Spina Bifida Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Spina Bifida nedir, nasıl bir hastalıktır? Spina Bifida belirtileri, tedavisi ve yapılması gerekenler hakkında bilgi.

spina-bifida

Spina Bifida;

Spina bifida rahatsızlığı olan bir çocuğun omuriliğini koruyan omurga kemiği yer yer ayrıktır. Arada boşluklar vardır ve şiddetli vakalarda omurga kemiğinin çevresindeki sinirler açıkta kalmış durumdadır. Hastalık genelde omurganın alt kısmında görülür ve nispeten daha az tehlikelidir. Omurganın en alt bölümünde üzeri tüylü, kahverengi bir leke, bir girinti görünümündedir. Şiddetli vakalarda ise omurga kemiği gelişmemiştir ve ortaya çıkan boşlukta, normal deri yerine genişçe kırmızı bir doku oluşmuştur. Hastalığın belirtileri şiddetinin göstergesidir. Belirtiler sadece deride lekelerden vücudun alt bölümünün tamamen paralize olmasına ve idrarını tutamamaya kadar gider. Spina bifida hafif de olsa, şiddetli de çocuğun vücudunun alt kısmı hiçbir zaman tam olarak normal olmayacaktır. Sakat kalması ya da topallaması kaçınılmazdır. Spina bifidalı bebeklerin onda dokuzu aynı zamanda hidrosefaldir (Beyinde aşırı miktarda sıvı bulunması). Spina bifida tipik kalıtsal hastalıklardan biridir.

Muhtemel belirtiler

• Omuriliğin bir bölümünün görünmesi.
• Bel kemiğinin en alt bölümünde gamze, kahverengi tüylü bir girinti.
• Omurganın bir bölümünde kırmızı geniş bir dokuyla kaplı şişkinlik.
• Vücudun alt kısmının paralize olması.
• Anormal büyük kafa.
• idrar tutamama.

Advertisement

Nasıl yardımcı olunabilir?

Hastalığın aşırı belirtileri varsa spina bifida doğuştan kolaylıkla anlaşılır. Bunun dışında, hastalığın ne kadar ilerlemiş, ne kadar yayılmış olduğuna bir çocuk doktoru karar verebilir. Beyinde ne kadar su olduğu skeningle tespit edilir. Bazı durumlarda, çocuğun bundan böyle belden aşağı felçli yaşamak zorunda olduğu ve zekâsının da yeterince gelişemeyeceği söylenebilir. Mikrop kapmayı önlemek amacıyla deri üzerinde bir ameliyat uygulanabilir, ancak, bu müdahale omuriliğin normal fonksiyonlarını yerine getirmeyecektir. Beyin suyunu kontrol altına almak için beyine bir drenaj tatbik edilebilir. Hiçbir müdahalede bulunulmazsa bu durumdaki bebekler genelde, birkaç hafta içinde acı çekmeden ölürler.

Hastalık bu kadar ileri safhada değilse ameliyat faydalı olabilir ve fizik tedavi ile tedavi programı uygulanabilir. Sık aralıklarla çocuğun idrar yolları ve böbreklerinin iyi çalışıp çalışmadığı, kalça eklemlerinin gelişip gelişmediği kontrol edilir.

Ailede daha evvel spina bifida vakası görülmüşse hamilelik esnasında skenningi de içeren özel testler uygulanmalıdır. Testler pozitif çıkarsa anne çocuğu aldırıp aldırmamak konusunda şerbet olmalıdır.

Advertisement


Leave A Reply