Morelia Nerededir? Festivallerin Şehri Morelia Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Morelia nerededir? Meksika’da yer alan bir şehir olan ve festivalleri ile ünlü Morelia kenti ve kentin tarihi ve festivaller hakkında bilgiler.

Morelia, Meksika’nın merkezindeki Michoacán eyaletinin kuzey orta kesiminde bir şehir ve belediyedir. Şehir Guayangareo Vadisi’ndedir ve eyaletin başkenti ve en büyük şehridir. Buradaki ana İspanyol öncesi kültürler Purépecha ve Matlatzinca idi, ancak bu süre zarfında vadide büyük şehirler kurulmadı.

Morelia - Meksika

İspanyollar bölgeyi kontrol altına aldı 1520’lerde. Viceroy Antonio de Mendoza yönetimindeki İspanyollar, 1541’de Michoacán’da hakimiyet için yakındaki Pátzcuaro şehrine rakip olan Valladolid adında bir yerleşim kurdu. 1580’de bu rekabet Valladolid’in lehine sonuçlandı ve sömürge eyaletinin başkenti oldu. Meksika Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra, şehirden selamlayan José María Morelos onuruna şehir Morelia olarak değiştirildi. 1991 yılında şehir, iyi korunmuş sömürge binaları ve tarihi merkezin yerleşimi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi ilan edildi.

Tarih

Morelia’nın bulunduğu Guayangareo Vadisi’ndeki insan yerleşimleri 7. yüzyıla kadar uzanmıştır. Burada bulunan eserler Teotihuacán kültürünün bu bölgedeki erken kültürler üzerindeki etkisini göstermiştir. 12. yüzyılda Purépecha vadiye geldi. Hispanik öncesi dönemin geri kalanında politik olarak egemen oldular, ancak burada herhangi bir büyük yerleşim inşa etmediler. 12. ve 15. yüzyıllar arasında Matlatzincas, yakındaki Pátzcuaro Gölü çevresinde bulunan Purépechas’ın izniyle bölgeye taşındı. Ana Matlatzinca yerleşimi, şehirdeki Júarez Plaza’nın bugün olduğu yerdi.

İspanyollar Gonzalo Gómez başkanlığındaki 1525-1526 yılları arasında Guayangareo Vadisi’ne itildi. 1530’larda bölge Juan de San Miguel ve Antonio de Lisboa gibi Fransiskanlar tarafından evanjize edildi.

Advertisement

Morelia kenti olacak olan, 1541’de Viceroy Antonio de Mendoza ve bir dizi encomenderos tarafından kuruldu ve ilk olarak Nueva Ciudad de Mechuacan (Yeni Michoacán Şehri) adını verdi. Yeni kurulan yerleşim hızla büyüdü, Vasco de Quiroga’nın İspanya’ya gitmesini ve “yeni şehir” in Michoacán’ın başkenti olmasını önlemek için rakip yerleşim Pátzcuaro’yu şehir ve mühür unvanını almaya teşvik etti. Eylem ayrıca yeni anlaşmanın adını Guayangareo olarak değiştirmesini gerektirdi. 1545’te Guayangareo, Antonio de Mendoza’nın memleketinden sonra 1545’te Valladolid adıyla Charles V’den şehir statüsü kazandı. Bu, Michoacán eyaletinde Antonio de Mendoza ve Vasco de Quiroga arasındaki güç mücadelesinin bir parçasıydı. Quiroga’nın yaşamı boyunca, viceroy ve encomenderos’un itirazlarına rağmen Pátzcuaro’da siyasi ve dini gücü korumayı başardı. Bununla birlikte, Quiroga 1565’te öldü. 1580’de, hem siyasi hem de dini otorite (Piskoposluk bkz.), Vasco’nun kurduğu San Nicolás Kolejini taşıyarak ve eyalet için yeni bir katedral kurmak için zemin hazırlayan Valladolid şehrine transfer edildi. .

17. yüzyılda katedral ve su kemerinin inşasıyla Valladolid için büyüme görüldü. Katedral 1640’ta (1744’te bitmiş) ve 1657’de su kemerinde başlamıştı. Bu yapıların her ikisi de 18. yüzyılda Valladolid’in Ustası Mimar Diego Durán tarafından çalışılacaktı. 17. yüzyılda, San Francisco, San Agustin, El Carmen ve La Merced manastırları ile Las Rosas, Las Monjas ve Capuchinas manastırları gibi şehrin büyük kiliseleri ve manastırlarının çoğu kuruldu. Kiliseler arasında La Compañía, San Juan ve La Cruz bulunmaktadır, ancak bu dönemde inşa edilen en önemli yapı katedral idi. Bu katedralin konumu o zamandan beri şehrin kompozisyonunu ve gelişimini tanımladı.

