  • beyin kimyasındaki değişiklikler

Sebeplerden bir veya daha fazlasına maruz kalabileceğinizi ve asla BPD geliştirmeyeceğinizi unutmamak önemlidir.

Genetik

Araştırmalar, Sınır kişilik bozukluğu ile yaşayan yakın bir aile akrabasına sahip olmak gibi genetiğin, durumu geliştirme riskinizi artırabileceğini gösteriyor. Ancak bilim adamları, Sınır kişilik bozukluğu gelişimi ile ilgili belirli bir gen veya profil bulamadılar.

Çevresel faktörler

Ortamınız Sınır kişilik bozukluğu geliştirme riskinizi artırabilir. 2021 tarihli bir incelemeye göre, “travma üreten işlevsiz aile ortamı, çocuğun doğuştan gelen mizaç özellikleri veya belirli genetik polimorfizmlerle etkileşime girdiğinde” çocukluktaki travmatik deneyimlerin etkileri artar. Diğer bir deyişle, uzun süreli stresli bir ortam ve diğer genetik risk faktörleri ile birleştiğinde, çocukluğunuzdaki istismar, cinsel saldırı, zorbalık veya diğer stres faktörlerinden kaynaklanan travma Sınır kişilik bozukluğu gelişimine neden olabilir.

Beyin fonksiyon yapısındaki değişiklikler

Bazı araştırmalar, beyninizin işleyişindeki ve yapısındaki değişikliklerin Sınır kişilik bozukluğu geliştirme riskinizi artırabileceğini öne sürüyor. Değişiklikler dürtüsel davranışları etkileyebilir ve duyguları düzenlemeyi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, değişikliklerin potansiyel bir neden veya risk faktörü olarak mı yoksa Sınır kişilik bozukluğu ile yaşamanın bir sonucu olarak mı ortaya çıktığı açık değildir.

Advertisement

Kimler Sınır kişilik bozukluğu riski altındadır?

Aşağıdaki durumlarda Sınır kişilik bozukluğu geliştirme riski altında olabilirsiniz:

  • Sınır kişilik bozukluğu ile yaşayan bir aile üyeniz varsa
  • çocukluğunuzda duygusal, cinsel veya fiziksel istismar, zorbalık, bağlanma sorunları, sosyal sorunlar veya diğer travmatik olaylar yaşadınız
psikiyatri

Kaynak: pexels.com

Sınır kişilik bozukluğu nasıl teşhis edilir?

Sınır kişilik bozukluğu ile yaşayan insanlar her zaman doğru bir teşhis almayabilir. Örneğin, Sınır kişilik bozukluğu ile yaşayan kadın sayısı ile onunla yaşayan erkek sayısı arasında büyük bir fark var. Teşhis edilen vakaların tahmini yüzde 75’i kadınları içerir, bu da bazılarının doktorların erkeklerde Sınır kişilik bozukluğunu yanlış teşhis edebileceğine inanmasına neden olur.

Birinci basamak doktoru tipik olarak Sınır kişilik bozukluğunu teşhis edemez, ancak sizi veya sevdiklerinizi lisanslı bir ruh sağlığı uzmanına sevk edebilir. Durumu teşhis edebilen bazı profesyoneller şunları içerir:

  • psikiyatrist
  • psikolog
  • klinik sosyal hizmet uzmanı
  • Sınır kişilik bozukluğunu teşhis etmek için, bir ruh sağlığı uzmanının genellikle şunları yapması gerekir:
  • Zihinsel ve duygusal sağlığınızla ilgili semptomlarınız ve diğer konular hakkında sizinle röportaj yapmak
  • ailenizin tıbbi geçmişi ve zihinsel sağlık sorunları geçmişi hakkında soru sorun

Sınır kişilik bozukluğunu teşhis etmek zor olabilir çünkü sıklıkla anksiyete veya depresyon gibi diğer zihinsel sağlık durumları ile birlikte ortaya çıkabilir.

Yani, Sınır kişilik bozukluğunun yanlış teşhisine yol açabilecek Sınır kişilik bozukluğu semptomlarını maskeleyebilecek veya gölgeleyebilecek depresyon semptomlarıyla uğraşıyor olabilirsiniz.

