Uyarlama (Adaptasyon) Nedir?

0
Advertisement

Uyarlama (Adaptasyon) nedir ve ne demektir? Uyarlama (Adaptasyon) ile ilgili kısa ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

UYARLAMA (ADAPTASYON), iki nesneyi birbirine, eş, benzer duruma getirme işi; edebiyatta, yabancı bir eseri içinde geçtiği toplumsal ortam, gelenek, görenek, adetler, kılık kıyafet ve başka nitelikleri açısından kendi dünyasına uyacak biçimde çevirme; adapte etme (eski nakletme; Fr. adaptation).

Dar anlamıyla uyarlama, belli bir türde yaratılmış bir eserin, başka bir türün gerekleriyle kurallarına göre ayarlaması demektir. Örneğin bir yazar, roman ya da öykü biçiminde yazdığı eseri, gördüğü ilginin genişletilmesi amacıyla ve kendi emeğiyle bir oyuna, bir film senaryosuna dönüştürebilir (edebiyat yaşamında en çok rastlanan uyarlama örnekleri bunlardır; yazarının izni ya da yokluğunda yasal halkla başka bir kişi de böyle bir çalışma yapabilir.

Geniş anlamıyla uyarlama, başka bir dünyanın özelliklerini taşıyan herhangi bir eserin anlaşılmasını kolaylaştırmak, izleyicilerini çoğaltmak, türlerin yabancılığını gidermek gibi niyetlerle yerli yaşamın niteliklerinin havasına uydurarak özgürce çevirime uygulamasıdır.


Leave A Reply