Orkney Adaları Nerededir?

0
Advertisement

Orkney Adaları nerededir, hangi ülkenin sınırları içindedir, kaç tanedir? Orkney Adaları özellikleri, hakkında bilgi.

Orkney Adaları

Orkney Adaları

Orkney Adaları

Orkney Adaları; 70’i aşkın ada ve adacıktan oluşan takımadadır. İskoçya’nın yaklaşık 32 km kuzeyinde Pentland Boğazının ötesinde yer alır. 1975’teki yönetsel düzenlemeden bu yana üç ada bölgesinden birini oluşturur. Adaların yalnızca 20 kadarında insan yaşar.

Orkney Adaları klasik edebiyatta Orcades adıyla anılır. Adadaki Tarihöncesi yerleşmelere ilişkin birçok kalıntı vardır. Yeraltı evleri, çemberler, dikili taşlar ve toprak evler bunlar arasındadır. Batı Mainland Adasındaki yeraltı köyü Skara Brae, Avrupa’da Geç Neolitik Çağın en kusursuz kalıntılanndan biridir. Viking akıncıları 8. yüzyıl sonlarında bölgeye ulaştılar ve 9. yüzyılda adalara yerleştiler. Bundan sonra adalar Norveç ve Danimarka’nın yönetimine girdi. Kelt misyonerleri adalara 7. yüzyılda geldiler, ama halkın Hristiyanlığı benimsemesi çok sonraları gerçekleşti. Kirkwall Katedrali, 12. yüzyılda Vikingler tarafından, Aziz Magnus’un onuruna inşa edildi. Orkney ve Shetland adaları 1472’de İskoçya’ya verildi.

Orkney’lerin en büyüğü Mainland (Pomona) Adaşıdır. Bu ada Doğu Mainland ve Batı Mainland olarak iki kesime ayrılır. İki kesim, Kirkwall ile Scopa Flow arasında yaklaşık 2 km genişliğindeki bir kara şeridiyle birbirine bağlanır. Ada, görece alçak ve engebelidir. Akarsuları kısadır, ama bol alabalık avlanır. Doğu Mainland’ın güneyinde yer alan küçük Burray ve Güney Ronaldsay adaları II. Dünya Savaşı sırasında, denizaltıların Scapa Flow’daki deniz üssüne sızmasını önlemek amacıyla yapılan setlerle Mainland’a bağlanmıştır. Parçalanmışlığına karşın, Orkney bereketli bir tarım alanıdır. Ortalama 14 hektar genişliğinde küçük çiftliklere ayrılmıştır. Tarımın önemi nedeniyle Orkney’de balıkçılık komşu Shetland Adalarında olduğu kadar gelişmemiştir. Kuzey Denizi petrolünün işletilmesi sonucunda, Scapa Flow’daki Flotta’da bulunan Piper ve Claymore petrol alanları için büyük bir kara terminali inşa edilmiştir.

Mainland Adasında yalnızca iki kasaba vardır: Kirkwall ile Stromness. İtfaiye ve polis dışında tüm hizmetlerin sorumluluğunu taşıyan adalar bölgesi konseyinin merkezi Kirkwall’dur. Kirkwall’da St. Magnus Kated-rali’nin yanı sıra birkaç eski güzel konak ile Piskoposluk Sarayı’nın ve İskoçya kontlarının malikânelerinin kalıntıları vardır. Orkney ile İskoçya anakarası arasında yeterli bağlantı vardır. Aberdeen ve Inverness’den Kirkwall’a günlük uçak seferleri yapılmaktadır. Scrabster, Aberdeen ve Shetland ile Kirkwall arasında gemi seferleri vardır.

Kaynak – 2

Orkney Adaları

Advertisement

Orkney Adaları, Kuzey Denizi’nde Kuzeydoğu İskoçya kıyıları açığında ada topluluğu. Yüzölçümü 974 km2, nüfusu 19.338 (1988), merkezi Kirkwall (Mainland / Pomona Adası). Yönetim açısından İskoçya’ya bağlıdır. İskoçya’dan 11 km genişliğindeki Pentlan Boğazı ile ayrılan 73 adanın yalnızca 30’unda yerleşim vardır. Pomona adıyla da anılan en büyük ada Mainlan’ın (492 km2) yanı sıra Hoy, Güney Ronaldsay, Shapinsay, Stronsay, Rousay, Eday, Westray, Sanday öteki başlıca adalarıdır.

Kıyıları girintili çıkıntılı sarp kayalıklar, alçak tepeler, göller, verimli vadilerle kaplı olan adaların en yüksek noktası Ward Tepesi’dir (475 m, Hoy Adası). İklim ılıman ve yoğun yağışlı olmasına karşın, sert kuzey rüzgarları görülür.

Ekonomi, tarım, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (orkney ırkı) ve balıkçılığa dayanır. Sepa Flow’daki küçük Flotka Adası’nda, Kuzey Denizi’nden çıkarılan petrolün bir bölümü depolanır.


Leave A Reply