Newton’un Üçüncü Hareket Kanunu Nedir?

1
Advertisement

Newton’un üçüncü hareket kanunu, etki tepki prensibi nedir? Üçüncü hareket yasasına örnekler.

Newton'un Üçüncü Hareket Kanunu

Üç yüz yıl kadar önce, İngiliz matematikçisi Isaac Newton tarafından ortaya atılan üçüncü hareket kanunu, kuvvetlerin birbirine karşı etkisini ele almaktadır. Örneğin, bir kibrit kutusunu avucumuza koyduğumuz zaman, elimiz kutuyu yukarıya doğru ne kadar itiyorsa, kutu da ele o kadar bir baskı yapar. Gerçekten, bir yere bir kuvvet uygulandığı zaman bu kuvvet kendisine tamamen eşit, ama ters yönde bir kuvvetle dengelidir.

Bu kanunun nasıl işlediğini göstermek için basit bir yol, iki el kantarının çengellerini birbirine takıp öbür uçlarından çekmektir. O zaman her ikisi de aynı bir kuvvet (örneğin 5 kg.) gösterir, ama kantarlar ters yönde çekilmektedir Bu kantarlardan birisi duvara bağlanır, öbürü çekilirse sonuç gene aynıdır. Her iki kantarın ölçtüğü kuvvet aynı değerde ve ters yöndedir Eşit ve ters yönde kuvvetler için açık örnekler bulmak zor değildir En ilginç örnek roketlerdir; burada, yanma odasında meydana gelen gazlar, duvarları her yönde eşit kuvvetlerle dışarı doğru iter. Oda tamamen kapalı olursa roket hareket etmez. Ama arka tarafında bir delik vardır, gazları bu tarafa doğru bir kuvvet uygulayamaz. Bu yüzden, yanma odasının ön tarafını iten kuvvetler raketi ileriye doğru fırlatır.

Daha yakın bir örnek, kayıktan birisi karaya çıkarken kayığın kenardan uzaklaşmasıdır. Adamın ayağının kayığı geriye doğru itmesi, kendisinin karaya atlamasını sağlayan eşit ve ters yönde bir kuvvet meydana getirir. Kayığın uzaklaşması adamın onu geriye doğru ittiğini gösterir.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply