Tat Körlüğü Nedir? Tedavisi Var Mıdır? Tat Körlüğü Nedenleri Nelerdir?

0
Advertisement

Tat körlüğü hastalığı nedir, nasıl bir hastalıktır? Tat körlüğü neden kaynaklanır, tedavisi var mıdır? Tat körlüğü hakkında bilgi.

Tat Körlüğü, dilin tat fonksiyonlarının kaybı, özellikle tatlılık, ekşi, acı, tuzluluk ve umami (“hoş / tuzlu tat” anlamına gelir) tespit edememektir. Bazen anosmi ile karıştırılır – koku duyusunun kaybı. Dil sadece dokuyu gösterebildiğinden ve tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve umami arasında ayrım yapabildiğinden, tat duygusu olarak algılananların çoğu aslında kokudan türetilir.

çilek yiyen kız

Kaynak: pixabay.com

Nedenleri

Tat bozukluklarının ana nedenleri kafa travması, üst solunum yolu enfeksiyonları, toksik maddelere maruz kalma, iyatrojenik nedenler, ilaçlar ve glossodinidir (“yanan ağız sendromu”).

Kafa travması, merkezi sinir sisteminin talamus, beyin sapı ve temporal loblar dahil olmak üzere tat uyaranlarının işlenmesinde rol oynayan lezyonlara neden olabilir; ayrıca tat uyaranlarının iletilmesinde rol oynayan nörolojik yollara da zarar verebilir.

Nörolojik hasar

Dili destekleyen sinirlerde doku hasarı, özellikle de korda timpani siniri ve glossofaringeal sinirin zarar görmesi tat körlüğüne neden olabilir. Korda timpani siniri dilin ön üçte ikisinin tadını algılar ve glossoparingeal sinir dilin arka üçte birinin tadını algılar. Bell felci, Ailesel dysautonomia ve Multipl skleroz gibi nörolojik bozukluklar, primer amoeboid meningoensefalopati gibi bazı bulaşıcı durumlar gibi sinir hasarında da benzer sorunlara neden olur.

Endokrin sistem ile ilgili sorunlar

B3 vitamini (niasin) ve çinko eksikliği, endokrin sistemde sorunlara neden olabilir ve bu da tat kaybına veya değişikliğe neden olabilir. Cushing sendromu, hipotiroidizm ve diabetes mellitus gibi endokrin sistem bozuklukları da benzer sorunlara neden olabilir. Tat körlüğü ayrıca penisilamin gibi antiromatik ilaçlardan, sisplatin, ACE inhibitörleri gibi antiproliferatif ilaçlardan ve azelastin, klaritromisin, terbinafin ve zopiklon gibi diğer ilaçlardan kaynaklanan tıbbi yan etkilerden de kaynaklanabilir.

Advertisement
Diğer nedenler

Tat alma tomurcuklarına veya lokal sinir sistemine müdahale eden, örneğin radyasyon terapisi, glossit, tütün kullanımı veya takma dişlerin aşınması gibi yerel hasar ve iltihaplanma da tat körlüğüne neden olabilir. Bilinen diğer nedenler arasında yaşlanmadan kaynaklı (tuzlu veya acı tadı tespit etmekte güçlük çeken) tat hassasiyeti kaybı, anksiyete bozukluğu, kanser, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği sayılabilir. Son zamanlarda, Avrupa’daki 400’den fazla COVID-19 hastalık hastasının % 88’inin tat alma bozukluğu bildirdiği bildirilmiştir.

Teşhis

Hem tat hem de koku bozuklukları kulak burun boğaz uzmanı, kulak, burun, boğaz, baş ve boyun doktoru tarafından teşhis edilir. Bir kulak burun boğaz uzmanı, tespit edebileceğiniz veya tanıyabileceğiniz bir tat kalitesinin en düşük konsantrasyonunu ölçerek tat bozukluğunuzun derecesini belirleyebilir. Ayrıca, farklı maddelerin zevklerini karşılaştırmanız veya bir maddenin konsantrasyonu arttığında bir tat yoğunluğunun nasıl büyüdüğünü not etmeniz istenebilir. Bilim adamları, hastanın farklı kimyasal konsantrasyonlara yanıt verdiği tat testi geliştirdiler.

Tedavi

Tat körlüğü doğuştan kaynaklıysa ve kalıcı sinir hasarı sebebi ile ise tedavisi yoktur.

Ancak altta yatan başka bir hastalık sebebi ile ise hastalığın tedavisi ile tat kaybı da tedavi edilebilmiş olur.

Lezzet kaybına neden olan altta yatan durum tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Soğuk algınlığı veya gripten kaynaklananlar gibi basit durumlarda, doktorlar genellikle enfeksiyon azalıncaya kadar bekleyecektir. Çoğu durumda, hastalık ortadan kalktığında tat duygusu geri dönmelidir.

Sinüs veya orta kulak enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonları olan kişiler için doktorlar antibiyotik önerebilir.

Sinir sistemi bozuklukları veya kafa yaralanmaları gibi daha ciddi sorunların tedavisi için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı gerekir.

Advertisement


Leave A Reply