Yemek İçin Yaşamamalı Yaşamak İçin Yemeli Konulu Kompozisyon

0
Advertisement

Çiçero’nun Yemek İçin Yaşamamalı Yaşamak İçin Yemeli sözü ne anlama gelir, açıklaması, anlamı, hakkında yazı, kompozisyon.

sağlıklı beslenme

Kaynak: pixabay.com

YAŞAMAK İÇİN YEMELİSİN,
YEMEK İÇİN YAŞAMAMALISIN.
(Çiçero)

İnsan, sağlıklı olmak, yaşamak için yemelidir. Yemek bir amaç değil, yaşamak için bir araçtır.

Yaşamak için belirli besinlere gereksinme vardır. Bunları alamayan insan güçsüz düşer, hastalanır, sonunda ölür. Tüm canlılar da böyledir.

Otobüs, uçak, gemi, jip vb. gibi motorlu araçların çalışması için yakıt gerekir. Yakıt biterse, motor çalışmaz; uçak da hareket edemez. Yakıt onların çalışması içindir. Sadece yakıt yaksın diye yapılmış bir araç düşünülebilir mi?

İnsan da böyledir. Yaratılmasının, yaşamasının amacı, sadece yemek, sırtüstü yatmak değildir. Eğer böyle olsaydı, insan yaşamının bir anlamı olmazdı. Bitkisel ve hayvansal bir yaşamdan ayrımı kalmazdı.

Öyleyse, yemeğe gerektiğinden fazla önem vermemeli; gerektiği kadar yemeliyiz.

Advertisement

Vücut Sağlığı

Hayatımız vücudumuzun sağlığına bağlıdır. Bunun için, vücudumuzdaki bütün organların nasıl işlediğini bilmeli, bunların bozulmamasına dikkat etmeliyiz. ilk olarak, vücudumuzu bütünüyle sağlıklı, sağlam tutabilmek için, beden eğitimi’ne önem vermeliyiz.

Beden eğitimi vücudun çeşitli dokularına, organlarına kuvvet kazandırır; kasların çalışmasını kolaylaştırır; onlara güç, çeviklik, düzen verir; kemikleri sıkı tutar, böylece kamburlukları, biçimsizlikleri önler. Kasların iyi çalışması üzerine solunumun çapı genişler: Durgun haldeyken ancak 3,5 litre hava alabilen akciğerler, solunumun çapı genişleyince, 5 – 6 litre hava alır; vücuda giren oksijen artar; kan dolaşımı hızlanır, damarlar rahat çalışır.

Beden hareketlerinin kalp üzerindeki etkileri çok önemlidir. Bu hareketlerle kalp kası kuvvetlenir; böylece, damarlara her defasında 120 santimetre küpe kadar kan gönderebilir. Beden hareketi yapmayanlarda ise bu miktar 50-60 sm. küpü geçmez.

Hareketler sırasında kalp atışının artması normaldir. Bu hal vücudun beslenmesinde faydalı olur. Hareketlerden sonra kalp atışı (nabız) dakikada 200’e yaklaşır. Yalnız, yarım saate varmaz, yeniden 70-80’e iner.

Beden eğitiminin beslenme üzerindeki yararlı sonuçları da çok önemlidir: Normal olarak 1.500-2.000 kalori harcayan bir insan, hareketlerden sonra, 5.000-10.000 kalori harcar. Bu büyük kalori harcama dolayısıyla vücuttaki yağlar erir; iç salgı faaliyeti artar; böbrekler, karaciğer, sindirim düzene girer; terlemeyle de vücuttaki zehirler dışarı atılır.

Advertisement


Leave A Reply