Müzeler Hakkında 8 İlginç Bilgi

0
Advertisement

Müzelerin herkes tarafından bilinmeyen özellikleri. Müzeciliğin tarihçesi ve ilk müzeler, müzeler hakkında ilginç gerçekler.

Müzeler Hakkında 8 İlginç Bilgi

Sanat koleksiyonları, bilimsel aletler, tarihi eserler ve tuhaflıklar, antik çağlardan beri dünyanın dört bir yanındaki insanların merak ve ilgisini kendilerine çekmiştir. Bir kurum olarak müze antik çağda ortaya çıkmış ve insan toplumu, bilim, sanat ve tarihin tüm yönlerini kapsayarak yıllar boyunca gelişmiştir. Müzeler, geçmişin incelenmesi, doğal dünyanın incelenmesi, kültürlerin birbirleriyle büyüyüp etkileşime girmeleri açısından çok önemlidir. Müzeler eğitir ve ilham verir.

Müzelerin insan uygarlığının korunmasındaki önemini kutlamak için, bu büyük kurumlarla ilgili bazı tarihi gerçekleri bir araya getirdik:

Müzeler Hakkında Gerçekler

1. Müze kelimesi, Yunanca “mouseion” nden, Muslara ve ilham verdiği sanatlara adanmış tapınaklardan gelir. M.Ö. 4. yüzyılda, Aristoteles, Lyceum okulundaki zoolojik çalışmalarının örneklerinin toplanması için bir mouseion kurdu.

2. Ptolemy I Soter tarafından M.Ö. 300 yıllarında inşa edilen İskenderiye Müzesi, antik dünyanın en ünlü müzesiydi. Büyük İskenderiye Kütüphanesi’nden farklıydı, ancak antik dünyadaki bilginin korunması ve yayılması için de çok önemliydi.

Advertisement

3. Modern müze, Rönesans döneminde şekillenmeye başlamıştır, çünkü klasik sanat ve mimariye duyulan ilgi, varlıklı tüccar ve bankacı aileleri statü sembolleri olarak sanat koleksiyonları oluşturmaya itmiştir.

4. Vatikan’da bir sanat koleksiyonu yapan ilk papa, hükümdarlığı 1503’te başlayan Julius II’ydi. Belvedere’de papanın klasik heykel koleksiyonu için özel bir bahçe yapıldı.

5. İngiltere’deki ilk kamu müzesi, Elias Ashmole’un adı verilen Ashmolean Müzesi idi. Daha sonra Alice’in Harikalar Diyarında Maceraları’nda Lewis Carroll’a ilham veren bir dodo kalıntısı, bu koleksiyonda yer alan tuhaflıklardan biriydi.

6. 1753 yılında bir Parlamento Yasası ile kurulan British Museum, aslen Bloomsbury’deki büyük bir konakta bulunuyordu ve neredeyse yarım asır boyunca, kabul için resmi bir başvuru gerektiriyordu.

7. Başlangıçta saraylar veya manastırlar gibi mevcut binalarda bulunan müze binası, 18. yüzyılda kendine özgü bir bina türü olarak ortaya çıkmıştır. Bugün müze binaları, New York’taki Frank Lloyd Wright’ın Guggenheim Müzesi veya İspanya’nın Bilbao kentindeki Frank Gehry’nin Guggenheim Müzesi gibi kendi başlarına sanat eseri olarak kabul ediliyor.

8. Müzecilik, müze koleksiyonlarındaki nesnelerin bakımı, yönetimi ve müzelerin koleksiyonlarının eğitim ve araştırma amaçlı olarak halka sunulması hakkındaki geniş kapsamlı ve etkileyici çalışmasını tanımlayan bir terimdir.

Advertisement


Leave A Reply