23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının anlam ve önemi hakkında yazılmış 23 Nisan hakkında yazılmış kısa bir yazı / kompozisyon.
23 Nisan Anlam ve Önemi Kısaca
23 Nisan 1920 günü herkesin bildiği gibi TBMM’nin kuruluş günüdür. Ancak bu sadece basit bir meclisin kuruluş günü müdür? Bir milletin feryadının, bağımsızlık aşkının vücuda dönüşmeye başladığı gündür. Bu gün emperyalist, yayılmacı, sömürgeci güçlere karşı bir ulusun dik durabilme mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde attığı en önemli adımlardan birisidir.
23 Nisan 1920 için kurumsallaşan bir Milli Mücadele‘nin başlangıcı da denilebilir. Mustafa Kemal Atatürk böylesine önemli bir günü çocuklara armağan ederek geleceğin kimlerin elinde olduğunu göstermiş ve ilk defa 23 Nisan 1929 gününden itibaren bu bayram kutlanmaya başlanmıştır. Taa ki 1979 yılına kadar 23 Nisan çocuk bayramı sadece ülke genelinde kutlanırken dünyada çocuklara ait tek resmi bayram olmasından da dolayıdır ki uluslararası ölçekte bu bayram kutlanmaya başlanmıştır.
23 Nisan aynı zamanda ulusal egemenlik bayramı ünvanını da taşımaktadır. Ulusal irade demek ülkenin geleceğinin tam anlamı ile milletin hakimiyetinde olması. Ayrıca kararların da ulusal iradeye uygun bir şekilde oluşturulması ve tamamen dış güçlerden bağımsız olması gerektiği anlamını taşımaktadır. Bu sebepledir ki milli iradenin yegane sembollerinden olan Meclis’in açılış gününde hem çocuk hem de ulusal egemenlik bayramı ismi verilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün bu muhteşem mirasına sahip çıkmak her aklı başında Türk ferdinin görevi olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’e o günün şartları sanki günümüz şartlarına denkmiş gibi muamele edip eleştirmeye çalışan aklı selimlere… Her zaman fikri olarak derslerinin verilmesi gerekmektedir. 23 Nisan gibi önemi büyük bir günü büyük bir coşku ile kutlayarak bu mirasa verdiğimiz önemi tekrar tekrar hatırlatmalıyız.
23 Nisan İle İlgili Kısa Yazı
23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı çok önemli bir gündür. Bu günün anlam ve önemini yeni yetişen kuşaklara kavratabilmek, geçmişin heyecanlarını bugüne yaşatabilmek, onlarında bayram havası içerisinde kavrayışlarını sağlayan bir öneme sahiptir.
Türk ulusunun yüreğinde derin yaralar açan kötü günlerin, Ankara’da açılan Büyük Millet Meclisi ile umuda dönüştüğü gündür.
Egemenliğin padişahın elinden, halkın eline geçmesi elbette çetin mücadeleler sonucunda gerçekleşen bir aşamadır. Bu olayları kısaca anımsayalım.
Birinci Dünya Savaşı sonrası yurdumuz düşmanlar tarafından işgal edilmiştir. 19 Mayıs 1919’da Atatürk Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Savaşın yönetilmesi ve yeniden yapılanmanın sağlanması için Temsil Heyet-i 27 Aralık 1919’da Ankara’yı çalışma merkezi olarak seçti. Padişah yönetimi ve düşmandan uzak bir yerde özgürce çalışma ortamı sağlanan Temsil Heyet-i – İngilizlerin dağıttığı Mec-lis-i Mebusan’ın da -yok olmasıyla-19 Mart 1920’de illere bir genelge göndererek beşer temsilci seçip göndermelerini istedi. –
Mustafa Kemal 21 Nisan 1920’de yayımladığı genelge ile seçilen temsilcilerin 23 Nisan 1920 günü Ankara’da toplanacaklarını duyurdu. Meclise 115 temsilci katıldı.
Bu ilk meclisin amacı; yurdumuzun düşmanlardan temizlenmesi, yeni Türkiye’nin kurulmasıdır. Benimsediği ilke ise egemenliğin ulusa verileceği, ulusun bu hakkını temsilciler aracılığı ile yürüteceği düşüncesidir.
2 yorum
yazı çok uzun ben bitirdim arkadaşlar.
çok güzel bunu 23 nisanda okuyacağim