Sınır kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Akıl sağlığı uzmanınız, psikoterapi, ilaç tedavisi veya hastaneye yatış dahil olmak üzere BPD için bir veya daha fazla tedavi önerebilir.

Psikoterapi

Psikoterapi tipik olarak Sınır kişilik bozukluğu için ana tedavidir. Akıl sağlığı uzmanınız aşağıdaki türlerden birini önerebilir:

Bilişsel davranışçı terapi

Sınır kişilik bozukluğu, kendiniz veya başkaları hakkında sahip olabileceğiniz sağlıksız inançları, davranışları ve yanlış algıları belirlemenize ve değiştirmenize yardımcı olur. Kızgın, güvensiz, endişeli hissettiğinizde veya intihar düşünceleriniz olduğunda size daha iyi tepki verme yollarını öğretir.

Diyalektik davranış terapisi

Diyalektik davranış terapisi size inançlarınızı ve davranışlarınızı nasıl tanıyacağınızı, farkında olacağınızı ve kabul edeceğinizi öğretir. Ayrıca başkalarının davranışlarına daha dengeli tepkiler öğrenebilirsiniz.

Şema odaklı terapi

Şema odaklı terapi, kendinizi ve dünyayı daha olumlu bir şekilde görmenize yardımcı olur.

İlaç tedavisi

İlaç Sınır kişilik bozukluğunu iyileştirmez, ancak semptomları hafifletebilir. Doktorunuz, ruh hali veya depresyondaki değişikliklere yardımcı olmak için psikoterapi tedavisine ek olarak ilaçları reçete edebilir. Örneğin, şunları yazabilirler:

Advertisement
  • depresyon tedavisi için antidepresanlar
  • agresif semptomları tedavi etmek için antipsikotikler
  • anksiyete tedavisi için antianksiyete ilaçları

Kullandığınız ilaçlardan yan etkiler yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Farklı ilaç veya tedavi seçenekleri önerebilirler.

Hastaneye yatış

Belirtileriniz şiddetliyse, doktorunuz tedavi için geçici olarak hastanede kalmanızı önerebilir. Hastanede kalışla ilgili utanç veya mahcubiyet hissetmemeyi hatırlamak önemlidir. Sizin veya sevdiğiniz birinin ihtiyaç duyduğu tedaviyi almak, öz bakımın önemli bir parçasıdır.

Aile üyeleri için terapi

Aile üyeleri de terapiden yararlanabilir. Bazı durumlarda, terapiler bir veya daha fazla seans sırasında aile üyelerini içerebilir. Bu, hem durumu daha iyi anlamalarına hem de destek sağlamalarına yardımcı olabilir.

Sınır kişilik bozukluğunun olası komplikasyonları nelerdir?

Sınır kişilik bozukluğu, aşağıdakiler gibi diğer koşulları geliştirme riskinizi artırabilir:

  • depresyon
  • anksiyete bozuklukları
  • yeme bozuklukları
  • bipolar bozukluk
  • madde bağımlılığı

Sınır kişilik bozukluğu semptomlarınız aşağıdaki risklerinizi de artırabilir:

  • iş sorunları
  • ilişki sorunları
  • istismara uğrayan veya istismarcı olarak istismar edici bir ilişki içinde olmak
  • cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • kendine zarar verme
  • intihar düşüncesi
  • motorlu araç kazası geçirmek
  • fiziksel kavgalara girmek
  • şiddet suçlarının kurbanı olmak

Sınır kişilik bozukluğu olan birinin görünümü nedir?

Sınır kişilik bozukluğu ile yaşamak, sevdiklerinizle çevrili dolu, mutlu bir hayat yaşayamayacağınız anlamına gelmez. Aslında, birçok tedavi sizin ve ailenizin durumu başarıyla yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, uygun tedavi ile semptomlarınızın daha az şiddetli hale gelebileceğini de görebilirsiniz. Bu, bir daha asla semptomlar yaşamayacağınız anlamına gelmez, ancak tedavi, bunlarla başa çıkmak için daha donanımlı olmanıza yardımcı olabilir.

Atabileceğiniz en önemli adımlardan biri, tedavinizi bulmak ve ona bağlı kalmaktır. Belirli bir tedavinin sizin için işe yaramadığını fark ederseniz, diğer olası seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply