Atlet Ayağı Hastalığı Nedir?

0
Advertisement

Atlet ayağı nedir, nasıl bir hastalıktır? Atlet ayağı neden meydana gelir, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri nelerdir?

ATLET AYAĞI HASTALIĞI

Atletayağı (Tinea pedis ya da ayak tineası), çok rahatsız edici ve çirkin bir mantar enfeksiyonudur. Neyse ki, genellikle kolay tedavi edilebilen ve önlenmesi oldukça kolay bir hastalıktır. Küçük çocuklarda çok yaygın değildir; ama ailede herhangi biri bu hastalığı kapmış olabilir ve gereken önlemler alınmazsa, çocuğa bulaştırabilir.

NEDENLER

Atlet ayağına, kişisel beden temizliğinin gerektiğince yapılmaması (bedenin ya da hiç değilse ayakların sık sık yıkanmaması) ve ayakların kuru tutulmasına önem vermemek neden olur. Ayakları terleyen kişiler özellikle risk altındadır ve enfeksiyonu, ayakların havalanmasını önleyen, hava geçirmeyen plastik ayakkabılar daha da kötüleştirir.

Mantar, ayak parmakları arasındaki terli alanlarda, dökülen ölü deri üstünde yaşar. Çevredeki canlı dokuyu da iltihaplandırmasıyla, rahatsızlık hissedilmeye başlanır.

Atletayağına, derinin üst pullarına yerleşen bir mantar yol açar; bu mantar, derideki ve saçlardaki keratin proteiniyle beslendiğinden, atlet ayağının yanı sıra, saçlı deriye yerleşirse saçkırana da neden olur.

Advertisement

BELİRTİLER

Atlet ayağının ilk belirtisi ayak parmakları arasında kaşıntıdır; bunu derinin kabuklanarak soyulması izler. Ayak kötü de kokabilir.

Ciddi durumlarda, ayak parmakları arasında ağrılı, kırmızı renkli çatlaklar belirir. Daha da ciddi durumlardaysa, ayak tırnakları da etkilenir ve mantar ayak tırnaklarına yayıldıkça, tırnaklar yumuşar ya da kolayca kırılacak biçimde gevrekleşirler.

TEDAVİ

Atlet ayağının tedavisinde, mantara karşı kremler çok iyi sonuç vermektedir: Belirtilerin kaybolmasından sonra, iki-üç hafta daha kullanılmaları gerekir. Enfeksiyonun şiddetli olduğu ve tırnakların etkilendiği durumlarda, doktor tavsiyesiyle ağızdan alınacak bir ilaç kullanılabilir.


Leave A Reply