Anoreksiya Nevroza Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Tedavisi

0
Advertisement

Anoreksiya Nevroza nedir, nedenleri nelerdir? Anoreksiya Nevroza belirtileri, teşhis ve tedavisi için yöntemler ve önleme yolları nelerdir?

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Birçok insan fazla kilo almaktan endişe ediyor. Ancak bazı insanlarda endişe takıntılı hale gelir ve anoreksiya nervoza adı verilen bir duruma neden olur. Anoreksiya nervoza, ciddi kilo kaybına neden olabilecek bir yeme bozukluğudur.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza olan insanlar son derece düşük kalorili bir diyet yerler ve aşırı kilo alma korkusuna sahiptirler. Kilo verdiklerinde genellikle kendilerini daha iyi hissederler. Ayrıca aşırı egzersiz yapabilirler. Anoreksiya en sık ergen kadınlarda teşhis edilir, ancak yaşlı ve genç kadınlarda ve erkeklerde de olabilir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri

Anoreksiya nervoza olan kişiler kilo verir ve son derece düşük ağırlıklarını farklı şekillerde korurlar. Bazıları kalori alımına ciddi kısıtlamalar getirirken, diğerleri aşırı egzersiz yapar. Bazılarında bulimia hastalarının kullandığı yöntemlere benzer şekilde tıkınır ve sonrasında kusarlar. Diğerleri, kendilerini kaloriden kurtarmak için müshil, kusma veya diüretikler kullanır. Anoreksiya nervoza varsa, belirtileriniz şunları içerebilir:

  • normal kiloyu tutamama
  • yorgunluk
  • uykusuzluk hastalığı
  • sarı veya lekeli ve yumuşak, ince tüylerle kaplanmış cilt
  • saç incelmesi veya dökülmesi
  • kabızlık
  • kuru cilt
  • düşük kan basıncı
  • Ayrıca, aşağıdaki gibi davranışları da fark edebilirsiniz:
  • aşırı egzersiz
  • yemeği yemek yerine tabağın içine itmek veya yiyecekleri küçük parçalara ayırmak
  • sinirlilik
  • sosyal faaliyetlerden çekilme
  • depresyon hali
  • açlık reddi
  • diüretik, müshil veya diyet hapı kullanımı

Anoreksiya Nervoza Nedenleri

Anoreksiya nervoza’nın kesin nedeni bilinmemektedir. Anoreksiya gelişen kişiler olumsuz bir vücut imajına sahip olabilir. “Mükemmel” olmaya odaklanmış olabilirler. Hayatlarını kontrol etmenin yollarını arıyor olabilirler. Biyoloji, çevre ve psikoloji gibi diğer faktörlerin rol oynadığına inanılmaktadır.

Advertisement
Biyoloji

Genetik ve hormonların anoreksiya nervoza gelişimi üzerinde etkisi olabilir. Bazı kanıtlar, anoreksiya ve beyinde üretilen bir kimyasal olan serotonin arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Çevre

Toplumdan zayıf görünme baskısı da anoreksiya nervoza gelişimine katkıda bulunabilir. Dergi ve televizyon gibi medya kuruluşlarından gerçekçi olmayan beden görüntüleri gençleri büyük ölçüde etkileyebilir ve zayıf olma arzusu oluşturabilir.

Psikoloji

Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan biri, anoreksiya nervoza olanların sıklıkla koruduğu katı diyet ve egzersiz rejimini sürdürmeye daha yatkın olabilir. Çünkü OKB’si olan insanlar takıntılara ve zorlamalara eğilimlidir.

Anoreksiya Nervoza Nasıl Teşhis Edilir?

Birinci basamak doktorunuz kan basıncınızı ve nabzınızı kontrol etmek için fizik muayene yapacaktır. Ayrıca psikolojik bir test yapacaklar veya sizi yeme alışkanlıklarınız ve duygularınız hakkında soru soracak bir psikiyatriste yönlendirecekler. Aşağıdakileri gösteren kriterleri arayacaklardır:

  • yiyecek alımını kısıtlama
  • kilo almaktan korkma
  • beden imgesiyle ilgili sorunlar

Birinci basamak sağlayıcınız belirli laboratuvar testleri de isteyebilir. Elektrolit seviyenizi, karaciğer ve böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için kan testleri istenebilir. Ayrıca, birincil bakım sağlayıcınız kemik yoğunluğunuzu kontrol edebilir ve kalp düzensizliklerini arayabilir.

