Uykunun Anahtarı “Melatonin” Nedir? Ne İşe Yarar? Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Uykunun anahtarı olarak nitelendirilen melatonin hormonu nedir? Melatonin ne şe yarar? Vücudumuza etkileri nelerdir?

Uykusuzluk metropol insanının kronik rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Bitkisel şuruplar, sıcak süt, anneanne karışımları veya en sevdiğiniz dizi işe yaramıyorsa, etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir alternatif denemek isteyebilirsiniz.

Melatonin beyin tarafından salgılanan doğal bir hormondur. Vücudunuzun uyuma ve uyanma saatlerini kontrol eden doğal bir saati vardır. Aynı saat ne kadar melatonin ürettiğinizi de kontrol eder. Vücudunuzdaki melatonin seviyesi geceleri yükselir. Tüm gece üst seviyelerde seyreden melatonin seviyeniz sabah olunca düşer. Ayrıca ışık, melatonin üretimini etkileyen bir faktördür.

Uykunun Anahtarı "Melatonin" Nedir? Ne İşe Yarar? Etkileri Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

Pirinç, arpa, mısır ve yulaf az miktarda melatonin içeren gıdalardır. Melatonin ayrıca destek ürünü olarak satılır.

Beyinde salgılanan melatonin gece-gündüz döngüsünü düzenleyerek uyku düzenini oluşturur. Melatonin destek ürünleri uykusuzluk, jetlag ve migren oluşumunu önler.

Rush University Medical Center araştırmacıları, gece vardiyasında çalışan 3 çalışana uyumadan önce 3 miligram melatonin verdi. Çalışanlar %73 oranında daha fazla uyuyabildi.

Advertisement

Melatonin desteği almıyorsanız, doğal yollara başvurarak melatonin seviyenizi düzenleyebilirisiniz. Gün içinde alkol ve kahve tüketiminden kaçınmak, aydınlık ortamlarda zaman geçirmek ve şekerleme sürenizi 30 dakikadan az tutmak melatonin üretimini yükselterek düzenli olarak zamanında uyumanızı sağlar.

Yiyeceklerin içindeki melatonin miktarı çok az olduğu için ne kadar yemeniz gerektiğini kestirmek oldukça zor. Destek ürünü kullanmayı tercih ediyorsanız, üreticiler günde 3-5 mg kadar melatonin tüketmeniz gerektiğini söylüyor. Uzmanlara göre 5 mg’dan sonrası etkisini kaybederek boşa gidiyor.

Dışarıdan Melatonin Almak ve Etkileri

Bazı insanlar vücudun iç saatini ayarlamak için ağız yoluyla melatonin alırlar. Melatonin en çok uykusuzluk ve farklı koşullarda uykuyu iyileştirmek için kullanılır. Örneğin, jet lag, günlük çalışma programı değişen (vardiya-çalışma bozukluğu) insanlarda uyku-uyanıklık döngülerini ayarlamak ve insanların bir gündüz ve gece döngüsü oluşturmalarına yardımcı olmak için kullanılır. Elbette destek ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.

Uykusuzluk

Kaynak: pexels.com

İnsan büyüme hormonu (HGH), büyüme ve hücresel rejenerasyon için hayati öneme sahip bir hormon türüdür. Bu önemli hormonun daha yüksek seviyeleri, hem güç hem de kas kütlesindeki artışlarla ilişkilendirilmiştir. Bazı çalışmalar, melatonin takviyesinin erkeklerde HGH düzeylerini artırabildiğini bulmuştur.

Sekiz erkekte yapılan küçük bir çalışma, hem düşük (0.5 mg) hem de yüksek (5 mg) melatonin dozlarının HGH düzeylerini arttırmakta etkili olduğunu bulmuştur. 32 erkekte yapılan bir başka çalışmada da benzer sonuçlar görülmüştür.

Bununla birlikte, melatoninin genel popülasyondaki HGH düzeylerini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.

Advertisement


Leave A Reply