Sömürge döneminin sonunda, Valladolid yaklaşık 20.000 nüfusu olan küçük bir şehirdi. Ayrıca San Nicolás Koleji gibi dört önemli okulun bulunduğu bir eğitim merkeziydi. Bu okullar, devrim sonrası Fransa ve ABD’den çıkan yeni cumhuriyetçi fikirlere sempati duyan Miguel Hidalgo y Costilla ve José María Morelos y Pavón gibi akademisyenler olacaktı. Kasabada 1809 yılında komplo ile sonuçlanan 1809’da İspanyol yönetimine karşı gösteriler gerçekleşiyordu. Bu komplo keşfedildi, ana komplocular tutuklandı ve cumhuriyetçi fikirlerin yayılmasına yardımcı olan Yeni İspanya’nın diğer bölgelerine gönderildi.

Bir yıl sonra, Guanajuato eyaletinde ordusunu kurduktan sonra Miguel Hidalgo y Costilla geldi ve şehri devraldı ve Meksika’daki köleliğin sona erdiğini ilan etti. Şehir, kısa süre sonra kraliyetçi güçler tarafından geri alındı. Morelos buraya kraliyetçileri yerlerinden çıkarmak için geldi ama Agustín de Iturbide tarafından yenildi. Savaşta bir diğer önemli figür olan Mariano Matamoros, 1814’te şehrin ana meydanında kadro ateşleyerek vuruldu. Şehir, 1821 yılına kadar kraliyetçi elinde kaldı, taraf değiştiren Iturbide ve Vicente Guerrero, Trigarante Ordusu ile şehre girdi.

1828’de yeni oluşturulan Michoacán eyaleti, José María Morelos y Pavón’un onuruna şehrin adını Valladolid’den Morelia’ya değiştirdi. Purépecha adı Uaianarhio olarak kalmasına ve Pembe Şehir (Cantera) Taş, Açık Kapı Şehri, Rüzgarların Gülü, Yeni İspanya Bahçesi ve dini olarak Morelia gibi takma adlara sahip olmasına rağmen, bugün elinde tuttuğu resmi addır. İsa’nın Kutsal Kalbinin Şehir 1831’de belediye oldu.

19. yüzyılın sonlarında Meksika’daki liberal ve muhafazakar güçler arasındaki mücadeleler damgasını vurdu. Ayutla Devrimi sırasında, şehir Epitacio Huerta ve General García Pueblita yönetimindeki isyancı güçler tarafından alındı, ancak 1855 yılında Antonio López de Santa Anna’nın altındaki güçler tarafından geri alındı. İsyancılar bir yıl sonra Santa Anna’nın birliklerine saldırdı. İmparatorluk kurallarını empoze eden Fransız birlikleri şehre 1863’te girdi, cumhuriyetçi güçler Michoacán’ın başkentini Uruapan’a taşırken Morelia’daki muhafazakar aileler daha sonra şehri ziyaret eden imparator Maximilian I’e destek sözü verdi. 1867’de şehir cumhuriyetçi Nicolás de Régules tarafından ele geçirildi ve Michoacán’ın başkenti Morelia’ya döndü. 1869’da Benito Juárez’in hükümetine karşı bir isyan sırasında General Epitacio Huerta şehirdeki hükümet pozisyonlarına saldırdı, ancak Mariano Escobedo yönetimindeki güçler tarafından dövüldü.

Advertisement

Şehirde ilk telgraf hattı ile birlikte 1868-1870 yılları arasında ilk fabrikalar açıldı. Demiryolu, 1883 yılında sokak arabalarının yanı sıra izledi.

1910’da bağımsızlığın yüzüncü yılı için kutlamalar yapılır, ancak tahıl sıkıntısı ve Cumhurbaşkanı Porfirio Diaz’ın iktidarda devam etmesi nedeniyle şehirde gerginlikler yüksektir. Bir yıl sonra Francisco I. Madero’ya sadık devrimciler şehre kabul edilir. 1914’te, başkent Morelia’dan Tacámbaro şehrine taşındı. Şehir daha sonra aynı yıl General Sánchez yönetimindeki kuvvetler ve 1915’te Francisco Villa’ya sadık kuvvetler tarafından alındı.

1920’de Eyalet Hükümeti Sarayı, çiftlik çalışanları ve eyaletin her yerinden diğerleri tarafından kısaca ele geçirildi. Isaac Arriaga 1921’de burada suikaste uğradı. Şehir, 1924’te kendilerini “Delahuertistas” olarak adlandıran isyancılar tarafından yeniden saldırıya uğradı. Dövüş çoğunlukla ana meydanda General Lopez, Garcia ve Avila Camacho tarafından savunulan şehirle gerçekleşiyor.

1960’lı yıllarda sokak satıcıları şehrin tarihi merkezinden çıkarıldı ve ana doğu-batı yolu olan Avenida Madero’yu çevreleyen palmiye ağaçları kesildi. 1966’da devlet üniversitesinde ordu tarafından bastırılan bir öğrenci isyanı vardı.

