Yunan Mitolojisinde Antigone Kimdir?

0
Advertisement

Eski Yunan mitolojisinde yer alan karakterlerden birisi olan Antigone ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Antigone ve Kral Oedipus (Aleksander Kokular - Varşova Ulusal Müzesi)

Antigone ve Kral Oedipus (Aleksander Kokular – Varşova Ulusal Müzesi)

ANTİGONE, Eski Yunan mitolojisinde Oedipus’un kendi anası İokaste’den doğma kızı. Oedipus babasını öldürmüş ve annesiyle evlenmiştir. Bu gerçeği öğrenince gözlerini kör eder. Tüm tanıdıkları ondan yüz çevirirler. Yalnızca Antigone yaşlı ve kör babasını bırakmaz, elinden tutup onunla birlikte dilencilik yapar. Bu yüzden Antigone evlatların babalarına karşı gösterdikleri sevecenliğin simgesi olur.

Kral Oedipus sonunda kızıyla birlikte, Attika’nın bir ilçesi olan Kolonos’a gelir. Antigone, Theseus karşısında babasını savunur, ona bir mağara bulur ve Oedipus burada perişan bir halde can verir. Sophokles’in Oedipus adlı tragedyasında bu facia canlandırılır. Ancak Oedipus ölürken oğullarına lanet eder. Antigone babasının ölümünden sonra Thebai’ye döner. Kardeşleri Eteokles ile Polyneikes birer yıl krallık yapmak için anlaşmaya varmışlardır. Krallık tacını alan Teokles, süresi dolduğunda tahtı bırakmak istemez. İki kardeş amansız bir savaşa başlar ve birbirleriyle dövüşürken ölürler.

Bu konu Aiskhylos’un Thebai ‘ye Karşı Yediler tragedyasında anlatılır. İki kardeşin ölümünden sonra tahta Kreon çıkar. Kral olur olmaz, yurdunu savunduğundan dolayı Eteokles’i kahraman sayar ve onu törenle gömdürür. Polyneikes’i ise vatan haini ilan eder ve ölüsünün kurda kuşa yem olmasını ister. Onun için ağlayanları bile cezalandıracağını açıklar. Antigone, aynı görev sorumluluğuyla kardeşinin cesedini gömer ve bu eylemin suç değil, bir borç olduğunu söyler. Kreon ceza olarak onu kayalık yeraltı mahzeninde diri diri ölüme bırakır. Nişanlısı Haimon (Kreon’un oğlu) oNu kurtarmaya koşarsa da Antigone’nin kendisini asmış olduğunu görür; Haimon da canına kıyar.


Leave A Reply