Çocuklarda Kepek Neden Olur? Nasıl Temizlenir?

0
Advertisement

Çocuklarda, bebeklerde kepeklenme neden görülür? Kepek belirtileri ve yapılması gerekenler nelerdir? Kepeklenme hakkında bilgi.

kepek

Çocuklarda Kepek

Ölü hücreler deri yüzeyinden devamlı dökülür. Ancak kafa derisinde bu dökülen parçalar, saçlar yüzünden yere düşmez ve bunların aralarına takılıp kalabilirler. Bu birikme, kepeklenme olarak adlandırılmaktadır. Bu ne bir hastalıktır, ne de bulaşıcıdır; yalnızca normalin değişik bir şeklidir. Kafa derisindeki kepek miktarı, ölü hücrelerin dökülme hızına ve kafa derisindeki yağ derecesine göre kişiden kişiye değişir. Eğer kafa derisi ilaçlı şampuanlar veya kuvvetle ovuşturma sonucu tahriş olursa, dökülen ölü hücre sayısı artacaktır. Eğer çocuğun göz kapaklarının kenarında kepeğe benzer oluşumlar görülürse bu, seboreik egzemanın göz kapağı kenarında iltihap (blefarit) adıyla bilinen şekli olabilir.

Ne kadar önemlidir?

Kepek, hiçbir zaman önemli bir sağlık sorunu değildir, ancak özellikle büyümekte olan çocuklarda sıkıntı verebilir. Çocuğunuzun kafa derisi yağlıysa, kepeklenmeyi önlemek mümkün olmaz; ancak bu, kontrol altına alınabilir.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

• Kafa derisi üzerinde görülen ve kolayca uzaklaştırılabilen, beyaz küçük deri parçacıkları
• Saçlarını taradıktan veya fırçaladıktan sonra çocuğunuzun omuzlarında beyaz kırıntılar görülmesi.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuzun saçları arasında beyaz kırıntılar görürseniz, bunları parmaklarınızla uzaklaştırmaya çalışın. Eğer bunlar kolayca ayrılırsa, kepektir. Eğer dökülmezse, bu beyazlıkları uzaklaştırmaya çalışmayın; çünkü bir bitlenme olayıyla karşı karşıya olabilirsiniz.

2. Çocuğunuzun saçlarını gün aşırı bebek şampuanıyla yıkayın.

3. Kepekleri uzaklaştırabileceğinizi düşünerek kafa derisini ovuşturmayın. Böyle bir uygulama aksi tesir yaratarak kepeklenmeyi artırır.

Advertisement

Doktora başvurmalı mısınız?

Evde uyguladığınız tedavi kepeklenmeyi önlemezse, doktora başvurmanız gerekir.

Doktor ne yapacaktır?

• Mevcut endişelerinizi giderecek ve kepeklenmeyle nasıl mücadele etmeniz gerektiğini size ayrıntılarıyla anlatacaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Kepeği tedavi amacıyla hazırlanmış şampuanları on beş günde birden daha sık kullanmayın; içerisinde selenyum bulunanlardan sakının, çünkü bunlar çocuğun kafa derisini tahriş edebilir. Diğer zamanlarda çocuğunuzun başını bebek şampuanıyla yıkayın.


Leave A Reply