Trahom nasıl bir hastalıktır? Trahom göz hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.
Trahom; Bulaşıcı, tehlikeli bir göz hastalığıdır. Üst gözkapaklarımn içinde kabarcıkların belirmesiyle başlar, ba-kılmazsa kirpiklerin içeriye kıvrılması sonucunda gözün saydam tabakasında yaralar olur, bu yüzden durum körlüğe kadar varır.
Trahom, daha çok, sıcak ülkelerde görülür. Bu arada Mısır’da çok rastlandığından, bütün dünyaya oradan yayılmış sanıldığı için Mısır göz hastalığı diye de anılır. Bizde eskiden güneydoğu bölgelerde pek sık rastlanırdı; bugün sürekli savaşma sonunda trahom yaygın durumdan kurtarılmıştır. Hekimlikteki ilerlemeler trahomun kökünü kazıyacak durumdadır. Daha sıkı bir çalışmayla bizde de trahom bütün bütün ortadan kaldırılabilir. Yoksulluk, zayıflık, hele kirlilik trahomun gelişmesini hızlandırır. Trahomu virüs cinsi pek küçük bir mikrop doğurur. Hastalık doğrudan doğruya trahomlu bir kimsenin eline, havlusuna, mendiline dokunmakla olur. Hastanın gözü ne kadar çok sulanırsa trahomu bulaştırma tehlikesi o kadar artar.
Belirtileri. Üst gözkapağının içinde beliren külrengi tanecikler oldukça çıkıntılıdır, saydamdır, kurbağa yumurtasını andırır. Buna nezle de eklenirse irinli göz iltihabına benzer. İrinli, çapaklı olmayan trahom ağrı yapmaz, bundan dolayı hasta çoğunlukla önem vermez, bu da, hastalığın ilerlemesine yol açar. Bu arada kirpikler içeri dönerek gözün saydam tabakasında yaralar açar. Bu tabaka incecik damarlarla kaplanır, daha sonra bulanık bir zar gözü bütün bütün kaplar, hastayı kör eder.
Tedavi Trahom uzun süren bir hastalıktır. Zaman zaman iyileşir gibi olduğu, sonra azdığı görülür. Bunun için, ilk belirtiler üzerine, vakit geçirmeden, uzman bir göz hekimine başvurmalıdır. Hastanın bünyesini kuvvetlendirmeye çalışılırken bir yandan da sulfamitli, penisilinli ilâçlar kullanılır. Ameliyatla da kesin sonuçlar alınır. Bu arada, kabarcıklar kazınır, hastalık gözün saydam tabakasına geçmişse, yeni ölmüş bir kimseden, ya da bir gönüllüden alınacak göz hasta gözün yerine takılabilir.
Hastalıktan korunmak için başlıca çare, temizlik kurallarını gözetmektir. Tehlikeli durumlarda elleri bol sabunlu suyla yıkamalı, gelişigüzel havlular, peçeteler kullanmamalıdır.