Türkiye’de Köy Toplumunun Sorunları

0
Advertisement

Türkiye’de köy toplumunun sorunları nelerdir? Ülkemizdeki köy toplumsal grubunun sorunları hakkında bilgi, açıklaması.

Türkiye’de Köy Toplumunun Sorunları

Köylerimizin büyük bölümünde alt yapı yetersizdir. Birçok köyde içme suyu bulunmamaktadır. Ayrıca posta hizmeti zayıf olmakla birlikte, elektrik ve telefon olmayan köylerimiz de vardır.

Köylerin büyük bölümü il merkezlerine yollarla bağlanmıştır. Fakat bazı köylerin yolları ham yol ya da patika durumundadır. Bu durum, belli mevsimlerde il ve ilçe merkezlerine gidip gelmede güçlük yaratmaktadır.

Bazı köylerimizde okul yoktur. Bazı köy okullarında da öğretmen bulunmamaktadır. Köy okullarında sadece okuma yazma öğretimine ağırlık verilmektedir. Okuldan mezun olan insanların bir kısmı zamanla okuma yazma becerisini büyük ölçüde yitirmektedir. Çünkü, bu beceriyi kullanma olanağı bulunmamaktadır.

Köylerimizin bazılarında tarım, ilkel araç ve yöntemlerle yapılmaktadır. Bu nedenle de verim çok düşüktür. Traktör sayısı fazla olan köylerde de traktörden gerektiği gibi yararlanılamamaktadır. Çünkü bazı insanlar, traktörün verimi artırıcı biçimde nasıl kullanılacağını bilememektedirler. Traktörü tarımın dışında, ulaşım gibi başka amaçlarla kullanmaktadırlar.

Advertisement

Köylerimizde toprakların miras nedeniyle parçalandığı gözlenmektedir. Küçük parçalar hâlinde işlenen topraklar, fazla gelir getirmemekte ve ailelerin ekonomik durumları kötüleşmektedir. Çünkü, küçük bir toprak parçasını ekip biçmek; kaynak, zaman ve enerji israfına neden olmaktadır. Bu nedenle, köylerde bulunan işletmeler sorunların çözümü ve koşulların iyileştirilmesinde ekonomik yönden yetersizdir. Dolayısıyla; sulama yapılamamakta, selden sakınılamamakta, toprağı koruma ve iyileştirme etkinliklerinde bulunulamamaktadır.

Köyden kente göç; kırsal alanda çalışabilir nitelikli nüfusun azalmasına neden olmuştur. Genç nüfusun kentleri tercih etmesi ve köyde daha çok yaşlıların kalmış olması ise tarım ve hayvancılık faaliyetlerini azaltmıştır. Tüm bunlar köylerde ekonomik yaşamın gelişimini engelleyerek kentlerin daha cazip hâle gelmesine neden olmuştur. Ayrıca kimi bireyler kente yerleşebilecek gelir kaynağını elde etmek için köyde tarlasını, hayvanlarını da satmaktadır. Bireyler kentte iş bulamadıklarında ya da kültürel ve ekonomik olarak kente uyum sağlayamadıklarında ise, köyde gelir kaynaklarının çok daha kısıtlı olacağı düşüncesiyle isteseler de köye dönememektedirler. Olanakların el verdiği durumda da kentte doğan yeni kuşaklar köye dönmeyi istememekte, kent yaşamı onlara cazip gelmektedir. Bu durum köye geri dönüşlerin olmayışı ve ailelerin köyden kopuşuna yol açmaktadır. Bu nedenle köylerde, ekonomik hayata ilişkin sorunlar devam etmektedir.

Köylerimizde ekonomik yönden güçlü, geniş topraklara sahip olan kişilerin siyasi güçleri de fazladır. Çünkü bu kişiler, toprakları üzerinde yaşayan ve çalışan insanlardan oy toplayabilmektedir. Sadece statüye dayalı olarak kazanılan siyasi erk ise yönetme becerisi yeterli olmayan kişilerce yanlış ve kötüye kullanılabilmektedir.

Köyler arasında fazla ilişki, etkileşim ve yardımlaşma yoktur. Ancak, zaman zaman evlenmeler, sınır anlaşmazlıkları gibi nedenlerle ilişki kurulmaktadır.


Leave A Reply