Yangından Korunma Haftası (İtfaiyecilik Haftası) Önemi Hakkında Yazı

0
Advertisement

Yangından korunma haftası (İtfaiyecilik haftası) ile ilgili yazı. Yangından korunma haftası (İtfaiyecilik haftası) ne zaman kutlanır ve önemi nedir?

Yangından Korunma Haftası (İtfaiyecilik Haftası)

Yangından korunma haftası (İtfaiyecilik haftası)

Yangın, karşılaşabileceğimiz en büyük yıkımlardan biridir. Ev, atölye, fabrika, orman, harman yerindeki ekinlerimiz kızgın alevlerle cayır cayır yanıp, kısa sürede kül olur gider. İnsanları aç, açık, acılar içerisinde bırakır. Yer sarsıntısı, çığ, toprak kayması, sel, salgın hastalıklar gibi yıkımlar da böyledir.

Saydığımız diğer felâketlerden farklı olarak yangın, genellikle insanların bilgisizliğinden, ilgisizliğinden, dikkatsizliğinden doğar. Atılan yanan bir kibrit, söndürülmemiş sigara izmariti, piknik ateşi, gaz tüpü, sobadan, ocaktan sıçrayan kıvılcım bir yapıyı, bir ormanı, bir serveti yok ediverir.

Elektrikli araçların bilgisiz kullanılmasının getirdiği felâketler az değildir. Ütünün fişinin prizde unutulması, elektrikli ocakların iyi kullanılmaması, elektrik kontağı, televizyon tüpünün patlaması büyük yıkımların nedeni olur.

Sıcak yaz günlerinde zümrüt yeşili, zengin bir ormana düşen yıldırım, orman yangınlarına neden olur. Güzelim doğa harikası ağaçlar kısa sürede yok olur. Ormandaki hayvanlar da yanar, kül olur. Ormanın yerinde çırılçıplak tepeler kalır. Aynı yerde yine güzel bir orman yetişmesine bir insanın yaşamı yetmez.

Advertisement

Yangından Korunma Haftası Resimleri

Tarih, büyük kentleri yok eden yangınlardan söz eder. İstanbul’da Fatih semtinde çıkan yangın, Mısır’da İskenderiye Kitaplığı yangını, unutulmaz olaylardandır. Savaşlar da yangınlara neden olmaktadır. Yangın sırasında itfaiye ekipleri, söndürme çalışmaları yapar. Kızılay insanların yardımına koşar. Komşular, yurttaşlar, yıkıma uğrayanlara yardımcı olurlar, acılarını hafifletirler.

Yangına karşı bilgili, hazırlıklı, uyanık olmalıyız. Okulda, iş yerinde, taşıtımız da yangın söndürme araç ve gereçleri bulundurmalıyız. Bunları bakımlı tutmalıyız, denetlemeliyiz. Kibritle, ateşle oynayanları engellemeliyiz. Elektrikli araçları dikkatli kullanmalıyız. Ocağı, sobayı denetim altında tutmalıyız.

Yarığın çıkması halinde itfaiyeye haber vermeliyiz. Evde ise yangının çıktığı bölüme kovalar dolusu su atmalı, ıslak halı ile örtmeliyiz. Olabildiğince telâşlanmadan bu ilk önlemleri alabilirsek; evimizin, eşyalarımızın, iş yerimizin yok olmasını önleyebiliriz.

YANGIN ÇIKMAMASI İÇİN:

  1.  Piknik ateşini mutlaka söndürmeliyiz.
  2.  Benzin, gazyağı, tiner vb. yanıcı, patlayıcı sıvılarla soba, ocak yakmaktan kaçınmalıyız.
  3.  Elektrikli araçlar bilgili kullanılmalı, arızalı olanlar onartılmalıdır.
  4.  Bacalar, soba boruları mutlaka temizlenmelidir.
  5.  Tüp gaz ocakları bakımlı tutulmalı, işi bitince söndürülmelidir.
  6.  Yanar kibrit ve sigara izmariti asla, hiç bir yere atılmamalıdır.
  7.  Yapılar olabildiğince çimento, tuğla ve taştan (kâgir) yapılmalıdır.
  8.  Evimizi, eşyalarımızı, taşıtımızı yangına karşı sigorta ettirmeliyiz.
  9.  Kibrit kutusu, çakmak küçük çocukların erişemeyeceği bir yerde bulundurulmalıdır.
  10.  Evden, işyerinden soba söndürülüp çıkılmalıdır.
  11. Okulda, işyerinde, apartmanda; kum torbaları, köpük püskürtme araçları, su kovalan, kazma, kürek, kanca vb. bulundurulmalı. Yangın söndürme ekibi kurulmalı, yangın söndürme uygulaması yapılmalıdır.
  12. Kolayca tutuşabilecek yanıcı maddeler güvenlik altına alınmalı, konutlardan uzak bir yerde bulundurulmalıdır.
  13. Elektrikli araçları kullandıktan sonra fişleri prizden mutlaka çekmeliyiz.
  14. İtfaiye örgütünün telefon numarasını kolay görülebilen bir yere yazmalıyız.
  15. Gaz, benzin, ispirto yanarken su atmak yerine üzerine halı, kilim örtmeliyiz.

Yangınla savaşmanın en iyi yolunun zamanında alınacak önlemlerle yangının Çıkmasının engellenmesi olduğunu unutmayalım.

Advertisement


Leave A Reply