1970’ler ve 1980’ler, şehir çevresindeki Periferico bypass halkasını içeren inşaatla işaretlenmiştir. 1980’lerde yeraltı suyu pompalamasından düşen su tabloları ile şiddetlenen coğrafi faylar nedeniyle hasar görüldü. Bu sorun, Querétaro ve Mexico City gibi Trans-Meksika Volkanik Kuşağı’ndaki diğer şehirlerin karşılaştığı sorunlara benzer.

1991 yılında şehir, iyi korunmuş sömürge mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi ilan edildi. 2001 yılında, sokak satıcıları bölgeyi daha turistik hale getirmek için tarihi merkezden tekrar taşındı. Trafik, buradan da yeni bypassların inşasıyla yeniden yönlendirildi. 2006 ve 2007 yıllarında tarihi merkezdeki birçok plaza ve bahçe yeniden tasarlandı.

2009 yılında, Zinapécuaro, Álvaro Obregón, Charo, Tarímbaro ve Morelia belediyelerinden oluşan Morelia metropol alanı geçici olarak kuruldu. Bu ilk belirleme, Şehircilik ve Çevre Sekreteri tarafından yapılmış olup, bu birimlerin belediye başkanları limitleri, stratejileri ve diğer eylemleri görüşmek üzere toplandıkça daha da geliştirmeler yapılacaktır. Bu eylemlerden biri, alanı yönetmek için resmi bir komisyon oluşturmak olmuştur.

Morelia - Meksika

Festivaller

Internacional de Música de Morelia Festivali, Morelia’yı “Amerika’nın Salzburg’u” yapma hayali olan Bernal Jiménez tarafından 1988 yılında başlatılan yıllık bir etkinliktir. Festival, 500’den fazla sanatçının katıldığı kırktan fazla konserden oluşuyor. Özel ve resmi sponsorlar, esp ile Morelia’nın en büyük müzik festivali haline geldi. CONACULTA. Konserler arasında oda orquestraları, korolar, ensamble’lar, üçlüler ve piyanist Joanna MacGregor ve Britten Senfoni gibi solistler yer alıyor. Her yıl farklı bir ülke, 2009’da Birleşik Krallık olan “özel konuk” dur. O yıl, katılımcılardan bazıları Londra Senfoni Orkestrası, Brodsky Dörtlüsü, La Britten Senfoni Orkestrası, İtalya’dan Coro Nova Scholla Gregoriana Di Verona ve Rusya’dan kemancı Tanya Anisimova’yı içeriyordu.

Uluslararası Morelia Yaz Opera Festivali (ISOFOM) 2017 yılında başladı ve opera galaslarına ve konserlerine binlerce izleyici üyesi çekti. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, ünlü fakülte ile çalışmak ve her Haziran ayında üç hafta boyunca Morelia’da yaşamak için geliyorlar. 2019’da festival, ilk Teatro Ocampo’da Verdi’nin ilk uzun metrajlı operası Falstaff’ın yanı sıra Palacio Clavijero’da bir Gala gecesi sunuyor. ISOFOM’un misyonu, yaklaşan genç opera sanatçılarını Michoacan izleyicilerine getirmek ve bu özel sanat formunu Morelia’nın tüm yerlerinde, uygun bir fiyatla onlarla paylaşmaktır.

Internacional de Cine de Morelia Festivali 2003 yılında başladı ve çoğunlukla gelecekteki yönetmenleri ve yapımları sergileyen Meksika sinemasına adanmış. Etkinliklerin çoğu Cinépolis Morelia Centro’da gerçekleşiyor, aynı zamanda diğer tiyatroları, oditoryumları ve halk meydanlarını da içeriyor.

Advertisement

Morelia, Emiliano Zapata’nın hayatını kültürel ve politik faaliyetlerle kutlayan yıllık Zapata Vive Morelia Festivali’nin yeridir. Etkinliğin amacı, Michoacán eyaletinden ve ülkenin diğer bölgelerinden sanatsal, kültürel ve sosyal organizasyonların sergilerini tanıtmaktır. Etkinlikler birkaç güne yayılır ve konserler, yuvarlak masa toplantıları ve bilgilendirme oturumları gibi etkinlikleri içerir. Etkinlik, alt sosyal sınıflarla çalışan ve siyasi olarak katılmaya bırakılan organizasyonları teşvik ediyor.

Festival de Escala, şehrin hemen güneyinde El Paredón de la Noria gibi yerlerde belediyede kaya tırmanışını teşvik etmeye yönelik yıllık bir etkinliktir.

Morelia’nın kalbinde 3 günlük Salsa yarışmasının yer aldığı popüler bir festival “SalsaMich” olarak adlandırılıyor. Tipik olarak Mart ayında düzenlenen festival, ülkenin dört bir yanından gelen Salsa dansçılarını ödüller için yarışmak üzere Morelia’ya getiriyor.


Leave A Reply