Tahran Nerededir? Tahran Tarihi

0
Advertisement

Tahran hangi ülkededir? Tahran şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, İran Tahran hakkında bilgi.

tahranTahran;İran’ın başkenti; aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir.

Ortakuzey İran’da, Elbruz Dağları’nın güney eteğinde, Hazar Denizi’nin 105 km güney-güneybatısında yer alır. Alüvyonlu geniş bir yayla üzerinde kuruludur. Ülkenin en büyük kenti, yönetim, endüstri (otomobil, çimento, kâğıt, dokuma, kimya, yapı gereçleri, metal eşya, ulaşım donanımı, ateşli silahlar, besin, şeker, basım-yayın, petrol depolama), ticaret, kültür (Ulusal Üniversite, Tahran Üniversitesi, Aryamehr Teknik Üniversitesi, 1934; Tahran Yükseköğretmen Okulu, Tahran Operası), ulaştırma (Transiran Demiryolu Kavşağı, Tahran-Türkiye, Tahran-Reşt-Pehlevi, Tahran-Hazar Denizi, Tahran-İran Körfezi Karayolları, Uluslararası Mehrabad Havaalanı) merkezidir. Tahran’ın eski bölümü, yeni kentin aşağısında uzanır. İran Etnoloji Müzesi, İran Sanat ve Arkeoloji Müzesi, meydandaki yapılar arasındadır. Yeni Tahran, planlı caddeleri, yerleşim alanları, Avrupa başkentlerini, özellikle Paris’i anımsatır. Lüks otellerin, yazlıkların, yabancı temsilciliklerin, bulunduğu zengin ve seçkin kişilerin yaşadığı yeni banliyolar, yeni göçmenlerin ve sanayi bölgeleri yakınında işçilerin oluşturdukları, çığ gibi büyüyen yoksul semtler vardır. İran Petrol Şirketi Genel Müdürlüğü, Plasko Alışveriş Merkezi, Firdevsi Büyük Mağazası, vb çağdaş işyerleri, eski Rıza Şah Bulvarı yakını ve Sabah Meydanı’nda yoğunlaşırken; mücevherciler, modaevleri, hukukçular, doktorlar, antikacılar, halıcılar, büyük emlak komisyoncuları ve bankalar, Lalezar Caddesi’nde, Millet Meclisi ve bakanlıklar, aynı bulvarın yanındadır.

Tarih. 1220’de, Rey Kenti’nin Moğollar tarafından yıkılmasından sonra, halkın büyük çoğunluğu, küçük bir köy olan Tahran’a yerleşti. 16. yüzyıl ortalarında, tarım, ticaret, elsanatları merkezi durumuna geldi. Şah I. Tahmasp (1524-1576) döneminde etrafı surla çevrildi. Kaçar Hanedanı’nın kurucusu Ağa Muhammet Han tarafından 1795’te, Şiraz’ın yerine başkent seçildi. Bir yüzyıl sonra, etrafına ikinci bir sur yapıldı. Surlar, 1926’ya kadar, Tahran’ın sınırlarını oluşturdu. 1926′ da, Rıza Şah’ın, yeni kent planını uygulamaya sokması üzerine surların bir bölümü yıkıldı, ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra, İran’ın büyük bir petrol dış-satımcısı durumuna gelmesi üzerine, hızla çağdaş bir biçimde gelişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında, ABD Başkanı Franklin Roosvelt, İngiliz Winston Churchill, SSCB lideri Joseph Stalin, 26 Kasım – 2 Aralık 1943’te, Tahran Konferansı’nda bir araya geldiler. 2 Nisan 1979’da kurulan İran İslâm Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra yeni yönetim Şah ve ailesinin adım taşıyan tüm kurumlan, caddelerin, parkların adım değiştirdi.

Tarihsel Eserler. Tarihsel Kale ve Çarşı, meydanın yanı başındadır. Aralarında, Şah Camisi ve Sepahsalar Camisi’nin de bulunduğu büyük camiler, Gülistan Sarayı (1786) çarşı yakınındadır. Hayyam Caddesi’nde Seyit Nasruttin Türbesi, Udlajan Caddesi’nde İmam Yahya Türbesi; eski Rey Kenti’ndeki Hz. Hamza, İbni Musa Kâzım ve Hz. Abdül Azim türbeleri. Şii Müslümanların, kutsal ziyaret yerleridir.

Advertisement

Leave A Reply