Enfeksiyon Nedir? Enfeksiyon Türleri Neden Oldukları Hastalıklar Tedavileri

0

Enfeksiyon nedir, enfeksiyon türleri nelerdir? Enfeksiyon hangi yollarla bulaşır, farklı enfeksiyon türlerinin neden olduğu hastalıklar ve tedavileri.

Enfeksiyon

Başka bir organizma vücudunuza girdiğinde ve hastalığa neden olduğunda bir enfeksiyon oluşur. Enfeksiyonlara neden olan organizmalar çok çeşitlidir ve virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi şeyleri içerebilir.

Bir enfeksiyonu doğrudan enfeksiyonu olan bir kişiden, kontamine yiyecek veya su yoluyla ve hatta bir böceğin ısırığı gibi birçok farklı şekilde edinebilirsiniz.

hasta çocuk

Kaynak: pixabay.com

Enfeksiyonlara, bunlara neden olan organizma türlerine ve hastalanmayı önlemek için atabileceğiniz adımlara daha yakından bakalım.

Enfeksiyon Türleri

Aşağıda, farklı enfeksiyon türlerini keşfedeceğiz, aşina olabileceğiniz bazı örnekleri listeleyeceğiz ve bazı olası tedavileri inceleyeceğiz.

Viral enfeksiyonlar

Virüsler çok küçük bulaşıcı organizmalardır. Bakterilerden bile daha küçükler. En temel düzeyde, bir virüs, bir protein kabuğuyla çevrili bir genetik materyalden oluşur. Bazı virüslerin yüzeylerinde ek bir zarf veya başka özellikler olabilir.

Virüsler parazitiktir ve yaşam döngülerini gerçekleştirmek için bir konakçı hücre gerektirir. Virüs konakçı hücreye girdikten sonra çoğaltmak için hücresel bileşenleri kullanabilir. Konakçı hücreden yeni virüsler salınır, bu da konakçı hücrenin ölmesine neden olur.

Bazı viral enfeksiyon örnekleri şunları içerir:

Olası tedaviler

Çoğu zaman, viral enfeksiyonların tedavisi, bağışıklık sisteminiz enfeksiyonu temizleyene kadar semptomları hafifletmeye odaklanır.

Bazı durumlarda, viral bir enfeksiyonun tedavisine yardımcı olmak için antiviral ilaçlar mevcut olabilir. Antivirallerin mevcut olduğu bazı viral enfeksiyon örnekleri arasında HIV, herpes ve hepatit C bulunur.

Bazı virüsler enfekte olduktan sonra sizinle birlikte ömür boyu kalır. Vücudunuzda uykuda kalabilirler ve yeniden aktifleşebilirler. Bunlara örnek herpes simpleks virüsü (HSV) ve suçiçeği-zoster virüsü (VZV) dür.

bakteri

Kaynak: pixabay.com

Bakteriyel enfeksiyonlar

Bakteriler tek hücreli mikroorganizmalardır. Çok çeşitli, çeşitli şekil ve boyutlarda olabilirler. Bakteriler toprak, su kütleleri ve vücudumuzun içinde veya üzerinde bulunan her türlü ortamda bulunabilir. Bazıları aşırı sıcaklıklarda ve hatta radyasyona maruz kalsalar bile hayatta kalabilir.

Vücudumuzda çok fazla bakteri olmasına rağmen, bu bakteriler genellikle hastalığa neden olmaz. Aslında, sindirim sistemimizdeki bakteriler yiyeceklerimizi sindirmemize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazen bakteriler vücudumuza girebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonların bazı örnekleri şunları içerir:

  • boğaz ağrısı
  • genellikle koliform bakterilerin neden olduğu bakteriyel idrar yolu enfeksiyonları (İYE)
  • E. coli, Salmonella veya Shigella’nın neden olduğu bakteriyel gıda zehirlenmesi
  • Staphylococcus aureus (MRSA) gibi bakteriyel selülit
  • bakteriyel vajinoz
  • belsoğukluğu
  • klamidya
  • frengi
  • Clostridium difficile (C. diff)
  • tüberküloz
  • boğmaca
  • pnömokok pnömonisi
  • bakteriyel menenjit
  • Lyme hastalığı
  • kolera
  • gıda zehirlenmesi
  • tetanos
  • şarbon

Olası tedaviler

Bakteriyel enfeksiyonlar çoğunlukla antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotikler bakteriyel büyümeyi etkileyen ilaçlardır. Bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir veya onları doğrudan öldürebilirler.

Farklı antibiyotik sınıfları vardır. Size reçete edilen, enfeksiyonunuza ne tür bakteri neden olduğuna bağlı olacaktır. Ek olarak, antibiyotiklerin yanlış kullanımı birçok bakterinin onlara karşı direnç geliştirmesine neden olur.

pamukcuk

Kaynak: commons.wikimedia.org

Mantar enfeksiyonları

Mantarlar, mayalar ve küfler gibi şeyleri içerebilen başka bir organizma grubudur. Toprak dahil, banyo gibi nemli alanlarda ve vücudumuzda bulunabilirler. Bazen mantarlar o kadar küçüktür ki onları çıplak gözle göremezsiniz. Diğer zamanlarda, banyo karonuzda küf fark ettiğinizde onları görebilirsiniz.

