Torakoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Riskleri Var Mıdır? İşlem Öncesi ve Sonrası

0
Advertisement

Torakoskopi ameliyatı nasıl yapılır? Ameliyat öncesi, esnasında ve sonrasında neler yaşanır? Tehlikeli midir, neler teşhis edilir?

Torakoskopi

Torakoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Riskleri Var Mıdır? İşlem Öncesi ve Sonrası

Torakoskopi, torasik boşluğa erişmek için gerçekleştirilen minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Torakoskopide, küçük bir insizyonla ince, esnek bir görme tüpü (torakoskop olarak adlandırılır) göğüse yerleştirilir.

Fiber optik kablolar, cerrahın akciğerleri, mediasteni (akciğerler arasındaki alan) ve plevrayı (akciğerleri kaplayan ve göğüs boşluğunu kaplayan membran) görsel olarak incelemesini sağlar.

Ek olarak, teşhis ve tedavi prosedürlerini gerçekleştirmek için göğüs içindeki diğer küçük kesilerden cerrahi aletler sokulabilir.

Torakoskopinin amaçları

  • Akciğerleri, akciğer zarı veya mediyasteni görsel olarak anormallikler açısından incelemek.
  • Enfeksiyonları, kanseri ve diğer hastalıkları teşhis etmek için akciğerlerden, plevradan veya mediyastenden doku biyopsileri veya sıvı örnekleri elde etmek.
  • Plevral boşluktaki veya plevral kistlerdeki fazla sıvıyı uzaklaştırmak veya hastalıklı akciğer dokusunun bir kısmını çıkarmak için
  • Akciğer hastalığı veya kalbi çevreleyen kesenin (perikard) veya göğsün iç kısmındaki anormallikleri olan hastaları değerlendirmek için
  • Daha fazla değerlendirme ve inflamasyon, enfeksiyon, fibroz ve kanser teşhisi için doku örneği (biyopsi) elde etmek
  • Perikardiyektomi gibi belirli ameliyat tiplerini gerçekleştirmek için minimal invaziv bir yöntem olarak

Torakoskopiyi kim yapar?

Göğüs cerrahı veya akciğer uzmanı yapar. Bu prosedürün yapılmasının uygun olduğundan emin olmak için öncesinde, solunum fonksiyon testleri, göğüs röntgenleri ve elektrokardiyografi gibi birkaç preoperatif test yaptırılabilir.

Advertisement

Torakoskopi, daha önce akciğer ameliyatı geçirmiş, şiddetli kanama bozuklukları olan kişiler için güvenli olmayabilir.

Torakoskopi uygulaması, açık ameliyata ile kıyaslandığında ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme imkanı verir. Bununla birlikte, kanama veya başka komplikasyonlar meydana gelirse veya prosedür tatmin edici bir şekilde tamamlanamıyorsa, açık bir torakotomi gerekebilir.

torakoskopi

Torakoskopi Öncesi

Torakoskopi yaptırmadan önce düzenli olarak kan sulandırıcı, steroidal olmayan iltihap önleyici ilaçlar (aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi) veya başka bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin.

İşlemden önce bazı ilaçları bırakmanız istenebilir. Ayrıca aldığınız herhangi bir bitki çayı veya bitkisel ilaç varsa bunları da doktora belirtmelisiniz.

Torakoskopiden hemen önce, bir iğne veya intravenöz (IV) kateter koldaki bir damara yerleştirilir ve genel anestezi yapılır. Bu nedenle, öncesinde 12 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmeyin.

Advertisement

Torakoskopi Sırasında

Torakoskopi sırasında ağızdan akciğerlere doğru ince bir tüp sokulur. Ameliyatın yapıldığı taraftaki akciğer, akciğer ile göğüs duvarı arasında boşluk oluşturmak ve cerrahın bölgeyi net bir şekilde görmesini sağlamak için kısmen veya tamamen sönmektedir.

Cerrah, göğse birkaç küçük kesi yapar ve işlem sırasında kan almak için drenaj tüpleri yerleştirir. Endoskop, akciğer ve göğüs duvarı arasındaki boşluğa uzatılır; Fiber optik kablolar, alandaki görüntüleri ameliyathanedeki monitöre yansıtır.

Akciğer ve plevranın muayenesinden sonra, doktor teşhis muayenesi için veya terapötik bir önlem olarak doku veya sıvıyı çıkarmak için küçük insizyonlardan cerrahi aletler yerleştirebilir.

Endoskop ve diğer aletler çıkarılır, daraltılmış akciğer tekrar genişler ve biri hariç tüm kesikler dikiş veya yapışkan bantla kapatılır. Kalan kesiğe ince bir tüp yerleştirilir ve havayı ve sıvıyı göğsünden boşaltmak için 1-2 gün boyunca orada bırakılır.

İşlem 45 ila 90 dakika sürer.

Riskler ve komplikasyonlar

Nadir görülen komplikasyonlar arasında aşırı kanama, enfeksiyon, diyaframın delinmesi ve pnömotoraks (akciğerlerden ve plevral boşluğa hava sızması, akciğerin çökmesine neden olan) bulunur.

Torakoskopi genel anestezi gerektirir ve bu nedenle genel anestezi ile ilişkili riskleri taşır.

Torakoskopi Sonrası

Torakoskopi sonrası, ameliyat ve anestezinin etkileri geçene kadar birkaç gün hastanede kalınır. Bu süre zarfında, hastanın hayati belirti izlenir ve komplikasyon belirtileri için gözlem yapılır.

Ameliyatla ilişkili rahatsızlığı gidermek için ağrı kesiciler verilebilir.

Torakoskopi sonuçları

Şüphelenilen soruna bağlı olarak, doku ve sıvı örnekleri inceleme için farklı laboratuarlara gönderilebilir. Örneğin, biyopsi yapılan doku, olağandışı hücrelerin belirtileri için mikroskop altında incelenebilir veya bulaşıcı organizmalar için kültürlenebilir.

Akciğer kanseri tespit edilirse, etkilenen akciğerin tümünü veya bir kısmını çıkarmak için derhal ek cerrahi işlemler yapılabilir. Kesin bir tanı konabiliyorsa uygun tedavi başlayacaktır. Doktor teşhis koyamazsa, bronkoskopi veya açık akciğer biyopsisi gibi ek testler gerekebilir.

Advertisement


Leave A Reply