Birinci basamak sağlayıcınız, çölyak hastalığı ve enflamatuar bağırsak hastalığı gibi kilo vermenin diğer olası nedenlerini ekarte etmek için başka laboratuvar testleri de isteyebilir.

Advertisement

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza için Hangi Tedavi Mevcuttur?

Anoreksiya nervoza tedavisinde en büyük engellerden biri yardıma ihtiyacınız olduğunu fark etmektir. Anoreksiya nervoza olan birçok kişi bir sorun yaşadıklarına inanmaz. Bu tedaviyi zorlaştırabilir.

Tedavinin ana amacı, vücudunuzu normal bir ağırlığa geri kazandırmak ve normal yeme alışkanlıkları oluşturmaktır. Bir diyetisyen, doğru bir şekilde nasıl yiyeceğinizi öğrenmenize yardımcı olacaktır. Ailenizin sizinle terapide yer alması da tavsiye edilebilir. Birçok insan için anoreksiya nervoza yaşam boyu süren bir sorundur.

Terapi

Anoreksiya Nervoza’nın üstesinden gelmek için siz ve aileniz çok çalışmalısınız. Bireysel, aile ve grup terapileri genellikle tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bireysel Terapi

Anoreksiya nervoza tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi adı verilen bir tedavi şekli kullanılır. Sağlıksız düşünce ve davranışların değişmesine yardımcı olur. Amacı, güçlü duygularla başa çıkmayı ve sağlıklı benlik saygısı oluşturmayı öğrenmenize yardımcı olmaktır.

Aile Terapisi

Aile terapisi, aile üyelerini sağlıklı beslenme ve yaşam tarzınızla ilgili takipte tutmanızı sağlar. Aile terapisi ayrıca aile içindeki çatışmaların çözülmesine yardımcı olur. Anoreksiya nervoza ile baş etmeyi öğrenen aile üyesi için destek oluşturmaya yardımcı olabilir.

Grup terapisi

Grup terapisi, anoreksiya nervoza olan kişilerin aynı bozukluğa sahip olanlarla etkileşime girmesine izin verir. Ancak bazen en ince olmak rekabete yol açabilir. Bundan kaçınmak için, nitelikli bir tıp uzmanı tarafından yönetilen grup terapisine katılmanız önemlidir.

İlaç

Şu anda anoreksiya nervoza tedavisi için kanıtlanmış bir ilaç olmasa da, anoreksiya hastalarında yaygın olan anksiyete ve depresyonla başa çıkmak için antidepresanlar reçete edilebilir. Bunlar sizi daha iyi hissettirebilir. Ancak antidepresanlar kilo verme arzusunu azaltmaz.

Hastaneye yatırma

Kilo kaybınızın ciddiyetine bağlı olarak, birincil bakım sağlayıcınız anoreksiya nervoza etkilerini tedavi etmek için sizi birkaç gün hastanede tutmak isteyebilir. Kilonuz çok düşükse veya susuz kalırsanız, bir besleme tüpü ve intravenöz sıvılar takabilirsiniz. Psikiyatrik sorunları yemeyi veya sergilemeyi reddetmeye devam ederseniz, birincil bakım sağlayıcınız sizi yoğun tedavi için hastaneye kabul ettirebilir.

Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

Birçok insan anoreksiden kurtulur. Ama insanların küçük bir yüzdesi bunu yapamıyor. Bazılarında durum ölümcül olabilir. Yine de diğerleri başka yeme bozuklukları geliştirmeye devam edebilir. Bazı insanlar için, anoreksinin üstesinden gelmek yaşam boyu tedavi ve bakım gerektirir. Anoreksiya için bir destek grubuna katılmak iyileşme olasılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Anoreksiya Nervoza Önlenebilir mi?

Anoreksiya nervoza önlemek için kanıtlanmış bir yöntem yoktur. Ancak bozukluğun semptomlarını aramak, hızlı tanı, tedavi ve iyileşmeye yardımcı olabilir. Kendinizi veya sevdiğinizi kilo hakkında takıntılı, aşırı egzersiz yaparken veya görünümlerinden memnun değilseniz, profesyonel yardım isteyebilirsiniz.

Advertisement


Leave A Reply