Tüm mantarlar sizi hasta edemez, ancak bazı mantar enfeksiyonu örnekleri şunları içerir:

vajinal mantar enfeksiyonları
saçkıran
Atlet ayağı
pamukçuk
aspergilloz
histoplazmozis
Cryptococcus enfeksiyonu
fungal menenjit

Olası tedaviler

Mantar enfeksiyonları antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Reçete ettiğiniz ilacın türü, sahip olduğunuz mantar enfeksiyonu türüne bağlı olacaktır. Örneğin, saçkıran veya atlet ayağı gibi durumlar için topikal bir antifungal krem ​​reçete edilebilir. Oral antifungal ilaçlar da mevcuttur. Daha şiddetli mantar enfeksiyonları intravenöz (IV) antifungal ilaç gerektirebilir.

Paraziter enfeksiyonlar

Parazitler bir konakçı organizmanın içinde yaşar ve konakçının yiyecek veya diğer besinleri alır. İnsanlarda hastalığa neden olabilecek üç tip parazit vardır:

Protozoa: küçük, tek hücreli organizmalar
Helmintler: daha büyük, solucan benzeri organizmalar
Ektoparazitler: pire, keneler ve bitler gibi organizmalar

Parazitlerin neden olduğu bazı enfeksiyon örnekleri şunlardır:

sıtma
toksoplazmozis
trikomoniyaz
giyardiyaz
tenya enfeksiyonu
yuvarlak kurt enfeksiyonu
kasık ve baş biti
uyuz
leişmaniazis
nehir körlüğü

Olası tedaviler

Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarda olduğu gibi, parazitik bir enfeksiyonu tedavi etmek için mevcut spesifik ilaçlar vardır. Kullanmanız gereken antiparaziter ilaç türü, enfeksiyonunuza neden olan parazitin türüne bağlı olacaktır.

Prionlar

Bir prion aslında bir organizma değildir – bir proteindir. Prionlar normal vücut proteinlerini etkileyebilir ve anormal şekillere katlanmalarına neden olabilir. Demans gelişimine ve yürüme veya konuşma güçlüklerine neden olabilirler.

Prion hastalıkları çok nadirdir.

Bazı prion koşulları kalıtsal olmakla birlikte, diğerleri kontamine yiyecek tüketerek elde edilebilir ve bulaşıcı kabul edilir. Örnekler arasında değişken Creutzfeldt-Jakob hastalığı (deli dana hastalığına bağlı) bulunur.

Olası tedaviler

Şu anda prion hastalıkları için iyileştirici bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, ilerlemelerini yavaşlatabilecek ilaçlar vardır.

Enfeksiyon belirtileri

Bir enfeksiyonun belirtileri, sahip olduğunuz enfeksiyon türüne bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon geçirebileceğinizi gösteren bazı genel belirtiler şunlardır:

  • ateş veya titreme
  • vücut ağrıları
  • yorgun hissetmek
  • öksürme veya hapşırma
  • mide bulantısı, kusma veya ishal gibi sindirim rahatsızlığı
bağışıklık sistemi

Kaynak: pixabay.com

Enfeksiyon bulaşmasının nedenleri

Enfeksiyona birçok farklı yoldan bulaşabilirsiniz.

Doğrudan iletişim

Hepsi olmasa da bazı enfeksiyonlar, dokunma, öpüşme veya cinsel ilişki yoluyla enfeksiyonu olan bir kişiyle doğrudan temas ettiğinizde yayılabilir.

Enfeksiyonu olan bir kişinin vücut sıvılarıyla doğrudan temas, bazı durumlarda enfeksiyonları da yayabilir. Bu, aşağıdakileri içerebilir:

  • kan
  • burun salgıları
  • tükürük
  • meni
  • vajinal sekresyonlar

Son olarak, bazı enfeksiyonlar enfekte olmuş bir anneden plasenta yoluyla veya doğum sırasında doğrudan çocuğa bulaşabilir.

Dolaylı iletişim

Çevrenizde bazı bulaşıcı organizmalar bulunabilir. Bu şeylerle temasa geçebilir ve ardından enfeksiyonu kendinize yayabilirsiniz.

Bunun yaygın bir örneği, grip olan biri öksürdüğünde veya hapşırdığında olur. Grip virüsü daha sonra havada veya kapı ve musluk kolları gibi nesnelerde bulunabilir. Kontamine bir nesneye dokunup yüzünüze, ağzınıza veya burnunuza dokunursanız, enfekte olabilirsiniz.

Kontamine yiyecek veya su yoluyla

Bazı durumlarda, yiyecek veya su bulaşıcı organizmalarla kontamine olabilir. Bu enfeksiyonları aşağıdaki gibi şeyleri tüketerek alabilirsiniz:

  • sağlıksız koşullarda hazırlanan gıdalar
  • et, et veya deniz ürünleri gibi çiğ veya az pişmiş gıdalar
  • uygun olmayan konserve gıdalar
  • pastörize edilmemiş sütler veya meyve suları
  • uygun olmayan şekilde depolanmış veya soğutulmuş gıdalar

Enfekte bir hayvandan

Bazı enfeksiyonlar enfekte bir hayvandan insanlara yayılır. Bir örnek, enfekte bir hayvanın sizi ısırması durumunda alabileceğiniz kuduz virüsüdür.

Böcek ısırmasından

Keneler, sivrisinekler ve bitler dahil olmak üzere birçok farklı ısırma vardır. Bazı durumlarda, bulaşıcı bir mikroorganizmanın etrafındaki bir böcek sizi ısırırsa bir enfeksiyon alabilirsiniz. Bazı örnekler sıtma, Lyme hastalığı ve Batı Nil Virüsüdür.


Leave A Reply